Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na výbornou domácí bezovou limonádu: „Šampáňo“ z květů vyrobíme snadno a za pár korun, s citronem skvěle osvěží
Zdroj: Toprecepty

Bez kvete jako divý a odolat vůni drobných bílých kvítků lze jen stěží. Většina lidí z nich připravuje sirup, za vyzkoušení ale určitě stojí i bezinková limonáda. Je příjemně osvěžující, omamně voní, a když do ní přidáte ty správné ingredience, bude perlit jako šampaňské. 

Limonáda, nebo šampaňské?

Právě jako bezinkové šampaňské se někdy tento svěží nápoj označuje. S vínem ale samozřejmě nic společného nemá a vhodnější označení tohoto drinku je spíš právě bezová limonáda. Jde o vynikající alternativu bezového sirupu, na které si můžete pochutnat téměř ihned, nemusíte ji nikde skladovat a ještě si uchovává mnohem víc prospěšných látek, kterých má bez opravdu spoustu, než sirup, který se obvykle vaří. 

Zdravý černý bez v limonádě prospívá

Bez černý je jednou z oblíbených jarních/letních léčivek. Keře s velkými květenstvími drobných kvítků u cest na okrajích lesů a luk nepřehlédnete, navíc vás nalákají výraznou vůní, která se pak přenese i do nápojů, které se z bezu připravují. A protože sezona bezu právě vrcholí, je třeba na voňavé květy vyrazit co nejdřív, dokud nejsou kvítky úplně rozvité a hlavně nejsou nahnědlé.

Ostatně již naši předkové si bezu a jeho léčivých účinků velmi vážili. Květy hlavně sušili na čaj, připravovali z nich již zmiňovaný sirup nebo méně častou marmeládu, smažili kosmatice (smažené květy bezu), a když je nechali zkvasit, vznikla právě úžasná limonáda, označovaná často jako bezové šampaňské. Jako pravé šampaňské ale samozřejmě nechutná – nedělá se z vinných hroznů a ani nepochází z oblasti Champagne, takže vhodnější označení je spíš sekt

Jak na dokonalou bezovou limonádu?

Bezovou limonádu je možné udělat několika možnými způsoby. Hlavní je však nasbírat dostatek květů bezu, aby měla limonáda výrazné bezové aroma. Na bez vyrazte nejlépe za slunečného počasí a vybírejte krásně bílé a méně rozvité květy. Bez raději sbírejte do plátěného sáčku nebo košíčku, aby se vám květy po cestě domů nezapařily. Vyhněte se bezu rostoucímu u silnice nebo prašné cesty. I tak je třeba květy nejprve propláchnout vodou, abyste z nich odstranili všechny nečistoty. Ještě předtím je nechte rozložené třeba na plechu, aby z kvítků vylezli případní broučci. 

Recept na domácí bezovou limonádu

Pokud jste si natrhali spoustu květů bezu a přemýšlíte, co s nimi, můžete se rovnou vrhnout na přípravu limonády podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 5 bezinkových květů, 5 l vody, 0,5 kg cukru, 1 citron, 1 lžičku droždí.

  1. Svařte vodu s cukrem. Mezitím opláchněte květy a dejte je na dno nádoby, ve které chcete limonádu připravovat. Pokrájejte citron na plátky a dejte ke květům.
  2. Když je voda svařená, ještě za tepla jí zalijte bez a citron, přidejte droždí a nechte 24 hodin odstát při pokojové teplotě (během té doby asi dvakrát promíchejte).
  3. Limonádu přeceďte, přelijte do lahví a dejte do ledničky vychladit.

Náš tip: Bezovou limonádu si můžete připravit i podle tohoto video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více