Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněná kuřecí prsa s pepřovou omáčkou jsou úžasně šťavnatá. Důležitý je správný výběr pepře a pikantní chuť dodá i klobása
Zdroj: Toprecepty, BILKOVAI

Kuřecí maso patří u nás k těm nejoblíbenějším. Správně připravené kuřecí maso je chutné, navíc rychle hotové. Při různých dietách, ať už ze zdravotních důvodů nebo při shazování zbytečných kilogramů, jsou ideální kuřecí prsa.

Čím naplnit kuře

Jednou z možností úpravy kuřete je plněné kuře, a když ho přelijeme ještě zajímavou omáčkou, získáme luxusní sváteční jídlo, které skvěle chutná i nádherně vypadá. 

Kuřecí prsa jsou na plnění ideální. Můžeme je naplnit sýrem, ale když do nich vložíme zeleninu, jako jsou rukola, špenát, nebo třeba polníček, budou kuřecí prsa mnohem šťavnatější. 

Jak ochutit kuřecí maso

Způsobů, jak můžeme ochutit kuřecí maso, je celá řada. Začíná to kmínem, pepřem, sladkou či pálivou paprikou a solí. Mezi další skvělá ochucovadla patří kurkuma a zázvor, výborný je také sušený česnek, ale skvěle se uplatní i bylinky, například oregano, tymián, nebo třeba rozmarýn. Výše uvedené koření a bylinky bývají součástí směsí, které se využívají na pečení kuřete. Můžete si směs koupit hotovou, ale i s pár ingrediencemi ji připravíte za chvíli. 

Jak udělat pepřovou omáčku

Základem omáčky je pepř (mletý i kuličky zeleného pepře), smetana a světlá jíška.  Zelený pepř je jemnější než černý a má svěžejší chuť. Můžeme použít sušený pepř. Když ale sáhneme po nakládaném zeleném pepři, získáme zcela jiný chuťový rozměr. Intenzivní pepřová chuť se totiž prolíná s dalšími chutěmi a ve výsledné omáčce rozdíl zcela jistě poznáme. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit plněná kuřecí prsa s pepřovou omáčkou

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat: 4 kuřecí prsa bez kůže, sekaný špenát, 1-2 stroužky česneku, 2 nožičky pikantní suché klobásy, mletý pepř, koření na pečené kuře, 2 lžíce naloženého zeleného pepře, olej, máslo, hladkou mouku, asi 100 ml sladké smetany a sůl.

Jak na to: Sekaný špenát osolte a dejte do kastrolu. Česnek oloupejte a prolisujte ke špenátu. Směs mírně podlijte vodou a krátce poduste. Prsa nakrojte tak, že vznikne kapsa. Uvnitř maso osolte, opepřete a vysypejte kořením na pečené kuře. Klobásu rozpulte, dejte ji do každé kapsy a přidejte špenátovou směs. Kapsu sepněte pomocí párátek. Kuře posypte směsí na kuře.

Na pánev nalijte olej, rozpalte ho a prsa na něm ze všech stran opečte, aby se zatáhla. Pak je mírně podlijte vodou, přiklopte pokličkou a duste doměkka. Variantou je i pečení v troubě. Tam bude stačit zhruba 20 minut na 200 °C. 

Měkká prsa vyndejte na talířek. Do výpeku přidejte lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky a připravte světlou jíšku. Zřeďte ji vodou a smetanou na požadovanou hustotu omáčky. Přidejte zelený pepř, špetku mletého pepře a vařte omáčku za průběžného míchání 15-20 minut. Prsa pak můžete dát ještě prohřát do omáčky. K tomuto jídlu se skvěle hodí nasucho pečené brambory.

Náš tip: Připravte si plněnou kuřecí roládu podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více