Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chuťovky z bagety s kvasem s roládkou z červené řepy
Zdroj: La Lorraine Bakery Group

Když chcete slavit, nejspíš u toho nechybí občerstvení na jedno až tři kousnutí. Chuťovky jsou skvělou možností, jak pohostit návštěvu. Inspirujte se rychlými dobrotami profesionálního šéfkuchaře.

Oblíbené chuťovky

Mezi oblíbené chuťovky patří různé kanapky a jednohubky. Kanapky jsou menší než chlebíčky a k jejich přípravě se používají nejrůznější druhy pečiva. To často bývá i lehce opečené. Může se jednat ale také o košíčky z listového těsta. Jednohubky jsou ještě menší. Jak název naznačuje, velikost odpovídá zhruba jednomu soustu. Aby se zdobení na jednohubky vešlo, není tak bohaté jako v případě chlebíčků. Často se využívají různá napichovátka a párátka, která suroviny drží při sobě a usnadňují konzumaci.

Švestky ve slanině

Také toto je jednou z variant chuťovek. Sušená švestka nebo datle zabalená do slaniny a upečená v troubě. Na 1 kus budete potřebovat: 1 sušenou švestku, trochu červeného vína na namočení švestky, 1 oloupanou mandli a plátek slaniny.  

Jak na to? Potřebný počet švestek můžete dát přes noc namočit do červeného vína, ale není to nezbytně nutné. Mandle dejte do horké vody a odstraňte z nich slupku. Mandli vždy pak dejte do švestky místo pecky a švestku obalte plátkem slaniny. Vše propíchněte párátkem a upečte v troubě na plechu pokrytém pečicím papírem. Skvěle chutnají i studené.

Další tipy na chuťovky jsme získali od Michala Suchánka, šéfkuchaře v La Lorraine Bakery Group.  

Chuťovky z kornbagety s pečenou paprikou

Oblíbené bývají pikantní chuťovky. Právě taková je i tato varianta. Vyniká v ní kromě ajvaru i voňavá pečená paprika a okurčička cornichon. Okurka cornichon (francouzsky okurka nakládačka) je obyčejná nakládačka, sklizená ale dříve, než stihne dozrát. Má velikost menší než 5 cm. 

Na 10 kusů potřebujete: 1 kornbagetu, 2 lžíce pomazánkového másla, 1 lžičku dijonské hořčice, 1/2 lžičky majonézy, 1/2 lžíce ajvaru, 1 ks pečené papriky, 5 plátků parmské šunky a 10 ks nakládaných okurek cornichony. 

Jak na to? Kornbagetu nakrájejte na kolečka silná 1,5–2 cm. Pomazánkové máslo smíchejte s dijonskou hořčicí, majonézou a ajvarem a pomocí cukrářského sáčku, případně nože dejte na jednotlivá kolečka Kornbagety. Přidejte kousek pečené oloupané papriky, půlku plátku parmské šunky a párátkem připíchněte okurku cornichony.

TIP: Do pomazánky můžeme přidat jakoukoli variantu ajvaru, ostrou nebo jemnou.

Chuťovky z bagety s kvasem s roládkou z červené řepy, kozího sýru a kaparů

Červená řepa se hodí jako příloha, do polévky, ale směle ji můžete dát i na chuťovku. Dohromady s kozím sýrem a rukolovým pestem vytváří zajímavou kombinaci. 

10 kusů potřebujete: 1 bagetu s kvasem, 1 ks větší pečené červené řepy, 3 lžíce měkkého kozího sýru, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžíci kaparů a 1 lžíci rukolového pesta.

Jak na to? Upečenou řepu nastrouhejte na tenké plátky, které rozložte na potravinářskou fólii tak, aby se lehce překrývaly. Potřete je směsí kozího sýru, olivového oleje a nasekaných kaparů. Zarolujte (roládka by neměla mít v průměru více než 5 cm) a nechte odpočinout v lednici. Bagetu s kvasem nakrájejte na kolečka silná 1,5–2 cm, pomažte ji rukolovým pestem. Roládku nakrájejte na menší kolečka, a ta pak přidejte kolmo (jako na úvodním obrázku) na pesto.

TIP: Dozdobte lístkem rukoly, pečenými mandlemi, nebo praženou pistáciovou drtí.

Zdroj informací: 
La Lorraine Bakery Group
https://vikend.hn.cz
https://cs.wikipedia.org

Náš tip: Připravte si jednoduché chuťovky podle tohoto videoreceptu

 

Recepty k tomuto článku