Tajemství lahodné šťávy pod maso: Z výpeku a vývaru vznikne za pár minut výtečná omáčka
20. 8. 2025 Vaření
Maso milujeme pro jeho plnou chuť, šťavnatost a případně vypečenou křupavou kůrku. Aby nebylo při podávání suché, je dobré ho přelít šťávou. Co ale dělat v případě, že jí v pekáči nebo v pánvi už moc nezbývá? Prozradíme vám, jak ze zbylého výpeku připravíte snadno a rychle lahodnou a silnou šťávu k masu.
Šťáva pod maso
Působí nenápadně, až obyčejně, ale přitom právě ona rozhoduje o tom, jestli bude jídlo působit fádně nebo nezapomenutelně lahodně. Bez ní se i perfektně připravené maso může zdát suché nebo nevýrazné.
Silná masová šťáva propojí maso s přílohou, prohloubí jejich chutě a z obyčejného jídla udělá kulinářský zážitek. Naštěstí k její přípravě není potřeba dlouhé vaření ani složité suroviny – stačí pár minut a trocha kuchařské šikovnosti.
Mohlo by vás zajímat
Základem je výpek
Základem každé šťávy je výpek, tedy to, co zůstane na dně pánve nebo pekáče po opečení masa. Obsahuje koncentrovanou chuť, o kterou by byla škoda přijít. Stačí přípečky podlít, zahřát, odškrábnout a rozmíchat. A máte hotový základ silné šťávy.
Přípečky je nejlepší podlít vývarem, který prohloubí chuť šťávy. Pokud nemáme vývar, vystačíme si i s vodou a trochou sójové omáčky či worcesteru. Na zahuštění poslouží malá lžička mouky rozmíchaná ve studené vodě (tzv. záklechtka). Pro dietnější verzi necháme šťávu jen vyvařit a nezahušťujeme ji vůbec – bude lehká, ale plná chuti.
Jak na šťávu pod maso krok za krokem
- Výpek zalijeme tekutinou, třeba vodou, ale plnější chuti šťávy docílíme použitím hovězího, drůbežího nebo zeleninového vývaru. Přidat můžeme i koření a bylinky.
- Vařečkou odškrabujeme výpečky a necháme je krátce provařit – tekutina uvolní připečené kousky z pánve a získá tak bohatou chuť.
- Na středním stupni odpařujeme tekutinu na požadovanou hustotu, tzv. ji redukujeme. Šťáva získá výraznější chuť.
- Šťávu pod maso dochutíme. K základní kombinaci soli a pepře se hodí i čerstvě nasekané bylinky, prolisovaný česnek nebo kapka vína. Červené víno krásně doplní hovězí maso, bílé víno zase drůbež či ryby.
- Pokud chceme jemnější konzistenci šťávy, vmícháme na závěr kousek studeného másla, případně lžíci smetany na vaření.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Univerzální omáčka
Rychlá šťáva pod maso se hodí ke knedlíkům, k bramborám i k rýži. Díky ní se všechny složky jídla propojí a vznikne harmonický celek.
Ať už připravujeme klasickou nedělní pečeni, kuřecí prsa na pánvi nebo rychlý steak, pár minut navíc věnovaných svaření šťávy se vyplatí. Rozdíl poznáme hned při prvním soustu.
Náš tip: Připravit si můžete třeba pečené maso se šťávou podle následujícího videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více