Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova

Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy jsou příjemnou změnou masové klasiky. Kulička s pokladem uvnitř je ještě zabalená do voňavé anglické slaniny. Z horkovzdušné fritézy jsou nejlepší!

Slavnostní oběd

Mleté maso bývá většinou zpracované do různých placiček, které nevypadají vždy reprezentativně. Lépe vypadají koule, a když je naplníte zajímavým vnitřkem a obalíte do plátku anglické slaniny, hned se budou tvářit jako luxusní jídlo. Tak se nebudeme muset bát připravit masové koule na různé oslavy, a ještě sklidíme pochvalu.

Masové koule ve vylepšené variantě

Masové kuličky nebo koule mohou mít řadu podob a chuťových variant. Většinou v nich nechybí mleté maso (může jít o směs hovězího a vepřového), vejce, sůl, strouhanka, česnek a koření.

A to je základ i této varianty. Ve vylepšené verzi si můžeme pohrát s kořením a místo koupené směsi do mletého masa použít vlastní. Jak namíchat koření na mleté maso? V základu bývá česnek, zázvor a majoránka. Variantou je ale také kmín, cibule, pálivá paprika, tymián, nebo třeba kardamom.

Jako bonus vložíme do středu koule větší růžičku kapusty, zabalíme do masa a vše omotáme plátkem anglické slaniny.

Výhody přípravy jídla v horkovzdušné fritéze

Klasická fritéza není velká výhra, ale když správně měníme olej, můžeme získat i dobré a voňavé Jídlo. To v horkovzdušné fritéze není s olejem žádná starost. Nemusíme ho totiž využívat vůbec. Princip fungování přístroje je založen na cirkulaci horkého vzduchu přes vnitřní stěny nádoby.

Díky tomuto přístroji se dá nejen smažit, ale i vařit, opékat a grilovat různé pokrmy a není potřeba olej. Pouze ho můžeme přidat na vylepšení chuti. Celý proces je v konečném důsledku kratší než v klasické fritéze.

Je třeba počítat s tím, že jídlo má trochu jinou chuť než to z klasické fritézy. Je dobře stravitelné a nejsme nuceni čichat zápach z přepáleného oleje ani likvidovat nepříjemnou mastnotu.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Mleté koule s růžičkovou kapustou

Jak připravit mleté koule s růžičkovou kapustou? Budete potřebovat: 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, 500 g mleté vepřové krkovice, 5 lžic mléka, 2 lžičky směsi koření do mletých mas, 10 dlouhých plátků anglické slaniny a 5 větších růžiček kapusty.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno a dejte ji do mísy. Česnek oloupejte a prolisujte do mísy. Do ní také vložte mleté maso. Přidejte koření, mléko a důkladně promíchejte. Na půl hodiny dejte směs do lednice.

Očistěte kapustičky. Připravte si kastrol s teplou vodou. Osolte ji a přiveďte k varu. Pak kapustičky vložte do hrnce a vařte je, dokud nebudou "na skus". Trvá to asi 6 minut. Připravte si misku s ledovou vodou. Kapustičky slijte a dejte je do ledové vody. Osušte je. Na prkénku rozložte plátky slaniny do kříže.

Maso vyndejte z lednice, promíchejte ho a rozdělte na pět dílů. Navlhčete si dlaně a vytvarujte koule, které mírně zploštěte. Dejte na ně kapustičku, uzavřete jako knedlík a vytvarujte kouli. Tu položte na slaninu. Slaninou koule zabalte. Koule vložte do děrovaného koše horkovzdušné fritézy a zasuňte ho do přístroje.

Fritézu nastavte na 165 °C a časovač na osm minut. Pak koule otočte a znovu fritujete na stejnou teplotu po stejnou dobu. K hotovým masovým koulím se hodí třeba vařené brambory

Náš tip: Vyzkoušet můžete i masové kuličky s fazolemi podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více