Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé obědy nebo večeře na léto: Plněná tortilla, houbový guláš s cuketou nebo pórková polévka jsou na stole za chvíli
Zdroj: toprecepty.cz

Připravte si 5 rychlých obědů nebo večeří na léto, ať nestojíte u sporáku celou věčnost. Přinášíme tipy na osvědčená jídla, která chutnají i v parných dnech a zasytí celou rodinu.

Rychlé obědy nebo večeře na léto

Léto přeje jednoduchým jídlům, která nezaberou moc času a nezatěžují organismus. V horkých dnech málokdo touží po těžkých omáčkách nebo zdlouhavém pečení – naopak, ideální jsou recepty z jednoho hrnce, pánve nebo takové, které se dají snadno připravit dopředu. Navíc nechceme trávit více času u plotny, než je nezbytně nutné. 

Kuřecí čína

Tenké plátky kuřecího masa, krátce orestovaná zelenina a jednoduchá omáčka – kuřecí čína je stálicí rychlých jídel. Navíc ji můžeme připravit pokaždé trochu jinak podle toho, co zrovna máme doma. Skvěle chutná s rýží nebo nudlemi a zvládneme ji do 20 minut. Velkou výhodou je i to, že si každý může přidat zeleninu podle chuti – papriku, cuketu, hrášek nebo třeba bambusové výhonky.

Náš tip: Připravte si kuřecí čínu s pórkem.

Rizoto

Rizoto je ideálním jídlem na zpracování zbytků – ať už jde o zbylé pečené maso, zeleninu nebo trochu sýra, vše se dá propojit. Letní varianta je lehčí, například s cuketou, hráškem, kukuřicí nebo rajčaty. Stačí podusit na cibulce, vmíchat rýži a vývar, chvíli počkat a máte voňavé jídlo, které se dá jíst i vlažné. Místo klasické rýže můžeme využít i ječné kroupy nebo bulgur.

Náš tip: Připravte si rizoto na srbský způsob.

Houbový guláš s cuketou

Když rostou houby, je houbový guláš jasná volba. Aby byl lehčí a letnější, můžeme do něj přidat cuketu, která pokrm odlehčí a příjemně nasákne chuť koření i hub. Oproti klasickému masovému guláši je tento hotový raz dva a výborně chutná třeba i jen ke chlebu. Tento bezmasý pokrm je výborný i pro vegetariány.

Náš tip: Když nenajdeme houby v lese, můžeme si připravit ze žampionů guláš s cuketou.

Pórková polévka s bramborem a kroupami

Jednoduchá, sytá, a přesto lehká – taková je pórková polévka s bramborem a kroupami. Pórek dodá polévce jemnou sladkost, brambory zasytí a kroupy přidají příjemnou strukturu i vlákninu. Tohle je skvělá volba na oběd i večeři, když máme chuť na něco teplého, ale nechceme trávit hodiny v kuchyni. Sytá polévka navíc během léta k obědu či večeři úplně stačí.

Náš tip: Připravte si pórkovou polévku a vychutnat si ji můžete třeba s dobrým pečivem.

Večeře

Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…

Plněná tortilla

Tortilla je základ, s kterým se dá v kuchyni krásně pracovat. Stačí ji naplnit zeleninou, masem, sýrem nebo fazolemi, zabalit a buď nechat studenou, nebo krátce zapečenou. Skvělá je i pro přípravu dopředu – můžeme ji mít v lednici a vytáhnout ve chvíli, kdy není čas vařit. Hodí se na večeři, oběd i s sebou na výlet.

Na čtyři porce potřebujete: 4 tortilly, 1 cibuli, 400 g kuřecích prsních řízků, špetku chilli, trochu soli, trochu mletého pepře, 200 ml rajčatového pyré (zhruba 4 lžíce) a česnek. Na dokončení: papriky, ledový salát, rajče a 300 ml zakysané smetany.

Jak na to? Nejprve nadrobno nakrájejte papriky, rajčata, česnek, ledový salát a cibuli. Kuřecí prsa nakrájejte na drobné nudličky.

Na rozpálený olej vložte nakrájenou cibuli, přidejte kuřecí maso a krátce osmahněte. Poté zalijte cca 4 polévkovými lžícemi rajčatového pyré a přidejte nasekaný česnek, chilli a asi polovinu nakrájených paprik. Osolte a opepřete.

Vezměte tortillu a pomažte ji zakysanou smetanou. Položte vrstvu ledového salátu, paprik, rajčat a kuřecí směsi. Potom tortillu zabalte.

Náš tip: Připravte si podle následujícího video receptu rychlý letní oběd z jednoho pekáčku, který je na přípravu velmi jednoduchý: 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli