Švestkový koláč s drobenkou: Rychlý hrníčkový moučník božsky chutná a na stole je do půl hodiny
29. 7. 2024 Vaření
Švestkový koláč s drobenkou patří mezi nejoblíbenější dezerty s tímto ovocem. Máme pro vás bleskový hrníčkový koláč, který se báječně hodí pro chvíle, když vás přepadne mlsná a potřebujete koláč hned na stole.
Švestky v kuchyni
Od července do září si můžeme vychutnávat švestky. Švestky mají lákavou modrofialovou barvu a milujeme je díky jejich lahodné sladkokyselé chuti. Jejich typický bílý povlak se nesmí odstranit, protože je důvodem, proč švestka pomaleji vysychá.
V kuchyni má toto ovoce bohaté využití, a to nejen mezi sladkými jídly, ale švestky přidáváme i do slaných jídel, hodí se k masu.
Nejčastěji ze švestek chystáme kompoty a švestková povidla. Nesmějí chybět ani v čerstvé, případně mražené podobě různých dezertech. V lednici můžeme mít misku švestek zhruba týden. Pokud je chceme mrazit, je třeba ovoce rozpůlit a odpeckovat.
Mohlo by vás zajímat
Švestkový koláč s drobenkou
Švestkový koláč je kouzelnou připomínkou léta a třeba i prázdnin u babičky. Můžeme si ho přichystat v řadě variant, nejoblíbenější nejspíš bude ta s drobenkou, protože báječně kombinuje nakyslou chuť ovoce a voňavou sladkou posypku. S tou si také můžeme pohrát a provonět ji třeba skořicí, vanilkou, nebo část mouky zaměnit za vločky, případně opražené oříšky. Kromě toho jsou tyto švestkové koláče s drobenkou neuvěřitelně snadné na přípravu.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Příprava švestkového koláče s drobenkou
Na menší plech budete potřebovat: 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krystal, 1/2 hrnku sladkého mléka (nebo kyselého mléka), 1/4 hrnku oleje, 1/2 prášku do pečiva, 1 vejce a švestky (na pokladení těsta). Na drobenku: 100 g másla, 200 g hrubé mouky a 100 g krystalového cukru.
Jak na to? Na plech rozložte pečicí papír. Hrubou a polohrubou mouku prosejte spolu s práškem do pečiva do mísy. Přidejte cukr, mléko, olej, vejce a vypracujte těsto (je řidší a tekoucí).
Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto vylijte na plech. Švestky vypeckujte a vyskládejte je na těsto. V misce připravte ze změklého másla, cukru a hrubé mouky drobenku. Mnutím prsty vytvořte drobenku, kterou posypte těsto. Plech dejte do trouby a pečte 15 minut. Hotový moučník můžete nakonec ještě posypat moučkovým cukrem.
Zajímavá je varianta švestkového koláče s drobenkou a pudinkem je na přípravu o trochu delší, ale chutná výborně.
Náš tip: Vyzkoušet můžete i následující rychlý švestkový koláč. Upečte si ho podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Skvělé švestkové kombinace: Zkuste ovoce spojit s mákem, vanilkou, rumem nebo slaninou!
Co třeba švestky s mákem v úžasném rychlém koláči? Tato kombinace chutná skvěle, postup zvládneme snadno podle názorného videa
Cukrář Maršálek: Čokoládu na vánoční pečení kupujte už teď, pak bude drahá. Za 30 Kč ale kvalitu nečekejte, ani v akci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rýžový nákyp mého dětství
Přidáno před 6 hodinami
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Přidáno před 7 hodinami
Tilápie s vejci a zeleninou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Cheesecake s dýní hokaido
Přidáno před 7 hodinami
Pečená brokolice s česnekem a pomerančovou šťávou
Přidáno před 8 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Uherská pěna podle ČSN: Na dokonalou retro pomazánku na chlebíčky nebo na chleba stačí jen tři ingredience
Pečená švestková povidla bez zavařování: Zkaramelizovaný cukr se postará o božskou chuť, octová lázeň ochrání před zkažením