Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné papriky v tomatové lázni: Šťavnatá masová náplň s rajčatovou omáčkou vytvoří dokonalou chuťovou kombinaci
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou jsou klasikou české kuchyně. Poradíme, jaké papriky vybrat a jak předejít jejich prasknutí při pečení. A podle vyzkoušeného receptu si můžete připravit výbornou omáčku.

Plněné papriky v tomatové lázni

Plněné papriky patří mezi klasiku české kuchyně a právem se těší velké oblibě. Spojení voňavé papriky, šťavnatého mletého masa s rýží a sladkokyselé rajské omáčky je vynikající. Přestože se může zdát příprava složitější, s dobrým receptem a trochou trpělivosti zvládneme i větší porci pro celou rodinu. Velkou výhodou tohoto pokrmu je i jeho univerzálnost – omáčku si můžeme dochutit podle vlastních preferencí (někdo přidává česnek, tymián, nebo třeba bazalku), můžeme si vybrat, zda ji budeme zahušťovat a jakou přílohu zvolíme. Ať už je to klasický houskový knedlík nebo třeba jen čerstvé pečivo, plněné papriky v tomatové lázni zaručeně potěší každého milovníka domácí kuchyně.

Jak poznat, že paprika bude dobře držet tvar?

Při výběru paprik na plnění bereme kusy, které mají silnější a pevnější stěny. Paprika by měla být tuhá, bez měkkých míst nebo pomačkané slupky. Ideální jsou pravidelné, spíše kratší plody se širokým dnem, které dobře stojí a nebudou se při pečení převracet. Nevhodné jsou přezrálé papriky s příliš tenkou dužinou. Při tepelné úpravě se totiž snadno zhroutí nebo protrhnou. Dobře poslouží žluté či červené papriky, které bývají jemně nasládlé a krásně kontrastují s rajčatovou omáčkou.

Jak zabránit prasknutí paprik při pečení?

Aby papriky při pečení nepraskly, nesmíme je plnit až po okraj a náplň příliš nepěchujeme. V paprice by mělo zbýt trochu prostoru, aby mleté maso s rýží při pečení mohlo mírně nabýt. Pokud by byla paprika přeplněná, mohla by prasknout slupka.

Když odřízneme špičku papriky, vznikne prostor, kterým může unikat pára. Papriky pečeme zakryté (třeba pod alobalem) alespoň první tři čtvrtiny času, pak se totiž budou dusit pomaleji a rovnoměrně. Během pečení by se neměla omáčka vyvařit, aby se papriky nezačaly připalovat. Slupka by měla tendenci prasat.

Paprika

PAPRIKY mají dlouhou a bohatou tradici pěstování. Domorodé národy Severní Ameriky ji pěstovaly dávno před příchodem Španělů. Do Evropy přivezl papriku poprvé v roce 1943 lékař druhé Kolumbovy výpravy…

Jak připravit plněné papriky v tomatové lázni

Pro 6-8 strávníků potřebujete: 500 g mletého vepřového masa, 500 g mletého hovězího masa, 12 žlutých paprik, 2 hrnky uvařené rýže, 1 malou cibuli, 1 lžíci mleté papriky, 1 lžíci koření na mletá masa, 1 litr rajčatové šťávy, 1 rajský protlak, cukr, sůl a pepř.

Jak na to? Všechno mleté maso pořádně promíchejte s kořením na mletá masa, solí, pepřem, mletou paprikou a následně vmíchejte uvařenou rýži.

Poctivě propracujte a naplňte do připravených paprik zbavených jádřinců. Pro jistotu, že by paprika mohla být naplněna celá, uřízněte její špičku.

Poskládejte do pekáče a zalijte rajskou šťávou smíchanou s protlakem a nadrobno nakrájenou cibulí. Je vhodné, aby papriky byly ponořeny ze ¾.

Pečte v troubě zakryté cca 45 minut a poté dopečte bez poklice cca 15 minut.

Vzniklou omáčku můžete zahustit instantní jíškou a nebo vůbec ne, záleží jak to vyhovuje. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory nebo houskový knedlík.

Náš tip: Připravte si plněné papriky podle následujícího video receptu: 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli