Bretaňský far

Eliza Kuchařka: Eliza

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 17 názorů

Suroviny

6 vajec
250 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky
130 g slaného másla (nebo obyčejného a lžička soli)
1 litr plnotučného mléka
2 lžíce rumu
1 vanilinový cukr
asi 150 g vypeckovaných sušených švestek
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme do mísy a za stálého prošlehávání metlou přisypáváme cukr a vanilkový cukr.

  2. Následně ručně nebo elektrickým šlehačem šleháme 5-10 minut do světlé pěny.

  3. Mléko svaříme v kastrolu a po částech do něj vmícháváme kousky másla (asi lžičku si ponecháme na vydatné vymazání formy). Ve chvíli, kdy se na povrchu máslového mléka vytvářejí bubliny, sundáme kastrol z plotýnky a přilijeme rum.

  4. Mléčnou směs necháme prochladnout a tenkým pramínkem přilijeme k vejcím s cukrem. Prošleháváme další 3 minuty.

  5. Přisypeme mouku a zároveň ji zapracováváme metlou. Vznikne hutná, ale tekoucí hmota.

  6. Dalších 5 minut šleháme ruční metlou, abychom těsto "provzdušnili". Těsto necháme 5 minut odpočívat a mezitím zapékací (kameninovou, porcelánovou, skleněnou) mísu vydatně vymažeme máslem a dno rovnoměrně pokryjeme švestkami.

  7. Těsto naléváme do míst mezi švestkami, aby se udržely na původních místech a opatrně dolijeme zbytek.

  8. Vložíme do trouby rozehřáté na 200°C (horkovzdušné 180°C) a pečeme 70-80 minut.

  9. V polovině pečení snížíme teplotu o 20°C. Po upečení necháme far ještě 5 minut ve vypnuté troubě a poté ho vyndáme a necháme vychladnout.

Poznámka

Tentokrát jsem far nepekla já, ale můj muž s dcerou. Podle tohoto receptu, který pochází z některého ze starých vydání časopisu Apetit, se koláč vždy skvěle povede.

Moučník se ve výsledku skládá ze dvou (respektive tří) vrstev, které se vytvoří během pečení. Spodní připomíná velmi pevný puding, vrchní puding našlehaný a povrch tvoří křupavá hnědá krustička.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bretaňský far

  • casino casino

    Jídlo neznaje jsem si ho, pod dojmem předchozího komentáře, upekl k dopolední kávě...
    FANTAZIE :-!:yes:
    Surovin takřka stejně, akorát z hl. mouky, bez másla, bez rumu
    Prošel jsem si pár rcp i na fr. stránkách a protože čas subjektivně není mým pánem :-8 zvolil jsem jednodušší postup:
    Vejce s cukrem vyšlehána do pěny (2 minuty)
    Vmíchána (šlehačem) osátá hl. mouka
    Až po mouce na 3x zašleháno mléko (horké, bez ochlazování)
    Bez dalšího odpočívání těsto vlito do formy (spodek od tahine 280 mm)
    Teprve nyní pokladeno trnkami- stejně se utopily
    Pečeno na 200°C; po 15´ jsem se lekl oříškově zbarveného koláče a teplotu snížil na 175°C
    Celkově jsem pekl pouze 50´:-! (vím, každý trouba peče jinak, že:-D
    Autorce děkuji za recept :-K
    FANTAZIE:yes:
    ***
    Edit
    V rcp není zmíněno, ale zatepla mi koláč přišel chutnější :yes:
    Příště formu vysypu

    Odpovědět

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    Dobrý den,
    nevím, proč sem dáváte recept, který ukazuje učebnicově pokažený Far Breton... Očividně jste těsto buďto přešlehala (nedělala jste to ručně) anebo jste pekla v jiné než tlusté kameninové nádobě...takže došlo k rozdělení/zdrcnutí těsta, což je samozřejmě špatně... Zadejte si do google Far Breton a uvidíte v obrázcích, jak to má vypadat...

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Dnes jsem upekla,dala jsem sušený meruňky a opravdová delikatesa:-p,příště upeču se švestkama....far zmizel během odpoledne;-)

    Odpovědět

  • BarborkaS. BarborkaS.

    Včera jsem far upekla a je moc dobrý. Trochu mě překvapilo, že je mastnější, příště zkusím dát méně másla. Každopádně ta dobrota stojí za vyzkoušení :yes::yes::-p Děkuji Elize za recept:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Tak to opravdu zkuste. U nás chutná všem :-p.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Far jsem ještě nepekla, ale četla jsem o něm. Ani jsem nevěděla, že tu recept je :-8:-8 Ukládám :yes:

    Odpovědět

  • Oveska Oveska

    Sláva, konečně si upeču far :-) Sháněla jsem hrozně dlouho vyzkoušený recept, díky!

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Je fakt lehký, snadný a výborný. A ne drahý. S kapkou pikantního džemu a šlehačky to nemá vadu ani pro náročné. Já jsem tam proložila ještě kousky oloupaných jablek, nepoškodí to.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuju:-K Moniko, nezkoušela. Do faru patří sušené švestky. :-p

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    vypadá to skvěle:yes::-p
    Zkoušela jsi to i s jiným druhem ovoce?;-)

    Odpovědět

  • jojo jojo(neregistrovaný)

    cerstve svestky tam byt nemohou? :-):-?

    Odpovědět

  • BarborkaS. BarborkaS.

    Vypadá báječně, určitě vyzkouším a dávám bodík:yes::-))

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    :-8:-8:-8 Díky.

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Elizo - ty máš všechny recepty takové noblesní.:-O:-O Vždycky si říkám, že bych to měla podle tebe zkusit, protože to ve výsledku od tebe vypadá naprosto senzačně. Slintám u všech tvých fotek a receptů. :-p:-p:-p :yes::yes: ;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Iljuško, v receptu je uvedeno, že množství těsta pro na mísu cca 25x35cm, my jsme pekli v oválné skleněné 33x22cm (měřeno ve středech). Pa a doufám, že bude chutnat, my máme far mezi nejoblíbenějšími moučníky. A ta doba šlehání je velmi podstatná...!

    Odpovědět

1 2

TIP dne na email

Tématické fráze: bretaňský koláč bretańský koláč far bretańský far far bretaňský koláč bretaňský čokoládový koláč koláč far far koláč far recept bretaňský řízek bretansky kolac recept bretonsky kolac far bretonský koláč bretaňský čokoládový dort bretaňský koláč se sušenými švestkami a rumem far-bretanský koláč recepty z fary bretonsky far bretansky svestkovy kolac bretaňský moučník bretaňský koláč se sušenými švestkami

Zapomněl/a jsem heslo