Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pamatujete si vepřenky? Vypadaly jako malé karbanátky, ale jak napovídal jejich název, připravovaly se jen z vepřového masa, a navíc bez trojobalu. Tyto masové placičky byly hvězdami tehdejších bufáčů a mléčných barů. Pokud byste si chtěli připomenout, jak tehdy chutnaly, připravte si je podle normy.

Vepřenky jako z dob socialismu

Vepřenky bývaly jednou z oblíbených specialit dob minulých. Stejně jako další pokrmy z období socialismu, které se podávaly v tehdejších restauracích, bufetech, cukrárnách nebo mléčných barech, i vepřenky se připravovaly podle přesně dané receptury a postupu stanovených normou ČSN. Ta zajišťovala, aby všechna jídla všude chutnala stejně. 

Nejslavnější byly ty z Koruny

I když se daly vepřenky sehnat v mnoha tehdejších bufáčích, venkovských hospodách i nádražkách, nejvíc se spojovaly se slavným automatem Koruna umístěném v rohovém domě na dolním konci Václavského náměstí v Praze.

Místní vepřenky byly doslova legendární, prodávali je tam za 2,40 Kčs a servírovali na chlebu a samozřejmě s hořčicí a posypané nakrájenou cibulí. Smažili je tu na tále jak na běžícím pásu jeden za druhým a lidé si je tu prý dávali nejen na svačinu, ale i na snídani, oběd či večeři.

Na vepřenky výhradně vepřové

Jestliže k pamětníkům nepatříte, možná se ptáte, co to vlastně ty vepřenky jsou? Jde o malé smažené karbanátky, ovšem výhradně z vepřového masa. Šlo vlastně o takovou fastfoodovou specialitu dob minulých, která se jedla buď v bufetech na stojáka nebo rovnou někde za pochodu venku.

Hořčice se mazala  rovnou na chleba nebo se jí zdobily masové placičky společně s kolečky cibule. Někdy se podávaly i s bramborami podobně jako čevabčiči. 

Jak ochutit vepřenky?

Na vepřenky nepotřebujete mnoho ingrediencí. Kromě mletého vepřového se neobejdete bez pečiva namočeného do vody nebo mléka či smetany, které masovou směs zahustí. Maso je lepší použít doma namleté, které neobsahuje žádné přídatné látky. Použít můžete třeba plecko, bůček, krkovici nebo ramínko.

Je lepší, aby bylo maso tučnější – vepřenky pak budou šťavnatější. Tomu napomůže i to, že maso dáte před tvarováním placiček pořádně vychladit, případně můžete do směsi přidat i trochu ledové vody.okořenění vepřenek vám pak úplně stačí základní koření v podobě – soli, pepře a mleté papriky

Vynikající vepřenky podle ČSN

Jestliže si vepřenky z dob minulých pamatujete a vzpomínáte, můžete si je připravit právě podle normy. Ujišťujeme vás, že budou chutnat tak jako kdysi. Jak na to? 

Budete potřebovat: 400 g vepřové plece, 50 g žemlí, 100 g pitné vody, 10 g soli, 5 g mleté papriky, 1 g mletého pepře, 40 g stolního oleje, 500 g chleba, 100 g cibule a 100 g hořčice. 

  1. Opláchnuté vepřové maso umelte nahrubo, přidejte ve vodě namočenou, pečlivě vymačkanou a najemno umletou žemli, sůl, papriku a pepř a pečlivě promíchejte. 
  2. Ze vzniklé hmoty tvarujte ploché tenčí placičky a upečte je rychle po obou stranách v horkém oleji dozlatova. 
  3. Vepřenky podávejte na krajíčku chleba posypané jemně nakrájenou cibuli a potřené hořčicí. 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli