Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Těhotnej kuchař poradil, jak si z přebytků cukety připravit skvělé zelí.
Zdroj: se souhlasem FTV Prima, Toprecepty, koláž Toprecepty

Cuketové zelí je jednoduchý, ale přitom nápaditý způsob, jak využít přebytky této oblíbené letní zeleniny. S chutí připomínající klasické dušené zelí, ale s výrazně jemnější konzistencí je skvělou alternativou k oblíbené klasice. Jeho příprava je rychlá, obzvlášť, pokud si ho dopředu zavaříte, jak ukázal Těhotnej kuchař.

Jaké cukety se hodí nejlépe

Pro přípravu cuketového zelí jsou ideální cukety střední velikosti – tedy ani úplně mladé s jemnou slupkou, ani přerostlé, které by už mohly mít příliš tuhý povrch a velká semena. Mladší cukety mají jemnější chuť a není třeba je loupat. U větších plodů je vhodné odstranit jádřinec a případně oloupat slupku, aby výsledné zelí nebylo dřevnaté. Pokud máte možnost, používejte cukety tmavě zelené i světlé – jejich kombinace je vizuálně zajímavá i chuťově pestrá.

Základní příprava 

Je to jednoduché, přitom výsledek perfektní. Cuketu nastrouhejte nahrubo, podobně jako zelí. Pro výraznější chuť lze přidat i trochu nastrouhané cibule. Na pánvi nebo v hrnci rozpalte tuk (sádlo dodá plnější chuť, řepkový či slunečnicový olej bude jemnější) a zpěňte na něm cibuli. Přidejte cuketu, osolte a nechte dusit. Cuketa pustí vodu, kterou je dobré z části vydusit, ale není třeba ji zcela odpařit – záleží, jakou konzistenci „dušeného zelí“ preferujete. Dušení trvá zpravidla 10–15 minut.

Na závěr přidejte ocet – ideálně jablečný nebo lihový, případně citronovou šťávu pro dosažení typické nakyslé chuti. Podle potřeby lze cuketové zelí zahušťovat klasickým způsobem, tedy jíškou, nastrouhanou syrovou bramborou nebo trochou solamylu rozmíchaného ve vodě.

Pokud chcete cuketové zelí uchovat na později, je dobré ho zavařit do sklenic, stejně jako to ve svém příspěvku na sociální síti udělal oblíbený influencer Těhotnej kuchař.

Dochucení: od klasiky po bylinky

Základem je sůl, pepř a ocet, případně kmín. Chuť cuketového zelí můžete snadno upravit podle toho, k čemu ho chcete podávat. K pečenému masu se výborně  hodí majoránka nebo trocha tymiánu. Sladkokyselou verzi lze vytvořit přidáním lžičky cukru, případně jablečného octa s medem. Pikantnější chuť dodá špetka chilli, mletá paprika nebo nastrouhaný česnek. Cuketové zelí výborně chutná i s koprem, estragonem nebo zelenou petrželkou.

K čemu se cuketové zelí hodí

Díky své univerzální chuti je skvělou přílohou k mnoha pokrmům. Hodí se k pečenému nebo dušenému masu, zejména ke kuřeti, krůtě, sekané nebo k mletému masu. Skvěle doplňuje i pečené brambory, karbanátky nebo masové rolády. Pokud zvolíte jemnější verzi s česnekem a koprem, získáte výbornou přílohu k rybám nebo k bezmasým jídlům jako jsou bramborové placky či pohankové karbanátky.

Cuketové zelí ale můžete použít i jako základ do dalších jídel – například do zapečených těstovin, palačinek nebo zeleninových nákypů. Díky nízkému obsahu kalorií a lehké stravitelnosti je oblíbené i v redukčních dietách nebo jako zeleninová večeře.

Těhotnej kuchař radí

Svůj recept na přípravu domácího cuketového zelí má i Těhotnej kuchař, který postup ukázal na svém instagramovém účtu. Podle jeho slov je výhodou, že v něm můžete zpracovat i přerostlé kousky této letní zeleniny. „Cukety si zvažte, abyste věděli, kolik použít koření,“ radí populární influencer. Zároveň doporučuje cuketu před nastrouháním ochutnat, jestli není hořká. „Jednak byste měli hořké všechno a větším množstvím byste se dokonce mohli otrávit,“ varuje.

V zimě pak cuketové zelí ohřejete na kousku špeku či vypečené slanině. „Zahustit cuketové zelí můžete buď formou jíšky, že na špek (nebo jiný tuk) hodíte hladkou moukou nebo najemno nastrouhanou bramborou,“ popisuje Jaroslav Vajgl, známý jako Těhotnej kuchař.

Zavařené cuketové zelí

Na přípravu cuketové pochoutky podle Těhotnýho kuchaře budete potřebovat: 4 kg cuket, 50 g soli, 2 lžíce mletého kmínu, 400 g cukru krystal, 0,5 l octa a 6 cibulí.

Jak na to?

  1. Z cuket odřízněte oba konce a rozkrojte je podélně napůl. Vydlabejte lžící semínka, která vyhodíte. Cukety, které už mají dřevnatou slupku, oloupejte.
  2. Cukety nastrouhejte nahrubo do mísy, přidejte sůl, kmín, cukr a ocet. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a promíchejte s cuketou.
  3. Odložte na 30 minut stranou, aby cuketa pustila šťávu. Znovu promíchejte a rozdělte cuketu do čistých a suchých sklenic. Přidejte i poměrnou část šťávy. Sklenice plňte asi 1 cm pod okraj.
  4. Sklenice postavte do hrnce s vodou o teplotě 85 °C tak, aby voda dosahovala pod víčka a zavařujte 30 minut. Poté nechte cuketové zelí alespoň týden rozležet.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit luxusní dušené cuketové zelí.

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli