Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V létě si můžete zavařit na zimu plno zásob.
Zdroj: Freepik

Chcete zavařovat a nemáte teploměr? Nevadí, s našimi radami ho nebudete potřebovat. Džemy, marmelády, kompoty, lečo, sterilovanou zeleninu, naložené houby a další poklady sezony uchováte ve sklenicích snadno i ve skromně vybavené kuchyni.

Výhody zavařování

Léto je obdobím hojnosti, kdy záhony, keře, stromy, ale i trhy a obchody překypují čerstvým ovocem, zeleninou a bylinkami. Sladké meruňky, šťavnaté borůvky, první okurky, papriky nebo voňavá rajčata – to všechno jsou ideální suroviny pro domácí zavařování.

Uchovat chuť léta ve sklenici bylo vždy přirozenou součástí české kuchyně, která stavěla na šetrnosti a soběstačnosti. Domácí konzervace má dnes možná i větší smysl než dřív – vyhneme se tak zbytečným chemickým látkám, víme, co jíme a zužitkujeme nejrůznější přebytky ze zahrádky nebo výpěstky od sousedů. 

Zavařování přináší nejen radost, ale i zásoby na zimu. A vůbec kvůli tomu nemusíme pořizovat drahé vybavení – vystačíme si s obyčejným hrncem. 

Jak zavařovat bez teploměru

Zavařování v hrnci je tradiční a osvědčená metoda, kterou používaly celé generace hospodyněk. Důležité je dodržet několik pravidel, aby zavařené potraviny dlouho vydržely a zůstaly zdravotně nezávadné. 

Základem je čistota. Pak obsah sklenic bude chutný a vhodný ke konzumaci mnoho měsíců až let. Nezbytná je i opatrnost a dobré chňapky nebo silné utěrky. Při zavařování zacházíme s horkými sklenicemi, proto pozor na opaření

Zavařování

Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat…

Jak postupovat při zavařování bez teploměru

Jak jsme uvedli, nezbytností je čistota sklenic, potravin i náčiní, které používáme. Nejprve zavařovací sklenice důkladně vyčistíme a pak je vypláchneme vroucí vodou. 

V jednom hrnci je třeba mít vždy stejně velké sklenice. Horké sklenice plníme (horkou) marmeládou, lečem, čatní či jinou tekutou směsí pomocí nálevky. Větší kusy zeleniny či ovoce vkládáme opatrně samostatně. Po jakémkoliv plnění sklenic dobře očistíme a osušíme jejich hrdla. Skvěle k tomu poslouží obyčejný ubrousek, namočený do malého množství čistého alkoholu. Pak hrdlo otřeme ještě suchým ubrouskem.

Naplněné sklenice uzavřeme čistými a nepoškozenými víčky. Víčka můžeme předem také vypláchnout vroucí vodou nebo malým množstvím alkoholu. 

Připravíme si velký široký hrnec. Na dno nalijeme zhruba 3–5 cm vody a položíme na dno (do vody) složenou utěrku. Ta zabrání poskakování a praskání sklenic během vaření.

Uzavřené sklenice dáváme do hrnce na utěrku tak, aby se navzájem nedotýkaly. Dolijeme teplou vodu, aby dosahovala do 1/2–2/3 výšky sklenic. Hrnec přiklopíme pokličkou. Zahřejeme k varu a pak sterilujeme za mírného varu přibližně 20 minut. 

Jak poznat mírný var

Mírný var poznáme podle toho, že voda jen mírně perlí a neklokotá. To zhruba odpovídá teplotě vody v rozmezí 80–90 °C, kterou právě potřebujeme. 

Co udělat se sklenicemi po zavaření

Připravíme si prkénko a na něj utěrku. Sklenice opatrně vyndáme z hrnce na utěrku na prkénku a přikryjeme je ručníkem. Necháme je vychladnout. Zkontrolujeme víčka – musí se propadnout dovnitř a při stlačení neklapnout (zní to trochu jako „klik“). 

Sklenice nezapomeneme označit - obsahem a datem plnění. Jistota, že přeci víme, co je uvnitř, vezme za své při narovnání do špajzu k ostatním sklenicím s podobně nejasným obsahem. 

Pokud nemáme velký hrnec, ale máme mikrovlnou troubu, můžeme pár sklenic zavařit v ní. Na zavařování většího množství sklenic dobře poslouží také obyčejná pečicí trouba nebo myčka nádobí

Náš tip: Připravte si cuketové zelí zavařené na zimu podle následujícího video receptu:

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli