Bretaňský far
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 19 469 kJ / 4 653 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,87 g |
Tuky | 192,96 g |
Vláknina | 26,25 g |
Cholesterol | 2,03 g |
Sodík | 1,12 g |
Sůl | 2,26 g |
Sacharidy | 579,34 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tentokrát jsem far nepekla já, ale můj muž s dcerou. Podle tohoto receptu, který pochází z některého ze starých vydání časopisu Apetit, se koláč vždy skvěle povede.
Moučník se ve výsledku skládá ze dvou (respektive tří) vrstev, které se vytvoří během pečení. Spodní připomíná velmi pevný puding, vrchní puding našlehaný a povrch tvoří křupavá hnědá krustička.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 11. 2018 10:50
Jídlo neznaje jsem si ho, pod dojmem předchozího komentáře, upekl k dopolední kávě...
FANTAZIE
Surovin takřka stejně, akorát z hl. mouky, bez másla, bez rumu
Prošel jsem si pár rcp i na fr. stránkách a protože čas subjektivně není mým pánem zvolil jsem jednodušší postup:
Vejce s cukrem vyšlehána do pěny (2 minuty)
Vmíchána (šlehačem) osátá hl. mouka
Až po mouce na 3x zašleháno mléko (horké, bez ochlazování)
Bez dalšího odpočívání těsto vlito do formy (spodek od tahine 280 mm)
Teprve nyní pokladeno trnkami- stejně se utopily
Pečeno na 200°C; po 15´ jsem se lekl oříškově zbarveného koláče a teplotu snížil na 175°C
Celkově jsem pekl pouze 50´ (vím, každý trouba peče jinak, že
Autorce děkuji za recept
FANTAZIE
***
Edit
V rcp není zmíněno, ale zatepla mi koláč přišel chutnější
Příště formu vysypu
23. 1. 2017 14:09
Dobrý den,
nevím, proč sem dáváte recept, který ukazuje učebnicově pokažený Far Breton... Očividně jste těsto buďto přešlehala (nedělala jste to ručně) anebo jste pekla v jiné než tlusté kameninové nádobě...takže došlo k rozdělení/zdrcnutí těsta, což je samozřejmě špatně... Zadejte si do google Far Breton a uvidíte v obrázcích, jak to má vypadat...
16. 3. 2014 01:04
Dnes jsem upekla,dala jsem sušený meruňky a opravdová delikatesa,příště upeču se švestkama....far zmizel během odpoledne
23. 7. 2012 13:20
Včera jsem far upekla a je moc dobrý. Trochu mě překvapilo, že je mastnější, příště zkusím dát méně másla. Každopádně ta dobrota stojí za vyzkoušení Děkuji Elize za recept
21. 3. 2012 08:25
Tak to opravdu zkuste. U nás chutná všem .
21. 3. 2012 08:14
Far jsem ještě nepekla, ale četla jsem o něm. Ani jsem nevěděla, že tu recept je Ukládám
21. 3. 2012 00:04
Sláva, konečně si upeču far Sháněla jsem hrozně dlouho vyzkoušený recept, díky!
22. 12. 2011 13:10
Je fakt lehký, snadný a výborný. A ne drahý. S kapkou pikantního džemu a šlehačky to nemá vadu ani pro náročné. Já jsem tam proložila ještě kousky oloupaných jablek, nepoškodí to.
20. 10. 2011 13:33
Děkuju Moniko, nezkoušela. Do faru patří sušené švestky.
20. 10. 2011 11:58
vypadá to skvěle
Zkoušela jsi to i s jiným druhem ovoce?
10. 9. 2011 14:30
cerstve svestky tam byt nemohou?
1. 11. 2009 19:53
Vypadá báječně, určitě vyzkouším a dávám bodík
30. 10. 2009 22:59
Díky.
30. 10. 2009 22:34
Elizo - ty máš všechny recepty takové noblesní. Vždycky si říkám, že bych to měla podle tebe zkusit, protože to ve výsledku od tebe vypadá naprosto senzačně. Slintám u všech tvých fotek a receptů.
30. 10. 2009 17:12
Iljuško, v receptu je uvedeno, že množství těsta pro na mísu cca 25x35cm, my jsme pekli v oválné skleněné 33x22cm (měřeno ve středech). Pa a doufám, že bude chutnat, my máme far mezi nejoblíbenějšími moučníky. A ta doba šlehání je velmi podstatná...!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Nanuky z ostružin
Přidáno před 2 hodinami

Vepřová plec ve smetanové znojemské omáčce
Přidáno před 7 hodinami

Toust v omeletě
Přidáno před 7 hodinami

Tvarohovo-banánové nanuky s kokosem
Přidáno před 23 hodinami

Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
Přidáno 18. 5. 2022 11:46

Pórek zapečený s rybím filé
Přidáno 18. 5. 2022 07:05
Právě bylo uvařeno:

Pekingská polévka
uvařil/a Sprato
před 14 minutami

Pistáciové kostky
uvařil/a Panova
před 1 hodinou

Vepřová plec s česnekovo-špenátovou omáčkou
uvařil/a Ivet88
před 1 hodinou

Vepřové karé na česneku
uvařil/a Wanilor
před 1 hodinou

Jablková buchta s tvarohem
uvařil/a Janik k.
před 2 hodinami

Pečený losos s brambory
uvařil/a JARDAno
před 3 hodinami

Rychlé skořicové roládky s nutelou
uvařil/a Mirellin
před 3 hodinami

Rizoto s fazolemi a klobásou
uvařil/a TytyM
před 3 hodinami

Kuřecí tarhoňa z jedné pánve
uvařil/a NikolaP
před 3 hodinami

Smetanové brambory s kuřecím masem
uvařil/a Petaja
před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: bretaňský koláč bretańský koláč far bretańský far far bretaňský koláč bretaňský čokoládový koláč koláč far far koláč far recept bretaňský řízek bretansky kolac recept bretonsky kolac far bretonský koláč bretaňský čokoládový dort bretaňský koláč se sušenými švestkami a rumem far-bretanský koláč recepty z fary bretonsky far bretansky svestkovy kolac bretaňský moučník bretaňský koláč se sušenými švestkami
Suroviny: vejce, cukr krupice, mouka polohrubá, máslo, mléko plnotučné, rum, cukr vanilinový, švestky sušené
Bretaňský far
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nxx4
17 názorů