Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čum na drát: Jednoduché makové řezy překvapí krémovým středem a nadýchaným vrškem, přitom jsou z jednoho těsta
Zdroj: Toprecepty

Rádi při pečení experimentujete? Tak z tohoto koláče budete přímo nadšení. Čum na drát je moučník skoro zázračný. Na počátku totiž umícháte jednoduché těsto, během pečení se ale stane kouzlo, díky kterému se vytvoří tři vrstvy. A vy po nakrájení moučníku na řezy zkrátka budete „čumět na drát“. 

Koláč trochu kouzelný

Čum na drát je moučník, který nejvíc sází na efektní vzhled. Na tom by možná nebylo nic tak výjimečného, dokud nezjistíte, jak snadné je takový koláč upéct. I když vypadá, že na něj musíte udělat tři různorodé vrstvy hmoty, opak je pravdou.

Těsto se připravuje jen jedno a působivý výsledek vzniká až v troubě během pečení. Původ názvu koláče „čum na drát“ je tak poměrně zřejmý. Když jej totiž vytáhnete z trouby, budete koukat, jaké zázraky se v ní staly. 

Makový i vanilkový

U nás se tento koláč dělá v makové verzi, v níž jednotlivé vrstvy ještě víc vyniknou. Po vytažení z trouby tak vzniknou dvě tmavší vrstvy, mezi nimiž je jedna světlá jakoby krémová. Koláč se dá ovšem upéct i ve vanilkové verzi.

Taková je ostatně jeho původní podoba, neboť „čum na drát“ má svůj zahraniční vzor nesoucí v angličtině příznačný název magic cake (magický nebo zázračný koláč) a ve francouzštině gâteau magique

Tři vrstvy koláče

Původ moučníku je totiž francouzský. Jeho předobrazem byl prý dezert millasson z jihozápadní Francie, jenž se dělal z jáhlové mouky a kukuřičné mouky a během pečení se vytvořily dvě vrstvy - jedna krémová a druhá připomínající žervé.

V případě gâteau magique ovšem vznikají vrstvy tři  - první je hutná, jakoby pudinková, prostřední krémovější a vrchní vypadá jako nadýchaný piškot. Koláč tak trochu připomíná jiné francouzské dezerty, jako je bretaňský far nebo sourozenec naší bublaniny clafoutis

Recept na čum na drát

Celé kouzlo vzniká díky pečení při trochu nižší teplotě. Jak se těsto v troubě pomalu zahřívá, škrob klesá ke dnu a vzduchové bubliny z bílků stoupají nahoru. Výsledkem je hustá vrstva na dně, krémový střed a vzdušná horní vrstva. Při přípravě koláče je hlavně třeba dodržet ten správný postup, aby se vrstvy opravdu vytvořily.

Zaprvé je nutné správně ušlehat sníh a jen zlehka ho zamíchat do těsta. Máslo a mléko je také potřeba přilévat do těsta pomalu, klidně i po kapkách, aby se nevytvořily hrudky. Nakonec by se měl koláč před podáváním nechat vychladit – teprve pak vrstvy vyniknou.

Pokud tedy tento zázrak chcete vyzkoušet třeba právě v české makové verzi, upečte si koláč čum (někdy také „čuč“) na drát podle našeho receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 5 žloutků, 125 g moučkového cukru, 125 g másla, 100 g mletého máku, 100 g polohrubé mouky, 5 bílků, 1 špetku soli, 500 ml mléka (pokojové teploty) a máslo na vymazání formy. 

  1. Troubu předehřejte na 170 °C (horní a spodní ohřev) a rošt dejte doprostřed. Malý pekáček nebo dortovou formu vyložte i do stran pečicím papírem a ještě lehce vymažte studeným máslem.
  2. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Žloutky s cukrem vyšlehejte ve větší šlehací míse do husté světlé pěny a postupně do ní, po lžících, přilévejte vychladlé máslo. Šlehejte společně alespoň 5 minut. V jiné misce ušlehejte bílky se špetkou soli do hustého sněhu.
  3. Do žloutkové směsi vsypejte mák smíchaný s moukou, přilijte mléko pokojové teploty a dobře promíchejte. Do této hodně tekuté směsi pak po částech zlehka metličkou zapracujte vyšlehaný sníh.
  4. Hotové hladké těsto vlijte do připraveného pekáčku a vložte do předehřáté trouby na 55-60 minut (to, zda je koláč upečený, zkontrolujte pomocí špejle). Nechte jej zcela vychladnout, teprve pak jej nakrájejte na řezy. 

Náš tip: Při přípravě koláče můžete postupovat i podle našeho videa

Zdroje informací: 
Simplyrecipes.com: Magic Cake (Gâteau Magique)
Pardonyourfrench.com: French Magic Cake (Gâteau Magique)
Wikipedia.org: Gâteau magique

Recepty k tomuto článku