Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové zelí je skvělým doplňkem třeba k pečenému masu.
Zdroj: Profimedia a Toprecepty.cz

Jaroslav Sapík je legendou české gastronomie a byla by velká náhoda, kdyby si on nevěděl rady s cuketou, které má letos každý pěstitel velkou úrodu. Podle šéfa restaurace na Klokočné se jako rychlý pokrm dá udělat třeba cuketové zelí.

Nenahraditelná ingredience

Právě jeho výrobu předvedl kuchař před lety v pořadu Babica vs. Sapík. „Může sloužit jako příloha i jako samostatné jídlo,“ prohlásil kuchař, jehož jídla ochutnali i někteří čeští prezidenti. Zároveň upozornil, že velmi důležitou ingrediencí je kmín. „Já s ním nešetřím, dávám ho celkem hodně. Krásně totiž zavoní,“ vysvětlil Sapík.

Pozor na mouku

Upozornil také na možná úskalí při přípravě zelí. Cuketa je z 80 procent voda takže s tím musíme počítat. Opatrní buďte i s moukou při tvorbě zásmažky, raději přidejte trochu vody, aby se nepřipalovala,“ poradil šéfkuchař se zkušenostmi z Vídně, Španělska i Singapuru.

Kam s ním?

Cuketové zelí se perfektně hodí jako náhrada toho klasického. Můžete ho tedy podávat třeba k výpečkům, plněným bramborovým knedlíkům či do vepřo-knedlo-zela. Podobně jako třeba zelí kedlubnové je skvělou alternativou k osvědčenému tradičnímu receptu. Navíc v době, kdy už nevíme, co z cuket vařit a péct, je dobrou volbou pro využití úrody z vlastní zahrady.

Cuketové zelí

Na přípravu rychlého pokrmu podle Jaroslava Sapíka budete potřebovat: 2 středně velké cukety, 3 střední cibule, 3 lžíce husího sádla, 2 lžíce hladké mouky, 6 stroužků česneku, 3-4 špetky kmínu, 3 lžíce octa, sůl, pepř, cukr, vodu a cuketové květy na zdobení.

Jak na to?

  1. Do hrnce dáme husí sádlo. Nakrájíme si dvě cibule najemno, které dáme na sádlo, jednu si osmažíme bokem na finální servírování.
  2. K cibuli nasypeme kmín a necháme ho rozpraskat.
  3. Přidáme najemno nakrájený česnek a vše zamícháme.
  4. Přisypeme mouku a vytvoříme zásmažku.
  5. Mezitím si nastrouháme cuketu i se slupkou a necháme ji „vypotit“. Poté ji přidáme do hrnce a ihned zalijeme octem.
  6. Přilijeme dvě deci vody a dusíme.
  7. Necháme odpařit vodu se šťávou, kterou pustila cuketa. Přidáme špetku soli, cukru, kmínu a pepře a vše pořádně promícháme.
  8. Servírujeme s plátky cukety a cuketovým květem.

Náš tip: Vyzkoušejte i další pokrmy z cukety. Třeba skvělou pomazánku, kterou najdete v našem videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více