Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem letošního léta je tibi limonáda: Fermentovaný nápoj plný bublinek a života si zamilujete, třeba ve verzi s citrusy
Zdroj: Freepik, freepik

Při zmínce o limonádě si každý představí tu klasickou sycenou oxidem uhličitým. Bublinky ale můžete do nápoje dostat i jinými způsoby, třeba kvašením. To mohou zajistit mimo jiné také tibi krystaly. Díky nim získáte osvěžující drink, který perlí a má i spoustu příznivých účinků na lidské zdraví. 

Zdravé fermentované nápoje

Limonáda je jedním z nejlepších nápojů do horkých letních dnů. Nevýhodou populárního drinku je, že často obsahuje spoustu cukru, umělá sladidla a různá dochucovadla. Mnohem prospěšnější jsou nápoje fermentované, které mají příznivý vliv na naše zažívání díky obsahu probiotik, kromě toho pak navíc podporují i naši obranyschopnost. 

Proces kvašení lze u nápojů nastartovat více způsoby, například prostřednictvím obyčejného droždí, čajové houby kombuchy, zázvorového startéru nebo třeba tibi krystalů. Nezbytnou součástí je také cukr, který slouží jako potrava pro kvasinky a je zdrojem energie pro jejich růst a množení.

Krystalky, které se živí cukrem

Tibi krystaly jsou známé rovněž jako vodní kefír nebo také vodní kefírová zrna. Jde průhledné, želatinové krystalky připomínající krystalky cukru nebo ledu. Podle jedné z teorií se prý tibi krystaly poprvé objevily v Mexiku, kde zjistili, že se tvoří ve šťávě z mexických kaktusů (např. opuncie).

Tyto malé krystalky v sobě ukrývají živý mikrosvět, neboť hostí mikroorganismybakterie mléčného kvašení a kvasinky, které společně spouštějí fermentaci. Živí se totiž cukrem, který při kvašení přetvářejí na oxid uhličitý a jemné organické kyseliny. Výsledkem je lahodný, lehce nakyslý a osvěžující nápoj – s bublinkami, ale bez chemie. 

Jak se tvoří bublinky

Vytvoření tibi limonády je poměrně snadné, stačí jen dát tibi krystaly do oslazené vody a ony začnou kvasit. Kvašení trvá 1–3 dny v závislosti na teplotě a také na tom, jak moc chcete mít nápoj kyselý – čím dále kvasí, tím je kyselejší. Osvěžující nápoj tak získáte mnohem rychleji než třeba v případě kombuchy, která kvasí 7–14 dnů.

Druhým kvašením v uzavřené lahvi se vytvoří více bublinek a výsledný nápoj připomíná limonádu nebo lehký cider. Fermentovaná voda se pak ještě ochucuje – výborně se k ní hodí třeba citrony nebo další druhy ovoce, sušené plody (ovšem nesířené), přidat můžete i různé druhy bylinek nebo koření (např. skořici), květy nebo čerstvé ovocné šťávy.

Jak skladovat tibi krystaly

Tibi krystaly lze sehnat na některých eshopech, jako je třeba Nakliceno.cz nebo Fermentarium.cz. Cena za 100 g je 200-300 Kč. Doma je můžete uchovávat v tří až 10% cukerném nálevu. Je třeba je průběžně dokrmovat cukrem, každých 7-10 dnů cukr a vodu vyměnit. Krystaly nekrmte medem – ten totiž obsahuje určité antibakteriální látky, které jim nesvědčí. 

Krystaly není vhodné zalévat teplou vodou, jinak přestávají kvasit. K přípravě fermentovaného nápoje používejte hlavně čistou a vysterilizovanou nádobu. Krystaly by také neměly být dlouhou dobu na vzduchu. Při první fermentaci je dobré kápnout do nádoby i citronovou šťávu, která snižuje riziko, že se limonáda zkazí.  

Recept na tibi limonádu s citrusy

Jestliže vás tibi limonáda zaujala, můžete si ji připravit podle následujícího receptu.  

Budete potřebovat: 700 ml čerstvé vody, 100 g tibi krystalů, 50 g koncentrované jablečné šťávy, 1 citron, 1 krvavý pomeranč, 3 sušené meruňky (případně můžete místo nich zvolit sušené fíky).

  1. Citron a krvavý pomeranč (použijte chemicky neošetřené ovoce) nakrájejte na menší kousky. Sušené meruňky můžete přidat celé nebo je rozkrojte na poloviny.
  2. Tibi krystaly a ovoce dejte do nádoby a  jablečnou šťávou. Sklenici naplňte vodou až po okraj a směs jemně promíchejte lžící.
  3. Nechte ji několik dní kvasit v lednici a každý den ji jednou otevřete, aby se uvolnil oxid uhličitý. Chuť se bude vyvíjet, tak průběžně zkoušejte, abyste zjistili, kdy má pro vás limonáda ideální chuť. 
  4. Další možností je nechat nápoj 2 dny mimo lednici, proces kvašení pak probíhá rychleji a limonáda je i víc prokvašená. 

Náš tip: Pokud kvašeným nápojům nefandíte připravte si americkou limonádu podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Jidloaradost.ambi.cz: Jak se kvasí tibi limonáda?
Wikipedia.org: Tibicos

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli