Holka u plotny radí: Kořeněná rajčatová omáčka se sýrem je skvělou rychlou večeří, která nezruinuje peněženku a chutná božsky
23. 1. 2023 Vaření
Maso a další suroviny stále zdražují a vy přemýšlíte, co rychle připravit k večeři? Omáčka z konzervovaných rajčat je delikátní, když ji správně připravíte. Co do ní dáte, je navíc velmi variabilní. Nabízím vám recept na základní verzi a tipy na to, jak omáčku případně pozměnit. Věřím, že vám jídlo zachutná tak, jako mé rodině.
Rajčata v hlavní roli
Plechovka rajčat a několik cibulí, to je u nás doma něco jako povinná kuchyňská výbava. Tyhle dvě suroviny dohromady totiž mohou sloužit jako super základ k mnoha různým jídlům. Stačí jen na troše oleje osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli, zalít rajčaty z plechovky, přidat koření, sůl a pepř a superrychlá zdravá omáčka třeba k těstovinám je na stole do 15 minut. Tuhle omáčku dělávám doma docela často a uvařené těstoviny pak vhodím krátce prohřát do pánve přímo k rajčatům. Nakonec přidám, už mimo plotnu, tuňáka z konzervy a trochu bylinek, případně sýr a všechno rozdělím na tři porce. Je to záchrana, když nevíte, co uvařit a máte málo času.
Nicméně, tuňákové konzervy jsou stále dražší a tak jsem jednou pro změnu sáhla po tofu, které je sice samo o sobě bez chuti (pokud nekoupíte marinované), ale právě proto hezky ladí skoro k čemukoliv. Vynikne i ve výrazné rajčatové omáčce, kterou tím obohatíte o rostlinný zdroj bílkovin a jídlo tak bude sytější. Podle zásob ve spíži či v lednici můžete variabilně přidat brambory, mrkev, řapíkatý celer nebo i vajíčka. Následující recept tedy berte jako trochu vylepšený základ a doma si s ním "hrajte", jak je libo.
Mohlo by vás zajímat
Voňavá rajčatová omáčka
Budete potřebovat: 1 cibuli, 1-2 plechovky krájených rajčat (pro 2 strávníky stačí jedna plechovka), 1 lžíci oleje, 2 brambory, 1 mrkev, římský kmín, trochu kurkumy, sůl, 1 balíček tofu a koriandr nebo petrželku na dozdobení a dle chuti eventuálně sýr feta. Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hlubší pánvi nebo v kastrolu zpěňte cibuli na rozehřátém oleji a duste ji dozlatova. Pak přilijte rajčata a přidejte i oloupané a na kostičky (cca 2x2 cm) nakrájené brambory a na kolečka nakrájenou mrkev. Přidejte sůl, římský kmín a kurkumu a vše společně duste pod pokličkou do změknutí zeleniny.
Přidejte na kostky nakrájené tofu a nechte několik minut prohřát. Na závěr můžete, ale nemusíte, jídlo posypat rozdrobeným sýrem feta a dozdobit třeba koriandrem, petrželkou nebo jarní cibulkou. Podávejte s čerstvým pečivem.
Moje tipy:
- Tofu můžete předem marinovat v sójové omáčce, bude pak mít lepší chuť. Stačí když je, nakrájené na kostičky, necháte máčet v sójové omáčce asi hodinku před přípravou.
- V nejjednodušší verzi stačí i omáčka pouze z podušené cibule, rajčat a tofu. Když ji dochutíte kurkumou, římským kmínem a solí, bude výtečná.
- Pro větší jedlíky je ještě jedna možnost: Ke konci přípravy vklepněte do omáčky jedno či více vajíček (podle počtu strávníků), pánev nebo kastrol přikryjte pokličkou a nechte v omáčce udělat "volské oko".
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Připravte si doma výbornou kávu jako od baristy. Poradíme, jak nejlépe vybrat kávovar!
Ani sebelepší kávovar sice nenahradí jedinečnou… Číst více
Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Jak zamrazit maso? Hned po návratu z obchodu a raději naporcované
Také máte ve zvyku nakoupit jednorázově větší… Číst více
Co všechno dokážou moderní myčky? Samy si zvolí program a ještě si s nimi popovídáte!
Dobrá myčka na nádobí by měla talíře, hrnky a… Číst více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více