Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny zavařuje: Tento třešňový džem s vanilkou a rumem si zamilujete při prvním ochutnání
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Nedávno jsem navštívila moje milované Rychleby a tam, v městečku Javorník, jsme měli možnost si se svolením majitelky v její zahradě natrhat třešně. Dokonale křupavé, šťavnaté a tmavě červené. Byly tak dobré, že byste je chtěli jíst pořád. Tak jsem aspoň část uchovala na zimu. Pěkně do skla, jako třešňový džem s vanilkou.

Příběh křupavých třešní

Já vím, že sezona třešní už končí, někde asi spíš skončila, ale v obchodech jsou k mání české třešně z farem pořád (aktuálně třeba v Bille), anebo se vám tento recept bude hodit na příští rok. Zkrátka, třešňový džem můžete v zimě servírovat na klasické palačinky, jako přílohu k masu či sýrům, nebo jen tak na chleba s máslem. 

Připravila jsem ho s pořádnou dávkou vanilky, s trochou rumu a spoustou lásky a pokory k místu, odkud jsem si třešně přivezla. Rychleby jsou moje srdcovka, asi proto, že jsem tam na chalupě jako dítě bývala s babičkou každé léto, teď se tam potkáváme každoročně na rodinné setkání. 

Magie Bohem zapomenutého místa je pořád stejná. Panenská příroda, málo lidí a ten nejlepší med z Račího údolí. Každý rok tam pro něj jezdím. Letos jsem k medu přidala ještě i nejlepší třešně z Javorníku. Trhali jsme si je na místě rovnou do pusy a pak taky do kyblíku. 

Část jsme snědli, něco rozdali, trochu jsem jich zamrazila, z části upekla bublaninu a zbytek šel do skla. Hezky do džemu, poctivého, sladkého, voňavého a zcela bez chemie. Tak vám na něj dnes nabízím recept. 

Třešňový džem s vanilkou

Na domácí třešňový džem budete potřebovat: 1 kg třešní, 500 g cukru krystal, 10 g přírodního citrusového pektinu, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový lusk 

Jak na to? Třešně omyjte, zbavte pecek, dejte do vhodného kastrůlku a podlijte malým množstvím vody, stačí deci. Přikryjte a nechte krátce provařit, poté je rozmačkejte a přidejte 400 g cukru. Zamíchejte a přidejte vydlabaný vanilkový lusk (zrníčka i lusk) a rum.

Zbylých 100 g cukru smíchejte s citrusovým pektinem, přidejte ke třešním a celou směs vařte do požadovaného zhoustnutí asi 5 minut. Na studený talířek případně udělejte želírovací zkoušku.

Džem nalijte do vyvařených a důkladně vysušených sklenic, víčka a okraje otřete rumem. Zavřete, otočte dnem vzhůru a nechte asi 5 minut stát. Poté opatrně obraťte a nechte zcela vychladnout. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková vystudovala žurnalistiku a v rámci své profese se dlouhodobě věnuje psaní o gastronomii. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, která se specializuje na tradiční a úspornou kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku