Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňkové čatní: Kombinace meruněk s jablky a octem vytvoří jemnou sladkokyselou chuť, tu pikantní dodá závor a chilli
Zdroj: Freepik

Máte zrovna doma meruňky? Pokud se vám už přejedly různé koláče, zkuste z nich připravit čatní. Tato omáčka pochází z indické kuchyně, ale dnes je známá po celém světě jako skvělý doplněk masa i sýrů.

Co je čatní (chutney)

Čatní je hustá omáčka, která se připravuje ovoce nebo zeleniny spolu s dalšími přísadami. Její chuť se může velmi lišit. V zásadě bývá sladko-kyselá, někdy až pikantní nebo dokonce velmi ostrá. Co se týká konzistence, může mít podobu pyré, ale také v něm můžeme najít kousky plodů. Používá se nejen k masům, ale i sýrům (vyzkoušejte třeba kozí sýr) nebo na pečivo. 

Co je potřeba na meruňkové čatní

V meruňkovém čatní vládne díky meruňkám přirozeně sladká chuť, ale v případě nutnosti je možné ho trochu dosladit (bílým cukrem, třtinovým, medem). Využít můžeme ale i želírovací cukr, který zároveň poslouží jako konzervant. Hodí se i rozinky. Sladké meruňky můžeme doplnit o jablka. Podstatnou část chuti tvoří také koření, jako je třeba pepř a zázvor. Další zajímavou ingrediencí je i chilli, které ale vyžaduje opatrnost, protože chutney necháváme odležet a chuť chilli bude s časem stále výraznější. 

Na co si dát pozor při přípravě čatní

Každému chutná něco jiného. Abychom dosáhli pro nás ideální chutě, je třeba hodně ochutnávat. Ale pozor: aby se čatní nekazilo, je třeba vždy testovat chuť zcela čistou lžičkou

Meruňky

Meruňky jsou takový malý, nenápadný zázrak původem z Číny. Díky obsahu provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínů C a celé řady minerálních látek dokážou posilovat naši obranyschopnost, sližují…

Jak připravit meruňkové čatní

Na přípravu tohoto čatní budete potřebovat: 400 g vypeckovaných meruněk, 250 g cibule, 500 g očištěných jablek, 200 g rozinek, 150 g cukru, 80 ml vody, pepř, sůl, zázvor (asi 2 cm), trochu chilli a ocet.

Jak na to? Meruňky pokrájejte na větší kousky. Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Dejte je do hrnce spolu s meruňkami, rozinkami, cukrem, pepřem, trochou soli a zalijte je vodou. Přiveďte k varu a nechte dusit. Zázvor nastrouhejte na struhadle a přidejte podle chuti. Zakápněte octem a poduste, než se všechna tekutina vstřebá. Výsledkem bude hustý voňavý, pikantní sirup s kousky ovoce. Sklenice důkladně vyčistěte a naplňte ještě teplou směsí. Dobře uzavřete. 

Čatní není nutné zavařovat. Pokud se se pro to přesto rozhodnete, skleničky zavařujte 20 minut při 80 °C. Zajímavá je také tato netradiční verze meruňkového čatní.

Náš tip: Čatní se dá připravit také z cukety. Inspirujte se naším videoreceptem:

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více