Fermentovaný rybízový čaj

cathleen Kuchařka: cathleen

Nápoje 7 názorů

Suroviny

mladé listy (i konce lodyh) černého rybízu
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Natrhané listy necháme na stinném místě 6-8 hodin zavadnout. Ještě vláčné je rozprostřeme do tenčí vrstvy a válením válečkem je pomačkáme. Pak vrstvičku listů srolujeme do pevného smotku a uložíme je na teplém vlhkém místě (já jsem je ne neprodyšně přivřela do sáčku).

  2. Rostliny se mají v závitcích zapařit a tím se vytvoří podmínky pro fermentační procesy. Po 24-48 hodinách závitky nakrájíme na 5 mm řezy, které ve stínu usušíme.

  3. Barva listů je dost tmavá, vůně získá na výraznosti. Z tohoto čaje můžeme udělat třeba nálev: (výluh získaný horkou vodou, čaj přelijeme vroucí vodou a zakrytý necháme stát 15 minut) nebo macerát: (výluh zastudena, čaj necháme louhovat několik hodin až dnů ve studené vodě).

Poznámka

Čaje si můžeme přisladit medem nebo troškou cukru.

Zdroj: kniha Ovocné a zeleninové nápoje

Hodně podobný recept tu má zizala, já ten svůj dělala trochu jinak, podle postupu v uvedené knize.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Fermentovaný rybízový čaj

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    PaCaOl: mám to stejné jako ty - kdykoliv jsem na zahradě, ráda k černému rybízu čichám - miluju jeho vůni i chuť.
    Jen - tady se ta jeho charakteristická vůně fermentováním dost ztratí, setře, převládá vůně černého čaje.
    Ale chutná opravdu moc dobře ;-) Snad ho někdo zkusí...?

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    To bude krásně voňavý čajík:-p:yes:Ivuš,díky za dobrý typ(tip?)I fotka vypadá moc hezky:-K:-K

    Odpovědět

  • PaCaOl PaCaOl

    Mladé listy už asi letos nenatrhám tak příští rok,jinak miluji vůni černého rybízu, stačí se jen otřít o keřík, sušené s jahodovým a ostružinovým listím také voňavý čajík.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    srettka:Mne by zase zajímala Kamilko ta tvoje "frndmentace", to je zřejmě nějaký nový způsob úpravy, myslíš, že se mám pokusit ji hledat ve wikipedii? ;-):-):-))

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Zvlastni zpusob cajicku, tento zpusob neznam. O frndmentaci jsem slysela, jen jsem si nedovedla, co to je. Tohle bych ale kostla;-):yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    :-O jů, Jani, díky za dobrou připomínku!:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Čajík bude určitě výborný, zdravý a voňavý, jen by neměl přijít do styku s kovem /lžička/ a scedit by se měl přes sítko z umělé hmoty. Jinak + 2. bodík :-p:-K:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: fermentovaný maso rybízový čaj fermentovaný čaj rybízový pečený čaj rybízový sirup vařený peceny caj s rybizem rybizovy list pečený čaj rybízový fermentované ředkvičky fermentovaný domácí čaj rybizovy caj jak pečený rybízový čaj pečený čaj rybizovy recept co jsou fermentované čaje? recept na rybizovy peceny caj jak se dela caj z listu cerneho rybizu fermentované čaje fermentovaný čaj recept vařený rybízový čaj čaj z rybízových listů

Zapomněl/a jsem heslo