Cuketové zelí,zavařené na zimu i jiné roční období

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

4 sklenice po 650ml Zavařeniny 29 názorů

Suroviny

3 kg očistěné nahrubo nastrouhané cukety
5 velkých nadrobno nakrájených cibulí
150 ml octa
50 g Deko nebo Pikanta (celé balení=100 g)
50 g cukru
2 lžičky celého kmínu
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve velké míse důkladně promícháme na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhanou cuketu se všemi ostatními surovinami a necháme hodinu odpočinout.

  2. Poté promícháme ještě jednou a naplníme do sklenic cca 2 cm pod okraj. Zavíčkujeme a na 85°C zavařujeme po dobu 10 minut.

Poznámka

Kyselost a sladkost cuketového zelí si každý může upravit dle vlastní chuti. Já dávám méně, protože tuto směs používám i pod maso a do polévky. Zavařovat se dlouho nemusí, jde spíše jen o to, aby se dobře přichytilo víčko. Já zavařuji tyto větší sklenice v papiňáku. Na dno hrnce dám pařák na knedlíky, přidám 300ml vařící vody, dám 2-3velké sklenky a uzavřu poklicí. Od doby varu vařím 5minut a vypínám. Víčka mě vždy chytí dobře a ještě se mi nikdy žádná“zavařenina“nepokazila.

Dužinu se semínky z cukety nevyhazujeme. Můžeme dát s různou zeleninou do hrnce a uvařit polévku. Po změknutí zeleniny rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby naředíme a dochutíme.

Ve vyhledavači jsem naša 2rcp na zavařené cuketové zelí, tak je přidávám do podobných receptů.

http://www.toprecepty.cz/recept/7499-cuketove-zeli...

http://www.toprecepty.cz/recept/7643-sterilovane-c...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 4 238 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Cuketové zelí,zavařené na zimu i jiné roční období

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Jarka72: Komentář mě velice potěšil,děkuji:-KJsem ráda,že recept zaujal:-8

    Odpovědět

  • Jarka72 Jarka72

    Aničko super,nejlepší recept na cuketové zelí jaký jsem zkusila.Jiný už dělat nebudu.Díky díky:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    stana5: Tak to mě moc těší,děkuji:-8:-KTakto připravené zelí se dá cca po 3týdnech uležení použít také jako salát:-)

    Odpovědět

  • stana5 stana5

    Dneska jsem ho zkusila udělat.A už my chutnalo když jsem ho dávala do skleniček.Výborný.<3

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    janatka:Ivetko,tak zelí je už i u nás ve sklenicích:-)Snad se letos podaří ještě jedna várka:-p

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    janatka:Ivetko,díky za pochvalu a fotky:-K
    S těmi bramboráčky to vypadá báječně,mňam:-p:yes:Manžel je schopen sníst u televize celý obsah sklenky cuketzelí jen tak,na chuť:-))

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Tak mám hotovo,cukety rostou jak blázen ,tak zpracovávám do všeho možného.:-pvynikající i opravdu jako salátová příloha k masu nebo bramborákům.Já jsem použila půl balení Nova Dia,já doma Pikantu nebo Deko nepoužívám.:-K:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Danca:Danuš,potěšila jsi mě,děkuji:-*:-K
    Věřím,že se Ti zelí nepokazí;-)Mě,pokud se mi podaří nějakou tu sklenici schovat,tak takto zhotovené zelí vydrží do srpna dalšího roku:-)Ještě se mi nestalo,že by zakvasilo,nebo chytlo plíseň:-)

    Ale náhoda je blbec,to je fakt;-)Stačí přistrouhat trošku"otlučenější"část cukety a je zaděláno:no:

    Odpovědět

  • Danca Danca(moderátorka)

    Moc pěkný receptík:yes:. Cuketové zelí jsem zavařovala v minulosti 2x a pokaždé se mi začalo během týdne kazit:-//. Letos jsem narazila na tento recept a nedalo mi to...vyzkoušela jsem a ejhle! Mám zavařeno už 3 týdny a ani známka po nějakém kvašení nebo plísni...Pokud to tak vydrží, budu šťastná jako bleška, protože cuketové zelí máme rádi a v zimě přijde určitě k chuti:-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    1974andrea:Andrejko,moc díky za vyzkoušení a fotky:-*:yes:Je pravda,jak píšeš-každý podle své chuti;-)Je rozhodně lepší dochutit dodatečně,než to"přešvihnout"hned v začátku:-)My máme rádi cuketu,která je takové planější chuti pikantnější,tak mě toho půl balíčku deka vyhovuje.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Anna Kocikova:Tak Drahuško, včera jsem sterilovala. Cibuli jsem nedávala, tu si osmahnu, až jako základ při vaření. Deko jsem kvůli koření, které jsem tam nechtěla, přecedila:-8, octa dala méně, asi 130ml a stejně bych příště dala trošku méně a deka taky. Bylo to na mě dost slané. Ale je to vše podle chuti každého, raději ochutnávat a přidávat postupně;-) Jinak hotovo a mám 5 sklenic. Posílám fotky ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tohle se mi strašně líbí:-p:yes:

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    :yes::yes:Super a já, když to chci dia, tak místo cukru dám stevii a místo octa a soli umeocet, který je slanokyselý.Taky ještě strouhaná jablka a špetku skořice a pár hřebíčků.:yes:

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    :yes::-*:-K:-K:-K..obdivuju Tvoji píli..:-K:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Anna Kocikova:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: cuketové zelí cuketové zelí zavařování zavařování cuketového zelí zavařování cuket jak zavarit cuketove zeli zavarujeme cuketu cuketove zeli sterilovane zavařujeme cuketové zeli cuketové zelí zavařit zavařování cuketové zelí zavařované cuketové zelí zavařování zelí z cukety co z cukety na zimu zavarena cuketa jako zeli cuketové zelí zavařované cuketové zelí zavařujeme zavařená cuketa zavařování cukety jako zelí zeli z cukety cuketa na zimu

Zapomněl/a jsem heslo