Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Laďka Něrgešová ukázala, jak na perfektní pudinkovou buchtu.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Pudink máme spojený hlavně s dětstvím a porcí vanilkového krému. Tento pokrm ale zdaleka nepatří jen do misky s piškoty. V pečení dokáže překvapit jako klíčová surovina, která mění texturu, chuť i vzhled moučníků. Když se navíc spojí s ovocem, vzniká kombinace, které se odolává jen těžko. To dokazuje i buchta podle receptu Laďky Něrgešové.

Jak pudink mění těsto

Při pečení se pudink používá několika způsoby. Může být přímo součástí těsta, kde funguje podobně jako zakysaná smetana nebo jogurt, tedy dodává vláčnost a lehkost. Častěji se ale objevuje jako samostatná vrstva, která se zapéká mezi těstem a ovocem, nebo jako náplň do řezu či závinu. Jeho jemná sladkost a hladká konzistence z něj dělají ideální vložku pro vrstvené moučníky, u kterých potřebujeme krém, ale nechceme trávit čas složitým šleháním. Velkou výhodou je také dostupnost, pudinkový prášek stojí pár korun, příprava je rychlá a výsledek spolehlivý.

Kromě klasického vanilkového a čokoládového pudinku, které mají v českých domácnostech neotřesitelné postavení, se dají využít i další příchutě. Karamelový, kokosový, pistáciový nebo dokonce mandlový pudink dokáže klasickému moučníku dodat nový rozměr. Experimentovat se vyplatí i s mlékem, místo kravského zkuste rostlinné varianty, případně smíchejte část mléka se smetanou pro ještě krémovější výsledek.

Spojení pudinku a ovoce

Jednou z největších výhod pudinku v dezertech je jeho schopnost krásně si „rozumět“ s ovocem. Ať už jde o rybíz, meruňky, borůvky nebo hrušky, vždy vytvoří zajímavé propojení chutí. Mezi nejoblíbenější kombinace ale jednoznačně patří spojení s jahodami.

Kyselkavá, svěží chuť čerstvých jahod krásně kontrastuje s jemným, vanilkovým nebo smetanovým pudinkem. Využití je v koláčích, řezech, pohárech i jednoduchých litých buchtách. A nejen že spolu skvěle chutnají, pudink navíc pomáhá jahodám zadržet šťávu, takže moučník nepromáčí a zároveň zůstane vláčný i druhý den.

Buchta s jahodami

Kdo jednou ochutnal tzv. propadlou pudinkovou buchtu s jahodami, ten ví, proč je dobré si ji připravit doma. Základ tvoří obyčejné lité těsto, třeba jogurtové nebo olejové, které se nalije na plech. Na něj se rozprostře čerstvě uvařený vanilkový pudink, ideálně ještě horký. Následně se buchta posype pokrájenými jahodami a zbytek už můžete nechat na troubě.

Při pečení se těsto zvedá po okrajích a vytváří lehce zvýšený „rámeček“, zatímco střed s pudinkem a ovocem zůstává měkčí, vlhčí a nakonec se po vychladnutí mírně propadne. Výsledný efekt vypadá trochu jako náhoda, ale je naprosto žádoucí. 

Když peče moderátorka

Že jde o skutečně snadné pečení, které má ovšem za výsledek dokonalou buchtu, předvedla na svém instagramovém profilu Laďka Něrgešová. Populární moderátorka, jejíž vášeň pro pečení je známá, opět ukázala, že pokud máte chuť na poctivý domácí moučník, není proč váhat, a podle dobrého receptu ho zvládnete i bez větších „pečících“ zkušeností.

Propadlá pudinková buchta s jahodami

Na přípravu skvělého moučníku budete potřebovat: Na těsto: 270 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, 100 ml vody, 100 ml oleje, 4 vejce a 2 lžičky kakaa. Na pudink: 750 ml mléka, 2 sáčky vanilkového pudinku a cukr. Na polevu: 250 ml smetany ke šlehání, 1-2 zakysané smetany a cukr. Na dokončení: 2 hrsti větších jahod a kakao. 

  1. Do mísy dejte všechny sypké ingredience na těsto, přidejte olej, vodu a 4 žloutky, bílky nechte ve zvláštní misce (později z nich budete dělat sníh). Vše pečlivě promíchejte metlou.
  2. Z bílků připravte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte stěrkou do hotového těsta.
  3. Do rendlíku nalijte 700 ml mléka, přidejte 2 pudinky a cukr (podle chuti). Uvařte vláčný pudink.
  4. Jahody nakrájejte na půlky. Do plechu o velikosti 40x30 cm vložte pečicí papír. Na něj nalijte zhruba polovinu těsta. Do zbytku těsta nasypte 2 lžičky kakaa a zamíchejte. „Obarvené“ těsto opatrně naneste stěrkou do plechu. 
  5. Lžičkou na dvě vrstvy těsta naneste pudink a posypte do nakrájenými jahodami. 
  6. Plech vložte do trouby, předehřáté na 180 stupňů a pečte 35 minut.
  7. Mezitím si připravte polevu. Do misky nalijte smetanu ke šlehání a ušlehejte ji. Přidejte zakysanou smetanu (podle chuti) a promíchejte. 
  8. Hotovou polevu naneste na upečenou buchtu a rozetřete stěrkou po celé ploše. Na závěr posypte kakaem a můžete podávat.

Náš tip: Pokud máte doma přebytek jahod, můžete si podle našeho video receptu připravit skvělou roládu.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli