Langoše (moje domácí)

Vera.a Kuchařka: Vera.a

Doba přípravy: cca 60 min. (i s kynutím těsta) cca 6 Bezmasá jídla 14 názorů

Suroviny

600 g hladké mouky
300 ml mléka + 50 ml na kvásek
30 g droždí
lžička cukru
špetka soli
olej na smažení
česnek
kečup
strouhaný tvrdý sýr (př.Eidam)
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do misky nalít vlažné mléko, přidat cukr a rozdrobené droždí a nechat na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Do mísy nasypat hl. mouku, přidat špetku soli, vzešlý kvásek a dle potřeby zadělat těsto s asi 300 ml mléka. Těsto musí být řidší než na koláče, ale nesmí být úplně tekuté (mělo by se táhnout za vařečkou a být pružné). Těsto řádně vymíchat a nechat přikryté utěrkou na teplém místě asi 40 min. kynout.

  3. Po vykynutí těsto na vále lehce propracovat, rukou z něj trhat menší kousky, ze kterých pak prsty "vytahat" placky na langoše. Vkládat hned do horkého oleje, smažit z obou stran celkem asi 3-4 min, pak dát na savý papír pro zbavení přebytečného tuku.

  4. Olej rozpálit a stáhnout asi na 2/3 výkonu, aby se langoše nespálily a v silnějších částech nebyly syrové.

  5. Oloupaný česnek prolisovat do misky, přidat trochu soli a zalít trochou vody.
    Hotové langoše potřít česnekovou "vodou", pak kečupem a posypat strouhaným sýrem.

    DOBROU CHUŤ !!!

Poznámka

Je lepší si "placky" připravit předem, smažení je rychlé !!!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 659 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Langoše (moje domácí)

  • Hana Hana(neregistrovaná)

    Langoše dělám už 25 let, v Maďarsku jsme se mohli (užrat). Recept jsem opsala někde od paní Božidary Turzonovové a je skvělý. Stačí z 1/2 kg mouky a zadělávám vodou. Je lehoučký, nafoukaný a nejlepší s česnekem v solené vodě, majonezou a sýrem. Na sladkou raději nezkouším, ale vím, že se dělají různě. Z 1kg mouky jsem pohostila 1/2 kempu. Bylo toho strašně moc a lidi si mysleli, že je v maringotce smažím na prodej, vonělo to všude, tak tam stáli ve frontě a dostali to zadarmo! :-D

  • Magdalena Magdalena(neregistrovaná)

    :-//:-//

  • Jenny Jenny

    před chvílí jsem je dodělala,jsou dobré,bohužel jsem nestihla vyfotit,seběhly se jako kobylky...:-));-)

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Dneska se je pokusím podle Vašeho receptu udělat :-p:-p:-p:-):-):-)

  • aadulka aadulka

    Nynější maďarský "lángos" je placka z bramborového těsta osmažená na tuku. Loni jsme byli v Budapešti a odvezla jsem si s sebou recept na jejich langoše a pán říkal, že je doma nejčastěji konzumují s ovčím sýrem, koprem, se šunkou nebo se zelím. :-)
    Jinak my langoše potíráme česnekem utřeným s máslem a navrch zakysanou smetanu s trochou soli a sýr :yes: Langoše jsou dobrota ;-)

  • magdalenka magdalenka

    :yes:

  • magdalenka magdalenka

    Jasne, kedysi sa langose piekli zo zbytkov chleboveho cesta a v peci na chleba. Dnesny langos sa smazi na oleji, jednoducho presiel zmenou... a podava sa s hocicim...napr. v kazdom madarskom stanku mate bohaty vyber, s cim chcete langos konzumovat, mne napr. chuti so struhanym syrom a smotanou...

  • pipre pipre

    Langoše mám ráda, ikdyž je jím velmi zřídka. Ale dovolím si polemizovat s verou (neregistrovanou) v tom, že se rozhodně nesypou strouhaným sýrem. Koukala jsem do encyklopedie o původu langošů. Je to maďarské jídlo, ale nejenže se mohou sypat strouhaným sýrem, ale třeba potřít i kyselou smetanou nebo lečem. Dají se používat i nasladko s marmeládu a šlehačkou. Myslím si, že záleží na každém, co na langoš dá a navíc autorka uvádí, že to jsou její domácí :-):yes::yes:

  • nofrona nofrona

    :yes::-p:-p

  • Iness Iness

    Další chytrolín :-//.
    Vera.a
    moc pěkné a jistě chutné :yes: Prostě langoš po česku;-)

  • vera vera(neregistrovaná)

    Lángoš, je maďarské jídlo. Také se dělávalo na středním Slovensku. Když se pekl jednou za týden chleba v peci, tak se ze zbytků chlebového těsta udělali placky, které se daly péct do vychládající pece. Lángoše se po upečení potřely rozetřeným česnekem, případně se omastily sádlem. Rozhodně se nesypaly tvrdým, strouhaným sýrem a nepolévaly kečupem.

  • vseumel vseumel

    Langoš to je můj hřích pokaždé, když přijedu do Přerova 1 až 2 x za rok. Mohla bych se ho už konečně naučit. :-p:yes:

  • pipre pipre

    :yes::yes:

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :-p:yes::yes:

Tématické fráze: česnek na langoše domaci langose jak připravit česnek na langoše domácí langoše se zakysanou smetanou jak udelat cesnek na langose recept na domácí langoše česnekový potěr na langoše lángoš čím potřít langoše příprava langošu babiččiny recepty langoše hruškovy levné recepty langoše langose hruškovy langoše hruškovi langoše langoše s česnekem potěr na langoše langoše babiččiny recepty příprava langoše langose se zakysanou smetanou

Zapomněl/a jsem heslo