Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na to, aby květák nenadýmal? Pomůže kmín či kurkuma i správná kombinace s dalšími jídly, pak je po problému
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Květák je právě teď v nejlepší kondici a do mnoha letních jídel je jako stvořený. Někdy však může kvůli vysokému obsahu vlákniny nadýmat. Dá se tomu všem snadno předejít, když víte, jak na to!

Jak připravit květák, aby nenadýmal

Květák je oblíbenou zeleninou, kterou obzvláště v letních měsících využíváme v mnoha receptech. Občas se ale stává, že po jeho konzumaci můžeme mít pocit nadýmání a nepohodlí v břiše. Tento problém je způsoben přítomností některých cukrů a vlákniny, které tělo hůře tráví. Pokud se chceme nepříjemnostem vyhnout, můžeme využít osvědčené rady, jak květák připravit tak, aby nenadýmal.

Květák je výživná a chutná zelenina, kterou by byla škoda nejíst, jen z těchto důvodů. Co tedy dělat, abychom si zlepšili celkový zážitek z jídla?

Blanšírování květáku

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit nadýmání po konzumaci květáku, je blanšírování. Tento proces spočívá v krátkém povaření květáku ve slané vodě a následném prudkém ochlazení v ledové vodě. Tím se rychle zastaví var. 

Blanšírování pomáhá uvolnit některé hůř stravitelné složky (jak to uvádí třeba studie z roku 2023), které mohou způsobovat nadýmání. 

Kombinace květáku s bylinkami a kořením

Další možností je využití bylinek a koření, které podporují trávení. Mezi doporučované ingredience patří kmín, fenykl, zázvor, oregano, majoránka nebo kurkuma.

Tyto bylinky a koření mají příznivý vliv na trávicí systém a pomáhají redukovat plynatost. Kmín nebo můžeme vařit spolu s květákem, kurkumu taky. Druhou možností je využít tyto potraviny na hotový pokrm.

[assetRecipeTag:]

Se kterými potravinami raději květák nekombinovat

Při přípravě květáku je dobré zvážit, s jakými potravinami ho kombinujeme. Některé potraviny, jako je těžké maso, mléčné výrobky nebo potraviny bohaté na tuky, mohou zpomalit trávení a vést k nadýmání. 

Vhodnější je květák kombinovat s bílkovinami, jako je kuřecí maso, ryby.

Menší kousky květáku se tráví snáze než větší celky. Před vařením nebo pečením květák důkladně nakrájíme na menší růžičky. Tímto způsobem se rychleji uvaří, což usnadní trávení. 

Zdroje informací:
mdpi.com: Herbs and Spices: Modulation of Gut Microbiota for Healthy Aging
foodsafety.or.kr: Effect of Blanching on Dietary Fiber and Free Sugar Content of Vegetables
nzip.cz: Květák

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu květák pečený s bramborami a slaninou v jednom pekáčku:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli