Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaříme klasiku z květáku: Křupavé placičky, výborný mozeček a polévka jako od babičky
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Květák je oblíbená zelenina plná vitamínů, která se navíc dá skvěle a univerzálně zpracovat. Můžete z ní udělat polévku, přílohové pyré nebo naopak hlavní chod. Nejklasičtějšími a nejoblíbenějšími květákovými recepty v české kuchyni jsou placky, polévka a květáková mozeček. Podíváme se dnes na to, jak tyto dobroty nejen připravit, ale rovnou dotáhnout k dokonalost.

Květákový mozeček

Proč jíst květák? Protože obsahuje velké množství vitamínu C, vitamín B5, sodík, draslík, vápník a hořčík, ale také glukosacharidy, jejichž štěpením se do těla uvolňuje indol-3-karbinol. Tato látka pomáhá detoxikovat játra a podle některých vědeckých studií blokuje působení karcinogenních látek v organismu. Pravidelná konzumace květáku tedy může fungovat jako prevence rakoviny. Te se vyplatí, no ne? Jedinou nevýhodou této v kuchyni univerzálně využitelné zeleniny je, že nadýmá. Pokud si ale květák dopřejete v menší porci a tepelně upravený, a ještě si po jídle dáte šálek mátového čaje, nepříjemné důsledky by měly být omezeny na minimum.

Jak ale přesně květák tepelně upravit? Českou klasikou je květáková polévka, květákové placky a květákový mozeček. Třetí recept známe ze závodních jídelen jako kašovitou hmotu nevalné chuti, ale samozřejmě se toto rychlé, jednoduché, výživné a dietní jídlo dá vyrobit i chutně. 

 
Na základní recept potřebujete jen čtyři ingredience, květák, vejce, máslo a cibuli. Na jeden menší květák budete potřebovat cca 6 až osm vajec, asi 80 gramů másla a středně velkou cibuli. Květák rozeberete na růžíčky, ve vodě s kapkou octa jej uvaříte na skus. Pak na pánvi rozehřejete máslo, na něm orestujete nadrobno nakrájenou cibuli, přidáte květák a společně opečete. V míse vedle vyšleháte celá vejce s pepřem a solí a ta pak nalijete do pánve s květákem, Vše promícháte a když je konzistence vláčná - nikdy ne vysušená - je jídlo hotové. To kouzlo, které dělá z jídelnového mozečku skvělý mozeček, je v koření a bylinkách. Květák ve vodě vařte s kmínem a bobkovým listem, do hotového mozečku přidejte buď čerstvou nasekanou pažitku, nebo petrželku. Přidat ale můžete třeba i česnek. Ozvláštnit se květákový mozeček dá pórkem nebo hráškem. Náš tip! S vařeným bramborem bude výsledek dobrý, ale s čerstvým kváskovým chlebem doslova vynikající!
 

Květáková polévka

Květáková polévka je skvělá v zimě, kdy zahřeje, ale i v létě poslouží jako lehký oběd. Záleží, jakou verzi zvolíte. Může být totiž vodová a třeba ozvláštněná mrkví, nebo krémová s krupicí a smetanou. Obě jsou vynikající. Odlehčenou polévku vařte podobně jako bramboračku skleněnku. Přidat do ní můžete vaječné kapání.

Klasičtější babiččinu verzi zahustěte jíškou a mlékem - nebo smetanou. I do takové polévky se hodí brambory, nebo třeba mrkev. Ochutit polévku lze pečeným česnekem, zkusit můžete také nivu, která jídlu dodá zcela specifický šmak.

Náš tip! Pokud je to na vás příliš nebo nesmíte mouku, Uvařte květák ve vodě a pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Vznikne přirozeně hustá polévka, která se dá ochutit třeba kari. To navíc jako bonus také pomáhá neutralizovat nadýmavé účinky květáku.

Květákové placky

Rychlé, jednoduché, fit a bezmasé karbanátky? To jsou květákové placky, zlaté a křupavé, které se dají smažit ve vrstvě tuku, nebo péct v troubě nasucho. Chutnají skvěle v bulce s oblohou a omáčkou, nebo s vařeným bramborem či kaší.

Jak na ně? Chce to jeden střední květák, dvě vejce, trochu strouhaného tvrdého sýra, třeba eidamu, majoránku, česnek, sůl a pepř a strouhanku. Květák rozeberte na růžičky, uvařte v osolené vodě a pak rozmačkejte na kaši. V míse smíchejte nastrouhaný sýr s prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Přidejte květák a dobře promíhejte na hmotu, ze která budete tvarovat placky. Ty pak hned obalujte ve strouhance a smažte (nebo pečte).

Náš tip! Masožravci mohou do směsí s květákem přidat nadrobno nakrájenou kvalitní šunku. Naopak vegetariáni mohou ke květáku přidat uvařenou mrkev nebo brokolici - nebo obojí. No a dietáři mohou zase místo klasické strouhanky použít kukuřičnou strouhanku nebo nadrcené cornflakes. Dobrou chuť!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více