Řezy a rolády na oslavu inspirace

k.radulka Kuchařka: k.radulka

Doba přípravy: 5 hodin + hodina na ztuhnutí cca 30 porcí Zdobení 22 názorů

Suroviny

(Piškot ořech a čokoláda na roládu z 5 vajec 2x
Piškot řez na plech z 10 vajec 1x rozříznout vodorovně a pak svisle na tři části vznikne 6x plát
Krémy máslové ze tří másel a dvou pudinků, dochucené mandlovou trestí nugátem rybízovou zavařeninou - domácí ananasem
Ozdoby- cukrářské kuličky čokolády ananas krémy plátky kokosu vaječný likér- hodně likéru :D)
Těsto na piškotovou roládu:
5 vajec (žloutky+bílky)
5 polévkových lžic moučkového cukru
5 polévkových lžic hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
citronová tresť nebo citronová kůra
hrst mletých ořechů
2 polévkové lžíce kakaa
1/2 dcl vaječného koňaku
Těsto na řezy:
10 vajec (žloutky+sníh z bílků)
10 polévkových lžic moučkového cukru
10 polévkových lžic hladké mouky
1 prášek do pečiva
citronová tresť nabo citronová kůra
2 hrsti mletých ořechů
4 polévkové lžíce kakaa
1 dcl vaječného koňaku
Krém:
1 máslo
3 polévkové lžíce moučkového cukru
1 vanilkový pudink
1/3 l mléka
1/2 krabičky smetany na šlehání
kakao nebo ananas (popř nugetta kokos 1 dcl vaječného koňaku mandlová tresť-to vše dle vlastní chuti)
Na zdobení:
cukrářské zdobení
čokoláda
ananas
kokos (plátky)
mandlové lupínky (stříbrné kuličky a ostatní zdobení dle vlastní fantazie)
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: roláda - 5 žloutků utřeme s 5 polévkovými lžícemi moučkového cukru, ty lžíce větší s kopečkem. Přidáme 5 polévkových lžic s kopečkem hladké mouky s 1/2 pytlíčku prášku do pečiva, kápneme citronové aroma nebo kůru z půl citronu. Nakonec vmícháme jemně ale rychle ušlehaný sníh z 5 bílků.

  2. Dáme na plech, nejlíp s pečícím papírem, protože poslouží skvěle při zamotání rolády. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C bez otvírání cca 10 minut. Poznáme, že je hotová, když doprostřed prstem poklepeme, tak se nelepí, nepění, je krásně péřová.

  3. Vyndáme z trouby, necháme cca 2 minutky vydýchat a smotáme, když máme pečící papír, tak je to nejlepší, nemusíme používat už nic jiného. Když nemáme, zamotáme tak, že si na plát položíme čistou suchou utěrku a zamotáme. Motáme tou delší stranou k sobě, aby nebyla roláda moc tlustá a krátká. Přijde ještě do ní krém, tak nabude.

  4. Když chceme mít roládu ochucenou, tak přidáme třeba hrst sekaných ořechů nebo kakaovou ze 2 polévkových lžic kakaa na pečení a 1/2 dcl vaječného koňaku nebo kokosovou 2 polévkové lžíce mletého kokosu a 1/2 dcl vaječného koňaku nebo jen vaječný koňak.

  5. Nebo 2 polévkové lžíce rybízové zavařeniny, tu doporučuji s krémem z vaječného likéru z máslového krému- super! Dochucovadla přidáváme vždy před bílkovým sněhem, aby zůstala kyprá.

  6. Řezy děláme stejný postup jako u rolády, jen nemotáme, ale rozřízneme na tři části, které pak dáme na sebe a promažeme krémem.

  7. Krém dělám z jednoho másla utřeného s 3 polévkovými lžícemi moučkového cukru, přidáme uvařený pudink studený z 1 pytlíku vanilkového pudinku s 1/3 litru mléka.

  8. Upozorňuji na levné moučkové cukry, moc nesladí, tak když tak přidat o lžíci víc. Přidáme do krému 1/2 krabičky smetany na šlehání a stále šleháme. Šlehačku vléváme pozvolna a pokojové teploty.

  9. Když chceme krém ochucený, tak do něj přimíchám kakao nebo zavařeninu nebo ananasové kousky nebo nugetu nebo kokos, já mám ráda krém s vaječným likérem (1 dcl zašlehat pomalu do máslového krému) nebo s mandlovou trestí (do máslového krému kápneme cca 4 kapky mandle hořké- tresť).

  10. Kombinujeme piškot a krém dle fantazie, jak kdo má rád. Já dělám nejraději kávový piškot s mandlovým krémem nebo klasický piškot s ananasovým krémem.

  11. Na obrázku mám roládu z klasického piškotu a rybízový krém, potřené rybízovým krémem a dozdobené máslovým krémem s mandlovou trestí a cukrovými kuličkami, dále roládu kakaovou s nugátovým krémem, potřenou nugátovým krémem a politou čokoládou s lístečky z bílé čokolády koupené už hotové v Globusu, řez z klasického piškotu a ananasový krém. Řezy jsou oba stejné, jen jinak ozdobené.

  12. Jedna je pomazaná krémem a obalená v plátcích sušeného kokosu a dozdobená cukrářskými kuličkami a krémem. Druhá je obalená v mletých vlašských oříšcích a dozdobená nugátovým krémem, ananasovými kousky, čokoládou a cukrářskými kuličkami.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 78 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řezy a rolády na oslavu inspirace

  • olina16 olina16

    Krásně si to doplnila Radulko, díky :yes:

    Odpovědět

  • ajulka ajulka

    Teda me se fotky moc libi a myslim ze k inspiraci to bohate staci.kolikrat jen nakouknout a uz se v hlave promitaji nove napady.:yes:9

    Odpovědět

  • Jenny Jenny

    jůůůů,ty jsou krááááásnéééé...:yes::-K:yes:

    Odpovědět

  • opuncie opuncie

    Super!!! A díky moc, jsi zlato. Podle toho už pojedu jak po másle. :yes:

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    Kdyby jste něčemu nerozuměli tak písněte. Tyhle popisky mi moc nejdou :-8

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    opuncie: to nebylo na tebe, však já až bude čas dopíšu víc:-*

    Odpovědět

  • opuncie opuncie

    Radulko, při vší úctě - nereju! Myslím, že moje připomínka byla jasná a konstruktivní, rozhodně neurážela. Chci vědět, jak to děláš???

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Krásné a pro mne další inspirace pro zdobení moučníku k blížícím se dceřiným narozeninám ;-):yes:+7

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Krásné a určitě:-p:yes:+6

    Odpovědět

  • k.radulka k.radulka(autorka receptu)

    někdy mi přijde že si tu některé návštěvnice léčí jakýsi komplex méněcenosti. Když nemužou rejt doma tak aspon tady, dost smutné řekla bych:-(

    Odpovědět

  • Aneta Aneta

    Radulko, jsi šikovná.Při dvou dětech, klobouk dolů.:-)

    Odpovědět

  • olina16 olina16

    Já taky nechci rejt, ale taky bych přivítala nějaký popis, jak postupovat, jaký krém byl použit apod. Takhle si to můžu jen prohlídnout, ale to je taky vše.

    Odpovědět

  • opuncie opuncie

    Já se omlouvám, možná taky moc reju, ale zdobení některých rolád se mi líbí a taky bych přivítala podrobnější popis. Například, který krém se dává jako první, kterým mám pokračovat, jaké nádobí a pomůcky zvolit na zdobení, jestli je potřeba nechat napřad jednu věc ztuhnout a pak zdobit dál nebo jestli se dá pokračovat jedno za druhým.
    Takhle jsou to opravdu jenom hezké fotky. Promiňte.

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Jani - nechci tu zase debatovat pod receptem, ale pokud si otevřu recept s názvem inspirace 2, tak nebudu čekat popis, jak upeču dort na rozdíl od receptu "řezy a rolády na oslavu". Ale to je asi jen můj problém, tak se omlouvám a už jsem zticha.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

1 2

Tématické fráze: rolády a řezy recepty rolady zdobení rolád rolady a rezy zdobení řezú a rolád zdobeni rolady řezy a rolády rolády a řezy fotogalerie zdobeni řezu zdobení rolády fotky rolády zdobení péřová roláda recepty na rezy a rolady recepty na rolady recepty na oslavu roláda zdobení řezy rolády recepty na rolady a rezy rolády recepty krem do rolády

Zapomněl/a jsem heslo