Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Low carb ovocné knedlíky si můžete dopřát, i když držíte dietu.
Zdroj: se souhlasem Low carb v srdci/koláž Toprecepty

Milujete ovocné knedlíky, ale snažíte se udržet si štíhlou linii, takže moc nemlsáte? Tak tyto low carb knedlíky, na něž nám dala recept cukrářka Hanka, si můžete dát úplně bez obav. Navíc jsou s ostružinami, které právě začínají dozrávat v lesích i na zahrádkách. 

Ovocné knedlíky – symbol léta 

Ovocné knedlíky jsou tradičním letním pokrmem, který lze udělat na spoustu způsobů – z různých druhů těst a s mnoha druhy ovoce. Ať už je uděláte z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta, vždy chutnají skvěle. Přelité máslem a posypané cukrem je to přímo chuťová pohádka, rozhodně ale ne žádná dietka. Knedlíků se ovšem nemusíte vzdávat ani tehdy, když si v létě chcete udržet figuru do plavek. 

Knedlíky mohou být i dietní

Důkazem jsou low carb knedlíky od cukrářky Hanky z Poděbrad, o níž jsme psali v našem starším článku. Ta pod značkou Low carb v srdci vyrábí úžasné zákusky, které lze objednat na stránkách Lowcarbvsrdci.cz, koupit v okýnku přímo v Poděbradech a nebo na některém food festivalu, jež Hanka objíždí se svým food truckem

Knedlíky, které Hanka připravila přímo pro Toprecepty.cz, jsou ze speciálního těsta bez mouky, takže jsou vhodné i pro celiaky, a díky tomu, že neobsahují cukr, i pro diabetiky. I když jsou knedlíky bez běžné mouky, kterou nahrazují najemno mleté mandle a mouka kokosová, jsou úžasně jemné, vláčné a krásně drží tvar, takže vypadají a chutnají podobně jako klasické ovocné knedlíky. 

Nízkosacharidové ostružiny

Do tohoto těsta můžete zabalit jakékoliv ovoce, chcete-li ovšem, aby byly knedlíky opravdu low carb, je třeba zvolit i nějaké nízkosacharidové ovoce. K takovému se řadí bobulové ovoce a lesní plody, jako jsou maliny, borůvky nebo právě ostružiny. Jejich čas právě začíná, takže se přímo nabízí připravit z nich knedlíky.

Toto ovoce se navíc může pyšnit výraznou, lehce nakyslou chutí, která se krásně snoubí s těstem a máslem, jímž se knedlíky přelévají. Díky vysokému obsahu šťávy dodají náplni svěžest a šťavnatost, takže každé sousto je příjemně osvěžující. 

Ostružiny je třeba vybrat patřičně dozrálé. Jen takové jsou krásně aromatické a přirozeně sladké. Nicméně pokud by byly ostružiny kyselejší nebo si víc potrpíte na sladší chuť, můžete je dosladit trochou čekankového sirupu, případně pak můžete knedlíky posypat místo klasického cukru nízkosacharidovým sladidlem erythritolem, které má nulovou energetickou hodnotu a asi 70% sladivost běžného cukru. 

Recept na low carb ostružinové knedlíky

Jestliže vás tyto nízkosacharidové knedlíky zaujaly a rádi byste je vyzkoušeli, můžete se do jejich přípravy pustit podle Hančina receptu třeba hned. Jak na to? 

Budete potřebovat: 250 g tučného tvarohu (ve vaničce), 1 vejce, špetku soli, 50 g mletých mandlí nebo lískových ořechů, 30 g kokosové mouky a 20 g psyllia. Na náplň si připravte: čerstvé ostružiny (nejlépe pevné a větší), případně trošku čekankového sirupu dovnitř (volitelné). K podávání: rozpuštěné máslo, práškový erythritol nebo čekankový sirup a pár čerstvých ostružin na ozdobu. 

  1. V míse smíchejte tvaroh, vejce a špetku soli. Přidejte mleté mandle či ořechy, kokosovou mouku a psyllium. Rukama vypracujte těsto a nechte ho 5–10 minut odpočinout, aby psyllium nasáklo vlhkost a těsto bylo pevnější. 
  2. Těsto rozdělte na stejné díly. Těsto je trochu lepivé, ale pracuje se s ním dobře, když si navlhčíte ruce. Pokud by bylo moc řídké, přidejte ještě trochu kokosové mouky. Do každého kousku pak zabalte 1–2 ostružiny. Případně můžete přidat kapičku čekankového sirupu dovnitř.
  3. Vytvarujte kuličky a dejte je vařit do mírně osolené vroucí vody. Jakmile vyplavou, vařte knedlíky ještě 2–3 minuty. Celkem tedy zhruba 6–8 minut.
  4. Hotové knedlíky podávejte polité máslem, posypané práškovým erythritolem a ozdobené čerstvými ostružinami.

Náš tip: Klasické ovocné knedlíky z trochu odlehčeného tvarohového těsta si můžete připravit podle našeho videoreceptu


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli