Rychlý švestkový koláč s mákem a drobenkou je šťavnatý a křupavý. Hotový je do půl hodiny a vydrží dlouho vláčný
15. 8. 2025 Vaření
Rychlý švestkový koláč s mákem je krásně nadýchaný, šťavnatý díky kombinaci máku a švestek a voňavý po skořici. Bohatě ho zdobí křupavá drobenka a hotový je během chvilky. Naučte se vybrat ideální ovoce, upravit sladkost koláče i správně na něj rozmístit švestky.
Mák a švestky
Srpen a září patří v našem zeměpisném pásmu švestkám. Právě teď, kolem poloviny srpna, začínají dozrávat první odrůdy a jejich vůně i sladkokyselá chuť lákají k okamžitému využití. Čerstvě utržené švestky si můžeme vychutnat rovnou ze stromu, ale také je dále zpracovat v kuchyni, třeba na povidla či kompoty, nebo do moučníků. V koláčích totiž vytvoří šťavnatou vrstvu, která se při pečení propojí s těstem a dodá mu jemně ovocný charakter.
Jednou z osvědčených a velmi oblíbených kombinací je spojení švestek a máku. Mák má přirozenou, lehce oříškovou chuť a jemnou vůni, která se krásně doplňuje se sladkokyselostí švestek. Zatímco švestky přinášejí šťavnatost a vláčnost, modrý mák dodává koláči sytost a jemně nasládlý podtón. Navíc se jedná o dvojici, která je pevně zakořeněná v tradiční české kuchyni – od kynutých buchet po vrstvené koláče na plech.
Rychlý švestkový koláč s mákem je skvělým řešením, pokud máme doma mísu čerstvých švestek a chuť na něco sladkého, ale nechceme trávit hodiny v kuchyni. V receptu na konci článku najdeme vynikající recept s jednoduchým těstem, vrstvou máku, bohatou porcí ovoce a křupavoučkou drobenkou navrch. Během chvíle pak máme na stole voňavý domácí moučník, který chutná skvěle ještě teplý i po vychladnutí.
Mohlo by vás zajímat
Ideální švestky na koláč
Při nákupu nebo sklizni hledáme plody se sytou barvou, jemným ojíněním a pevnou, ale ne tvrdou dužinou. Zralé švestky snadno oddělíme od stopky a když je jemně stlačíme, mírně povolí. Pokud jsou plody tvrdší a kyselejší, můžeme je nechat pár dní dozrát při pokojové teplotě – chuť se zjemní a přirozeně zesládne.
A jak švestky pokládat na koláč? Těsto v níže uvedeném receptu je poměrně tenké, takže kdyby šťáva z ovoce stékala přímo dolů, mohla by ho rozmočit. Proto dáváme švestky řezem nahoru.
Mák v tomto případě sypeme přímo na těsto. Když jsou švestky řezem nahoru, šťáva se vsákne spíše do máku a ten se spojí s ovocem v jemnou vrstvu. Těsto tak neztratí svou nadýchanost. A navíc koláč vypadá na pohled lákavě. Dužina švestek při pečení lehce zkaramelizuje a získá zlatavý až tmavě rudý odstín.
Vyvážená sladkost koláče
Chuť švestek se v jednotlivých letech liší podle počasí i odrůdy. Pokud máme kyselejší ovoce, je lepší přidat trochu cukru přímo do máku, protože ten má přímý kontakt se švestkami a vyváží jejich kyselost. Další možností je mírně přisladit těsto, ale vždy s ohledem na to, aby nebylo přehnaně sladké.
Naopak při použití velmi sladkých švestek můžeme snížit množství cukru v makové vrstvě i v těstu o 1–2 lžíce a nechat lépe vyniknout přirozenou chuť ovoce. V takovém případě se hodí do máku nebo drobenky přidat špetku citronové kůry nebo pár kapek citronové šťávy, které dodají koláči svěží akcent.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Jak připravit rychlý švestkový koláč s mákem
Na plech o velikosti asi 30 x 40 cm potřebujete na těsto: 250 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 150 g krupicového cukru, 2 vejce, 100 ml vody a 200 ml rostlinného oleje (nebo rozehřátého másla). Na náplň: 50–100 g mletého máku, 1 lžíce moučkového cukru, asi 300 g vypeckovaných švestek a 1 sáček skořicového cukru. Na drobenku: 100 g hrubé mouky, 50 g krupicového cukru a 50 g másla.
Jak na to?
- Mouku promíchejte s kypřicím práškem, přidejte i ostatní ingredience do těsta, zamíchejte vařečkou a vylijte hladké těsto na plech vyložený pečicím papírem. Troubu vyhřejte na 170 °C.
- Těsto posypte mákem promíchaným s moučkovým cukrem.
- Na mák dávejte pokrájené švestky, na které nasypte skořicový cukr.
- Nakonec vše posypte drobenkou, kterou připravíte promícháním mouky, cukru a másla, až směs získá drobivou konzistenci.
- Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 20–30 minut, až těsto zrůžoví.
Náš tip: Upečte si podle našeho videoreceptu vynikající rychlý švestkový koláč s mákem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více