Učitelka hudby se zbláznila do kuchtění. Vytváří domácí zmrzliny a se svou kanapkou vyhrála i v soutěži Foodblog roku
25. 7. 2025 Rozhovory a reportáže
Do našeho týmu webu Toprecepty.cz přichází svěží energie, upřímný úsměv a chuť na poctivé domácí vaření. Představujeme vám Adélu Štěpánovou – talentovanou food influencerku, která miluje jednoduché recepty, vaření bere jako radost, ne jako povinnost, a přesně tuto atmosféru přináší i do svých videí.
Jak to začalo
Adéla vaří tak, aby to zvládl opravdu každý. Nečekejte přehnané složitosti ani exotické suroviny, které se těžko shánějí. Místo toho se můžete těšit na recepty, které mají šmrnc, fungují a hlavně skvěle chutnají. Ať už jste v kuchyni začátečník nebo zkušený domácí kuchař, Adélina videa vás budou bavit.
A jak se vlastně tato sympatická slečna, známá na sociálních sítích pod profilem Food by Adeline, k vaření dostala? „Měla jsem k němu blízko od malička. Buď jsem pomáhala babičce, nebo stála vedle táty v kuchyni a dělala „sous chefa“, než jsem vůbec věděla, co to slovo znamená,“ říká Adéla pro Toprecepty.cz.
Svůj první recept vytvořila v pěti letech. „Smíchala jsem mouku, vodu a sůl, opekla to na pánvi a byla přesvědčená, že jsem vynalezla něco magického,“ vzpomíná s úsměvem nová spolupracovnice našeho webu s tím, že v tu chvíli jí to asi začalo v hlavě šrotovat.
Velkou oporou byl Adéle od začátku její tatínek. „Od dvanácti jsme spolu chodili na food festivaly a pod stromečkem na mě každý rok čekala nějaká kuchařka,“ popisuje. Navíc místo filmů koukala malá kuchařka na pořad Nebíčko v papuľke, video recepty s Jiřím Štiftem nebo na pořad S Italem v kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Sociální sítě
Postupem času Adéla zjistila, že její láska k vaření je tématem, které chce sdílet i s dalšími lidmi. Začala proto své umění prezentovat na sociálních sítích. „Instagramový profil mám zatím pořád v plenkách. Jsem totiž dost sebekritická. Přemluvit se k tomu, být víc vidět nebo mluvit na kameru, je pro mě obrovský výstup z komfortní zóny,“ přiznává. Jak ale sama říká, pokouší se to překonat, protože si uvědomuje, že ji to posouvá dál.
„Naštěstí mám vedle sebe skvělého parťáka – můj přítel je profesionální fotograf a snaží se mi být ve všem maximálně nápomocný. Jsme takový malý sehraný tým: já mu s láskou uvařím a on mi to pak za odměnu krásně vyfotí nebo natočí,“ svěřuje se Adéla.
Nečekaný úspěch
Postupné úspěchy vyvrcholily v momentě, kdy Adéla se svou netradiční kanapkou vyhrála ve Foodblogu roku. O soutěži se dozvěděla od své kamarádky, na jejímž instagramovém profilu viděla, jak připravuje jednu z výzev.
„Jedna z nich byla právě soutěž o nejlepší kanapku – ideálně vege nebo bezlepkovou – a řekla jsem si, že do toho jdu,“ vzpomíná Adéla. „Ne že bych byla vyloženě vege nebo gluten-free typ, ale právě proto mě ta výzva zaujala. A navíc jsem děsně soutěživá,“ směje se.
Nakonec tedy vytvořila kanapku s křupavou polentou místo pečiva, na kterou dala paštiku z pečené hlívy ústřičné. Recept najdete zde. A co se stalo? Adéla vyhrála! „Moje kanapka teď není jen doma na stole, ale i celoročně v nabídce pražského Foyer Café – a to dokonce s mým jménem na menu. Dodnes tomu nemůžu uvěřit, když tam přijdu a vidím ji ve výloze,“ přiznává Adéla.
Styl vaření
Když zrovna nevymýšlí recepty do soutěže nebo na sociální sítě, vaří Adéla i doma. „Nejvíc mě baví experimentování. V kuchyni nerada striktně dodržuji recepty, tvořím intuitivně, podle chuti, nálady a toho, co zrovna najdu doma. Miluji pestrá jídla, která jsou barevná, voňavá a trochu nečekaná,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz.
Jediná výjimka je pečení sladkého, tam Adélu pravidla a přesné gramáže trochu brzdí. „Nejsem vyloženě cukrářský typ a i když občas něco sladkého upeču, radši se držím slaného,“ přiznává. S přítelem si nejvíc pochutná na asijské kuchyni. A taky si hodně potrpí na snídaně „brunchového” typu.
Mimo kuchyň
Vaření ovšem není vším, čemu se Adéla Štěpánová věnuje. „Vystudovala jsem bakaláře hudební výchovu a sbormistrovství na Pedagogické fakultě UK a už pět let učím hudební nauku na ZUŠce – na poloviční úvazek,“ říká.
„Zbytek času věnuju všemu, co mě baví: podílím se na organizaci různých eventů a také i vařím. Ať už pro můj Instagram, nebo pro známé, kteří mě využívají třeba na svatby, brunche, rozlučky nebo rodinné oslavy,“ dodává Adéla.
A aby nezůstalo jenom u slov, připravila svůj první recept také pro čtenáře webu Toprecepty.cz. Nejen že je jednoduchý, ale hlavně, jde o domácí zmrzlinu, po které se v létě jen zapráší.
Recept je tak snadný, že si ho i hravě zapamatujete.
Adélina rychlá zmrzlina
Potřebujete: 1 větší kelímek řeckého jogurtu, 1 lžíci medu, čerstvé ovoce dle chuti (borůvky, třešně, ostružiny...), Lotus sušenky a nasekanou čokoládu (množství dle chuti).
Jak na to? Menší plech nebo jinou vhodnou nádobu vyložte pečicím papírem, na to rozprostřete jogurt, pokapejte medem (jako ve videu), posypejte očištěným a pokrájeným ovocem a drcenými Lotus sušenkami smíchanými s nasekanou čokoládou. Dejte zamrazit a pak už si jen ulamujte nebo krájejte zmrzlinu dle chuti.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více