Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Legendární švestkový koláč z New York Times: Podle receptu z roku 1983 se jednoduše dělá a božsky chutná
Zdroj: Freepik, timolina

Hledáte nějaký prověřený recept na koláč, do kterého byste mohli zpracovat švestky ze zahrady nebo ze sadu? Pokud si nepotrpíte na náročné nazdobené moučníky, recept z New York Times vás určitě nadchne. Ne nadarmo byl ve slavných novinách zveřejňován každý podzim sedm let po sobě. 

Slavný koláč z New Yorku

Snad žádné jiné noviny světa nejsou tak významné jako americký deník The New York Times, který vychází již od roku 1851. Za tu dobu bylo na jeho stránkách uveřejněno mnoho slavných článků, pro noviny psalo mnoho významných autorů a získaly víc Pulitzerových cen než kterékoliv jiné.

NYT přitom neinformovaly jen o převratných událostech, na jejich černobílých stránkách, kvůli nimž se jim přezdívá šedá dáma, byla prezentována i méně vážná témata a třeba i recepty. A protože dosah novin byl velký, není divu, že se některé z nich staly takřka legendárními. Jedním z nich byl právě recept na švestkový koláč

Koláč léty prověřený

Švestkový koláč z New York Times sice možná není na první pohled nijak výjimečný. Jde totiž o poměrně obyčejný koláč z litého těsta pečeného v kulaté formě, chutná však tak báječně, že si ho oblíbilo mnoho čtenářů a v posledních letech se díky sdílení na sociálních sítích opět dostal na výsluní. 

Sedm let, každý podzim

Recept na Plum Torte vytvořila pro New York Times Marian Burros, autorka kuchařek a dlouholetá přispěvatelka těchto novin, která pro ně psala články o jídle celých 33 let.

Recept poprvé vyšel v září roku 1983 a poté se každý rok vždy na podzim pravidelně objevoval na stránkách deníku až do roku 1989, kdy sama autorka řekla, že už to stačilo. Toto rozhodnutí vyvolalo vlnu nevole a noviny zaplavila spousta rozhořčených dopisů.

To vedlo nakonec k tomu, že NYT o pár let později vydaly recept otištěný větším písmem a s přerušovaným okrajem, takže si jej každý mohl vystřihnout a případně i zarámovat a pověsit, aby ho měl každý rok dostupný a mohl se pustit do pečení. Naštěstí vše vyřešila digitalizace novin, takže nyní je možné recept najít na webových stránkách slavného deníku.  

Místo švestek zkuste i jiné ovoce

A co tedy stojí za úspěchem koláče, který se stal snad nejoblíbenějším receptem v historii NYT? Kouzlo spočívá v jeho jednoduchosti, malém množství ingrediencí, nízkým nákladům na přípravu a také možnosti, že kromě švestek do něj lze použít i jiné druhy ovoce, třeba meruňky nebo broskve.

Koláč je navíc krásně vláčný a snadno jej můžete upéct i ve zdravější variantě s celozrnnou moukou nebo veganský s rostlinným mlékem. I sama autorka si dovolila experimentovat, když oproti 1 šálku cukru ve verzi z roku 1983 snížila v roce 1989 jeho množství na ¾ šálku. 

Recept na pravý švestkový koláč z NYT

Pokud při pečení rádi sázíte na léty prověřenou klasiku, tak je tento „newyorský“ dort přesně pro vás. A jak švestkový moučník připravíte?

Budete potřebovat: ¾ až 1 šálek cukru, ½ šálku změklého másla, 1 šálek prosáté hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, 2 vejce, 12 rozpůlených švestek bez pecky, cukr, citronovou šťávu a skořici na posypání. 

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse utřete cukr a máslo. Přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl a vejce a dobře vyšlehejte.
  2. Těsto pak přendejte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové nebo koláčové formy a na ně položte půlky švestek slupkou nahoru. Podle sladkosti ovoce lehce posypejte cukrem a pokapejte citronovou šťávou. Nakonec vše posypejte asi 1 lžičkou skořice. 
  3. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 1 hodinu. Vyjměte a nechte trochu vychladnout. 

Náš tip: Švestkový koláč si můžete vylepšit i mákem. Zkuste jej podle našeho video receptu.


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více