Vaříme podle ČSN: Výbornou uherskou pěnu můžete namazat na veku i okurku a hodí se i naplnění vajíček
19. 6. 2025 Vaření
Léto a prázdniny přímo volají po rychlých, nejlépe studených večeřích, jejichž příprava nezabere moc času. Ideálním pokrmem pro tyto chvíle jsou chleby s různými druhy pomazánek. Pokud si potrpíte na maso, pěna z uherského salámu pro vás bude to pravé.
Pěna - našlehaná a nadýchaná
Namazat chleba, veku či bagetu pomazánkou je jednou z nejjednodušších možností, jak vytvořit chlebíčky či rychlé pohoštění pro návštěvu. Chcete-li ale něco speciálního, můžete obyčejnou pomazánku vyměnit za pěnu, která je nadýchanější a jemnější.
Připravuje se totiž našleháním příslušné hlavní ingredience s máslem či smetanou do lehké konzistence. Díky tomu vznikne pěna, která se hodí nejen na pečivo, ale můžete ji cukrářským sáčkem ozdobně nanést třeba na plátky okurek nebo do rozpůleného natvrdo uvařeného vajíčka.
Mohlo by vás zajímat
Jen ze tří ingrediencí
Pěny byly za socialismu jednou z oblíbených specialit studené kuchyně. Dělaly se masové, sýrové, rybičkové, šunkové nebo z různých druhů salámů, třeba právě ze salámu uherského. Příprava takové pěny byla velmi snadná, a kromě salámu na ni stačily už jen dvě další ingredience, a to změklé máslo a tavený sýr.
Díky nim vznikl krémový základ, který se pak smíchal s umletým nebo rozmixovaným salámem a vše se vyšlehalo do pěny. I když do té uherské správně již podle názvu patří uherský salám, je možné jej případně nahradit salámem loveckým nebo Vysočinou.
Mohlo by vás zajímat
Slavný salám z Maďarska
Oblíbený uherák byl totiž za socialismu nedostatkovým zbožím. Sehnat se dal převážně v obchodech Tuzex, Eso nebo po známosti „pod pultem“ v některých řeznictvích. Slavný fermentovaný salám specifické chuti pochází z Maďarska, konkrétně z města Szeged, kde se mu ovšem říká Téliszalámi („zimní salám“).
Jeho výroba je poměrně náročná a trvá přibližně sto dní. Během této doby se na povrchu salámu vytvoří jemná vrstva ušlechtilé plísně, která mu dodává nejen charakteristický bílý vzhled, ale i nezaměnitelnou chuť a vůni.
Jak na uherskou pěnu podle normy
Uherský salám byl tak považován za výjimečnou a luxusní uzeninu a vznikala spousta jeho kopií. U nás jej třeba již na počátku 20. století vyráběl pod názvem EMKA zimní salám slavný pražský uzenář pan Maceška. Uherský salám nakrájený na plátky býval oblíbenou součástí obložených chlebíčků, případně na nich mohl figurovat i v podobě pomazánky nebo pěny.
Ta se za socialismu připravovala tzv. podle normy, jež stanovovala přesný postup i poměr surovin a zajišťovala, aby každý pokrm chutnal všude. Pokud byste si chtěli udělat uherskou pěnou tak, aby chutnala tak jako kdysi, můžete si ji připravit podle receptu z publikace Receptury studených pokrmů z 80. let. Jak na to?
Budete potřebovat: 350 g uherského salámu, 400 g másla, a 300 taveného sýra.
- Máslo nechte povolit a prošlehejte do pěny. Stejně tak prošlehejte tavený sýr.
- Oloupaný uherský salám jemně umelte a postupně přidávejte za stálého prošlehávání do vyšlehaného másla. Nakonec přidejte i ušlehaný tavený sýr.
- Hotovou pěnu podávejte na vece a ozdobte třeba kyselou okurkou, nakládanou kapií nebo čerstvou zeleninou.
Zdroje informací:
Pick.hu: Pick Wintersalami
Krupička, J., Zvolský F.: Receptury studených pokrmů
Wikipedia.org: Emanuel Maceška
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více