Rybízový džem jen ze dvou ingrediencí: Stačí si rozmyslet, jaký druh rybízu využít, a pak se držet osvědčených rad
2. 7. 2025 Vaření
Jak uvařit rybízový džem? Zjistěte, jaké ovoce se hodí a jak ho osladit. Jak je to se želírováním rybízu? Poradíme, jak dosáhnout ideální chuti a konzistence a co ovlivňuje trvanlivost džemu.
Rybízový džem
Rybízový džem patří k těm, které vynikají výraznou chutí, krásnou barvou a přirozenou kyselostí. Je to sezónní pochoutka, kterou si můžeme uchovat na celý rok, ať už ji použijeme na pečivo, do cukroví nebo jako sladký kontrast k sýrům.
Příprava rybízového džemu je poměrně jednoduchá, ale vyplatí se znát pár osvědčených rad, které zajistí, že se džem povede a bude chutnat přesně podle našich představ.
Mohlo by vás zajímat
Který rybíz se hodí na džem? Červený, černý nebo bílý?
Než začneme vařit, je dobré si rozmyslet, jaký druh rybízu použijeme. Červený rybíz je klasika – má výraznou kyselost a krásně želíruje. Černý rybíz je aromatičtější, hutnější a jeho chuť je plnější. Bílý rybíz je nejsladší, ale méně intenzivní, a džemu dodá jemnější tón.
Každý druh je trochu jiný, a proto je můžeme i kombinovat – nebo přidat jiný druh ovoce pro zajímavější chuť, třeba maliny nebo jahody.
Co je potřeba na rybízový džem
Přestože se rybíz může vařit i s malým množstvím stopek, vhodnější je rybíz pečlivě odstopkovat, aby měl výsledný džem hladkou strukturu bez nežádoucích kousků. Nejrychlejší způsob je pomocí vidličky nebo speciálního odstopkovače.
Rybíz je přirozeně bohatý na pektin, což je látka, která umožňuje ztuhnutí džemu. Díky tomu se obejdeme i bez želírovacího cukru. Pokud ale chceme mít jistotu rychlého tuhnutí a delší trvanlivosti, můžeme použít želírovací cukr 2:1 nebo 3:1 – podle toho, jak moc sladký výsledek chceme. Možností je také přidání pektinu nebo citronové šťávy, která pektin aktivuje a zároveň zvýrazní chuť.
Sladkost rybízového džemu můžeme přizpůsobit svému vkusu. Tradičně se používá bílý cukr, ale skvělou volbou může být i třtinový cukr, který dodá jemně karamelový nádech. Pokud nechceme využít klasický cukr, můžeme sáhnout po medu, javorovém sirupu nebo xylitolu – v takovém případě ale musíme počítat se změnou konzistence i trvanlivosti a džem je pak nutné sterilovat důkladněji.
Milovníci jemnějších struktur si často dávají práci s pasírováním džemu přes jemné sítko. Výsledkem je hladká ovocná hmota bez zrníček, kterou ocení hlavně děti nebo ti, kdo džem používají jako náplň do cukroví. Pokud semínka a slupky nevadí, klidně je ponecháme – džem bude mít rustikálnější charakter a více vlákniny.
Mohlo by vás zajímat
Jak postupovat při vaření rybízového džemu?
Všechny nádoby a pomůcky na přípravu rybízového džemu musí být čisté. Vaříme v nerezovém hrnci, můžeme využít i domácí pekárnu.
Při přípravě rybízového džemu dáváme pozor na to, aby se rybíz nepřipálil. Obsahuje málo cukru, při zahřátí rychle pustí šťávu, ale zároveň se může snadno připálit. Vaříme ho na mírném až středním plameni a neustále mícháme, hlavně na začátku a na konci vaření.
Při vaření se na povrchu tvoří pěna, kterou je potřeba průběžně sbírat. Může totiž zkrátit trvanlivost džemu a způsobit, že se ve sklenici dříve zkazí.
Zkoušku hustoty džemu děláme až po pár minutách varu, ne hned. Džem nevaříme příliš dlouho, mohl by ztratit barvu i svěží chuť. Krátké, ale intenzivní povaření (většinou do 10 minut) je ideální pro zachování barvy i aroma.
Jak poznat správnou hustotu rybízového džemu?
Džem je hotový, když začne houstnout a při stékání ze lžíce tvoří „kapky“, které se neroztékají. Můžeme si udělat zkoušku na talířku – pár kapek džemu dáme na studený talíř, necháme chvíli zchladnout a zkusíme prstem udělat cestičku. Pokud se neslije zpět, máme hotovo.
Jak skladovat rybízový džem a jak dlouho vydrží
Aby se džem nezkazil, je klíčové dodržet čistotu. Používáme dokonale umyté, ideálně sterilizované sklenice i víčka a džem plníme horký. Ihned zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru nebo pro jistotu můžeme džem zavařit. Správně uchovaný džem vydrží i rok, ale po otevření je vždy nutné jej skladovat v lednici a rychle spotřebovat.
Červený rybíz je oblíbeným drobným ovocem, které dozrává na našich zahradách v průběhu první poloviny léta. Obsahuje např. provitamín A, vitamín C a důležité minerální látky. Má příjemnou osvěžující…

Jak uvařit rybízový džem
Na jednu dávku potřebujete: 500 ml vylisované šťávy z červeného rybízu a 450 ml cukru krystal (dle chuti).
Jak na to? Rybíz opláchněte a i se střapci namelte na odšťavňovacím mlýnku, nebo vylisujte přes cedník pomocí utěrky. Odměřte vylisovanou šťávu a připravte potřebné množství cukru.
Do širšího hrnce s nepřilnavým dnem nalijte vylisovanou šťávu, přiveďte k varu a vařte 5 minut. Přidejte cukr a za stálého míchání vařte 3-4 minuty. Podle kyselosti rybízu můžete poměr cukru upravit i na 1:1.
Horkou marmeládu ihned přes trychtýř nalévejte do čistých skleniček, okraje sklenic dobře otřete a pevně uzavřete víčkem. Uzavřené sklenice na cca 10 minut otočte dnem vzhůru. Z této jedné várky budete mít cca 660 ml rybízové marmelády.
Náš tip: Připravte si rybízovou marmeládu do 10 minut podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat