Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Retro rybízová pěna je osvěžující dezert jen ze tří surovin, který připomene prázdniny u babičky

Prázdniny na chalupě jsou pro mě ve znamení několika typických letních dobrot. Patří mezi ně i tahle rybízová pěna, kterou mi moje máma kdysi dělávala z čerstvě natrhaného rybízu, cukru a bílků. Je to neskutečná dobrota a věřím, že zachutná i vám.

Jednoduché delikatesy

Mnozí si určitě pamatují, že dříve se často, zejména v létě a na chalupě s omezeným vybavením, dělávaly spíš jednodušší dobroty. Takhle moje maminka třeba pokaždé v neděli ke Studiu kamarád smíchala mě a sestře jen vajíčka s cukrem. Vznikla nadýchná, neskutečně dobrá pěna. Z tohoto základu pak pochází nad párou šlehaný univerzální krém do cukroví, který dělám léta. 

No a tak podobně jsem si uzpůsobila i letní rybízovou pěnu. Ta se u nás na chalupě taky šlehala z čerstvých syrových bílků a máte-li prověřený zdroj vajec, můžete to udělat i dnes, ale já pro jistotu bílky šlehám nad párou. Pěna je díky tomu trochu hutnější a pevnější a déle vydrží, v ledniče klidně 3 dny. 

Retro rybízová pěna

Co budete potřebovat? Nejdříve pomůcky. Ke šlehání nad párou je nutná nerez mísa a malý kastrůlek. Na samotnou pěnu pak potřebujete: 2 bílky z vajec L, 120 g cukru krupice a 70 g rybízového pyré. Rybízové pyré připravíte jednoduše tak, že čerstvý očištěný rybíz propasírujete přes sítko. Můžete ho předem trochu rozmixovat ponorným mixérem, ale ne moc, aby se nerozmixovala semínka, pyré by pak mohlo být nahořklé. Z propasírovaného rybízu odvažte požadované množství. 

Bílky smíchejte s cukrem a v misce nad párou míchejte vařečkou, dokud se bílky s cukrem nespojí a cukr se zcela nerozpustí. Že je cukr rozpuštěný poznáte tak, že bílkovo-cukrovou směs promente mezi prsty (umyté ruce jsou základ). Pokud neucítíte zrníčka cukru, je cukr rozpuštěný. Pak vezměte ruční šlehač a bílky šlehejte, stále nad párou, do polotuha. Přidejte rybízové pyré a pokračujte chvíli ve šlehání nad párou a pak hrnec sundejte ze zdroje tepla a bílky došlehejte do vychladnutí. Vznikne nádherně pevný jemný matný krém neboli rybízová pěna. Konzistencí je to něco mezi pěnou a krémem.

Pěnu dejte do pohárků, dozdobte rybízem a podávejte. Pokud ji nespotřebujete hned, vydrží v lednici klidně až tři dny. 

Něco navíc: 

  • dezert bude slavnostnější, když do pohárků přidáte cukrářské piškoty, případně pěnu nahoře dozdobíte nastrouhanou hořkou čokoládou 
  • tento krém lze plnit také do kremrolí, do košíčků z linekcého těsta, nebo jej použít jako základ na dortový krém. Pak jej stačí jen vyšlehat se změklým máslem. Na toto množství použijte asi 200 g změklého másla. 
  • kastrůlek naplňte vodou vždy do poloviny. Miska se jí nesmí dotýkat, bílky se šlehají nad párou, jinak by se mohly začít srážet. 
  • pokud bude voda pod miskou bublat moc, snižte příkon tepla nebo misku na chvíli dejte stranou
  • každopádně potřebujete větší mísu a menší kastrůlek, počítejte s tím, že bílky nabydou na objemu 
  • nebojte se ale ničeho, už jsem takhle bílky nad párou šlehala mnohokrát a vždycky se to povedlo 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Témata

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více