Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškotové kakaové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou jsou skvělým moučníkem nejen na neděli
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Přemýšlíte, co upéct na víkend a na ovocné moučníky už nemáte chuť? Pokud chcete připravit něco speciálního, vyzkoušejte piškotové řezy s jemným krémem, na povrchu ozdobené velkou vrstvou šlehačky.

Nedělní dezert z piškotového těsta

O víkendu máme čas upéct si něco speciálního. Tím může být právě dezert z piškotového těsta. Tyto dobroty vyžadují trochu zkušeností, ale s několika radami je úspěch zaručen a výsledkem je luxusní nadýchaný moučník. Základem může být piškotové těsto, třeba jako v našem případě v kakaové verzi, doplněné o lahodný vanilkový krém a korunované vynikající pevnou šlehačkou.

Základní piškotové těsto

Jak připravit základní nadýchané piškotové těsto? Stačí se držet základních rad. Co vlastně potřebujete? Důležité je včas vyndat vejce z lednice, aby se přizpůsobily okolní teplotě, a potom správné oddělení žloutků a bílků a jejich samostatné našlehání. Toto těsto nepotřebuje přídavné kypřící látky. Kouzlo spočívá právě v našlehání. Bílky můžeme šlehat až deset minut, dokud z nich nevzniknou pevné špičky. 

Žloutky zase šleháme do pěny spolu s cukrem. V závěru by měly mít bělavou barvu. Pro dokonalý efekt se při šlehání přidává horká voda.

Také se vyplatí prosát mouku. Bude kypřejší a bez případných nečistot. Do těsta se přidává postupně a opatrně.

Pečení piškotového těsta

Aby se těsto nevyboulilo, je zapotřebí práce s teplou troubou. Piškotové těsto je třeba dávat do dobře prohřáté trouby (180 °C). Když zvětší objem (5-6 minut) je třeba snížit teplotu o deset stupňů celsia.

Také je třeba, aby byl korpus upečený "tak akorát", což znamená, že z něj vyjde zapíchnutá špejle bez nánosu těsta. Nesmí se přepéct.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Piškotové kakaové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou

Na plech o rozměru 32 x 23 cm budete potřebovat: 5 vajec, 1 lžíci horké vody, 5 lžic krupicového cukru, 1 špetku soli, 5 lžic polohrubé mouky, 1 lžíci kakaa, 1 malou lžičku oleje. Na krém si připravte: 1 tvaroh ve vaničce, 30% smetanu ke šlehání, 4 lžíce pudinku s přípravou za studena (Vanilmix). Na dokončení: 4 lžíce rybízového džemu, 500 ml 33% smetany ke šlehání a kakao.

Jak na to? Plech vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 °C. Rozklepněte vejce: zvlášť bílky, zvlášť žloutky, každé do samostatné mísy.

Do šlehací mísy dejte žloutky, přisypte cukr a vyšlehejte je spolu s horkou vodu a olejem do husté bílé hmoty.

Bílky vyšlehejte se solí do hustého sněhu. Výsledkem budou pevné špičky, které drží tvar. Do žloutkové hmoty přisypávejte po lžících mouku a kakao, průběžně promíchávejte a ručně zlehka metličkou vmíchejte sníh.

Těsto přemístěte na plech a stěrkou ho rovnoměrně rozetřete. Dejte do trouby a pečte 5-7 minut, než zvětší objem. Pak snižte teplotu na 170 °C, aby se těsto nevyboulilo. Pečte dál asi čtvrt hodiny.

Jestli je těsto hotové zjistěte pomocí špejle. Po vytáhnutí z těsta musí zůstat suchá. Upečený korpus nechte na mřížce úplně vychladnout. Pak ho potřete třeba rybízovým džemem. 

Mezitím si v míse připravte krém ze všech ingrediencí. Na nejvyšší otáčky vyšlehejte krém. Nechte ho 10 minut stát, a pak krém navrstvěte na korpus. Vršek uhlaďte a dejte do chladu. Zatím ušlehejte hustou šlehačku ze smetany na šlehání. Navrstvěte ji na krém a vrch upravte zubatou stěrkou. Dejte vychladit. Pak nakrájejte řezy a přes sítko je poprašte kakaem.

Náš tip: Chcete vyzkoušet něco jiného z piškotového těsta? Připravte si nadýchanou piškotovou roládu podle tohoto videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více