Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v bylinkách ani koření se moc nevyznáte, nebo na jejich shánění nemáte čas, zkuste tuhle rychlejší verzi. Šéfkuchař Zdeněk Marcín speciálně pro čtenáře webu Toprecepty.cz připravil recept na kuřecí nudličky s dušenou rýží. Příprava je snadná a rychlá a chuť božská!

Šéfkuchař, který poradí

Možná si vybavíte internetový pořad Kuchař ví, nebo S kuchařem u plotny. V obou dvou dominoval Zdeněk Marcín, který se vaření a práci v gastronomii se věnuje nepřetržitě od vyučení. Je šéfkuchařem a profesionálním lektorem kuchařských kurzů, dříve působil mimo jiné v restauracích Modrá terasa, hotel Hoffmeister,  Le Manoir de Sornat ve Francii, Vikárka na Pražském Hradě, Krone v Oberbruch v Německu a v dalších.

Zkrátka zkušenosti má Zdeněk Marcín obrovské a rád je i předává dál. Proto se dlouhá léta věnuje lektorství kurzů se zaměřením především na českou a evropskou kuchyni. I když čerpá z klasických kuchařských postupů, vkládá do nich prvky moderní kuchyně a techniky běžně používané ve špičkových restauracích. Ovšem tak, abyste to zvládli i doma

A právě o tom je Zdeňkova „česká čína“. Žádné složité, nesehnatelné nebo drahé ingredience, ani žádné složité postupy nečekejte. Jen poctivé dobré jídlo, které díky několika málo radám zvládne připravit každý. 

Zdeňkova „česká čína“

Asijská kuchyně je u nás stále víc a víc populární, ale zároveň ne vždy je snadné získat všechny ingredience na autentický recept. Proto se mnoho z nás uchyluje k vaření na způsob „číny“. Jak říká Zdeněk Marcín, je to taková „česká čína“. 

Tu Zdeněk připravuje, překvapivě v tomto počasí, klidně i venku na grilu. Jak totiž na začátku videa sám říká, grilovat, péct, dusit a smažit se dá skoro všude a za jakéhokoliv počasí

Čína s dušenou rýží - snadno a rychle

Co budete potřebovat: 500 g kuřecích prsou, 2 vejce, 1 lžíci Solamylu, 4 lžíce sójovky, 50 g jarní cibulky, 200 g papriky, 100 g cibule, 100 g mrkve, 100 g očištěné hlívy ústřičné, sůl, olej na osmažení. Na rýži: 500 g rýže, 650-850 ml vody, 1 lžičku soli, 50 ml oleje. Dále: 200 ml švestkového vína, 50 ml sójové omáčky, 50 ml tmavé sójové omáčky, 1 lžíci Solamylu, rýžové víno dle potřeby. 

Jak na to? Přesný postup a Zdeňkovy rady najdete ve videu. Každopádně, rýži nejdříve orestujte na oleji, což je podle šéfkuchaře lepší, protože se rýže pak tolik nelepí. Pak rýži osolte a zalijte vodou v poměru 1:1,5. Promíchejte, aby se rýže zavařila, pak ji přiklopte a vypněte sporák (ve Zdeňkově případě gril). Rýže krásně pod poklicí dojde. 

Kuřecí prsíčka nakrájejte na nudličky, smíchejte s vejci, 1 lžící Solamylu, špetkou soli a sójovou omáčkou.  

Papriku nakrájejte na nudličky, cibuli na klínky či měsíčky, mrkev na plátky a pak na nudličky, jarní cibulku na plátky. Hlívu natrhejte ručně na kousky. 

V pánvi wok rozpalte olej, osmažte na něm naložené maso, pak slijte přebytečný tuk a do pánve dejte cibuli, mrkev, papriku a houby. Krátce osmažte a přidejte maso, trošku švestkového vína a sójovou omáčku.

Solamyl rozmíchejte v rýžovém víně (nebo vodě) se sójovkou a postupně přilévejte do směsi. Jakmile bude směs pro vás tak akorát hustá, krátce ještě prohřejte a odstavte ze zdroje tepla. 

Doplňte jarní cibulkou a podávejte s rýží. Dobrou chuť! 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více