Chleba ze Ždánského lesa

cathleen Kuchařka:

Slané pečivo 14 názorů

58

Suroviny

Rozkvas:
30 g kvásku
130 g žitné chlebové mouky
20 g celozrnné pšeničné jemně mleté
150 g vody
Dále:
230 g vody
150 g pšeničné celozrnné jemně mleté
100 g pšeničné chlebové
100 g hladké mouky
2 rovné lžičky soli
drcený kmín
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas dobře smícháme a zakryté necháme v teple asi 12 hodin kvasit.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout – těsto je dost volné, kyne rychle.
    Opatrně ho vyškrábněme na pomoučený stůl, přeložíme ho a vytvarujeme bochník, který necháme kynout v pomoučené ošatce.

  3. Vykynutý bochník s oporou ruky vykulíme na plech, ometeme z něj přebytečnou mouk a, postříkáme vodou z rozprašovače. Upečeme ve vyhřáté troubě (na 250°C, po vložení chleba zeslabit asi na 220°C/45-55 min – každá trouba peče jinak, stupně i délka pečení jsou orientační).

Poznámka

Chleba je lehounký, s pružnou střídou a většími oky.

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/chleba-ze-zdanskeho-les...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 119 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chleba ze Ždánského lesa

  • casino casino

    Také mě dotaz finneta: trošku přeqapil...
    Chleba peču, nebo kupuji u ověřeného pekaře:yes:
    Pro tchyňku s vyndávacími zuby kupujeme cosi, co si chleba říká a co ona bez problémů požije. Je to taková "vata" a mám ověřeno, že abych se saturoval, tak takového chleba sním dvojnásobné množství. 8-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    tejaja: "jako kupovaný" je náhodou trefné označení, bohužel jen pro nás, ne zcela "mlaďochy", kteří bychom si to své raději upekli než koupili, a přitom chtěli, aby to bylo tak dobré, jako koupené...
    Tím, jak se snižuje kvalita kupovaných výrobků toto označení už delší dobu získává hanlivý nádech, což je obrovská škoda.:-((

    finneta: tenhle jsi zkoušela? https://www.toprecepty.cz/recept/41988-denni-chleb... Složením velice obyčejný, jednoduchý, poměrně světlý, a přitom úžasně pružný, nadýchaný, měkký a s křupavou kůrkou....máme ho nejradši :-8

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    finneta: :-) Cathleen má výborné chleby, určite poradí. Ale ja by som od doma pečeného chleba nechcela, aby bol ako z obchodu. Práve naopak, chcela by som, aby bol lepší. ;-)

    Odpovědět

  • finneta finneta(neregistrovaná)

    ahoj Ivčo. prosím tě, který chleba chutná opravdu jako z obchodu? už jsem jich vyzkoušela hodně, každý výborný, ale nějak nemůžu natrefit na ten "kupovaný". ;-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • Betyna Betyna

    cathleen: to víš že budu! :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Betyna: děkuji za moc milý vzkaz <3 bude mě velice těšit, pokud "se mnou" budeš péct často!;-):-8

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    cathleen: :-K Ruce v mouce mám konečně doma, je nádherná - srdečně gratuluji, tvoje knížka se moc povedla!!!:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    bofinka: díky :-K <3

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Nadherny pecen :yes:, nemam slov :-O

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Irrena: díky, Irčo :-8:-K

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Ten je krásný, ostatně jako všechny tvé chleby;-):yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    magdalenka: nejprve lyrika (s úvahami, představami a těšením se, jak budou chutnat), pak dojde i na epiku...:-D
    Děkuji:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Tvoje chleby sú báseň!

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo