Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňková povidla připravíte snadno a téměř bez cukru.
Zdroj: Toprecepty

Urodila se vám na zahradě spousta meruněk a vy teď přemýšlíte, co z nich připravit? Chcete-li vyzkoušet něco jiného než tradiční džem, výtečnou volbou jsou meruňková povidla. Pořádně hustá a sladká a vonící létem a sluníčkem. 

Nejlepší koláče jsou ty povidlové

Povidla jsou jednou z našich specialit. I když je mají na Slovensku i v Rakousku, s českou a moravskou kuchyní jsou spjata téměř neoddělitelně. Neobejdou se bez nich české buchty Honzovky, kulaté malé koláčky ani velké valašské frgály.

Za starých časů bývala povidla běžným sladidlem různých pokrmů a na podzim se připravovala snad v každé chalupě. Klasická povidla se totiž dělávala ze švestek, oblíbená jsou ovšem i ta hrušková nebo jablečná. Povidla lze však uvařit i z jiných druhů ovoce, třeba z třešní nebo z meruněk

Meruňková sezona je tu

Právě meruňky jsou ovocem, jehož sezona momentálně vrcholí. Pokud vám rostou na zahradě, máte perfektní příležitost uchovat si chuť tohoto sladkého, šťavnatého a lehounce nakyslého ovoce na zimu. Z meruněk se obvykle připravují zavařeniny nebo kompoty, pokud ale nechcete dělat klasický džem s přídavkem velkého množství cukru, jsou povidla ideální. 

Jak se dělají povidla

Tato ovocná pomazánka se totiž vaří bez jakýchkoliv želírovacích přípravků a hlavně úplně bez cukru nebo s jeho minimálním přídavkem. Té správně husté konzistence dosáhnete dlouhým a pomalým vařením při nízké teplotě. V minulosti se povidla vařívala v kotlíku nad ohněm nebo ve speciálních hrncích na kamnech, dnes jsou populární téměř bezpracné recepty na povidla z trouby.

V jejich případě se ovoce dá jen do pekáčku a peče se tak dlouho, dokud nezhoustne. Předností tohoto postupu je, že nemusíte směs hlídat a pravidelně promíchávat, nicméně povidla se dají snadno připravit i v hrnci na sporáku

Dobrota téměř bez cukru

Hledáte-li tedy dietnější recept na meruňkovou zavařeninu, můžete vyzkoušet povidla podle následujícího receptu. Nejsou úplně bez cukru, ale na 1 kg ovoce se dává jen 70 g cukru, což je oproti džemům, v nichž může být klidně až 500 g cukru na 1 kilo meruněk, zanedbatelné množství.

Aby byla povidla sladká, je třeba sáhnout po zralejších meruňkách. Předností receptu je, že do něj využijete i meruňky přezrálé nebo padané. Pokud byste chtěli povidlům dodat zajímavější chuť, můžete do nich přidat třeba i skořici nebo badyán – budou ještě o trochu voňavější. A jak je tedy uděláte? 

Budete potřebovat: 1 kg odpeckovaných meruněk, 70 g cukru. 

  1. Omyté a vypeckované meruňky pokrájejte a v širokém kastrůlku je podlijte malým množstvím vody. Zahřejte a za stálého míchání je vařte do zhoustnutí. 
  2. Pak přidejte cukr a ještě vařte do okamžiku, kdy povidla po zamíchání zůstanou na lžíci či vařečce. 
  3. Horká povidla nalijte do sklenic ovinutých vlhkou utěrkou. Sklenice uzavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Pak sklenice otočte zpět a uchovávejte je v chladu a temnu.  

Náš tip: Dáváte-li přednost klasické marmeládě, můžete si tu meruňkovou připravit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli