Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová pečeně se dá připravit na mnoho způsobů.
Zdroj: Pixabay, kitchen_15

Vepřová pečeně je pro některé jedince masem, které při pečení „nespolupracuje“ a vždy skončí jako suché. To však nemusí být pravda v momentě, kdy si dáte pozor na několik chyb, které se mohou přihodit i profíkovi. Recept na pečeni se slaninou, hrubozrnnou hořčicí a cibulkou však zafunguje stoprocentně a suchý oběd určitě mít nebudete.

Mnoho variant

Vepřová pečeně patří mezi klasické a velmi oblíbené pokrmy v mnoha kuchyních po celém světě, zejména pak ve střední a východní Evropě. Díky různým metodám přípravy totiž dokáže nadchnout mnoho milovníků masa.

Ti si tak mohou užít třeba frankfurtskou pečeni, kterou si připravíte podle tohoto receptu, vepřové maso se dá také připravit na tymiánu, podle receptu zde, skvělá je i pečeně na smetaně, jak na ni, zjistíte tady.

Grilování se blíží

Další oblíbenou variantou je vepřová pečeně na grilu nebo barbecue, kdy marinované maso získává křupavou krustu a bohatou chuť, na což si ovšem ještě pár týdnů kvůli stále chladnému počasí počkáme. Rozhodně však už nyní můžeme maso, které se často nachází ve slevových akcích supermarketových řetězců, koupit a připravit si skvělou pochoutku.

Pozor na chyby

Při přípravě je však potřeba se vyvarovat několika chyb. Maso by například nikdy nemělo být připravováno při příliš vysoké teplotě bez dostatku tekutin v nichž se peče. To by totiž mohlo vést k vysychání masa, které je častým důvodem, proč někteří lidé nechtění s libovou pečení v kuchyni pracovat.

Dále je důležité po upečení nechat maso chvíli odpočívat. Díky tomu zůstane šťáva uvnitř a nevyteče vám na talíř hned, jak poprvé zakrojíte do masa. I když, je pravda, že čekat je někdy složité -  když pokrm vypadá tak skvěle, jako ten, na nějž nabízíme recept.

Pečeně se slaninou, cibulí a hořčicí

Na přípravu skvělé šťavnaté pečeně budete potřebovat: 1 kg vepřové pečeně, 8+10+5 g soli, 5+10+5 g černého pepře, 70 g hrubozrnné hořčice, 300+60 g cibule, 200 g uzené slaniny, 100 g nakládaných okurek, 100 ml olivového oleje, 10 g granulovaného česneku, 10 g sladké papriky, 300 g hlávkového zelí,  30 ml rostlinného oleje, 300 g ledu a 2 l vody. Na přílohu: 6 středních brambor, 6 g soli, 6 g bazalky, 30 ml rostlinného oleje, 60 g (6 plátků) slaniny a 60 g (12 půlměsíčků) cibule.

Jak na to?

  1. Do skleněné nádoby dejte led a zalijte ho vodou. Ihned do lázně umístěte maso a nechte ho zde 30 minut. Maso se poté bude daleko lépe krájet a podaří se přesnější řezy.
  2. Poté maso vyndejte, neotírejte do sucha a nařežte z horní strany zhruba do půlky, aby vám vznikly jakési kapsy.
  3. Celou pečeni posypte 8 g soli a 5 g mletého pepře. Potřete hořčicí, kterou rukama vetřete i do zářezů v mase.
  4. Nakrájejte si 300 g cibule na půlměsíčky a vložte je do zářezů v mase, stejně to udělejte i s 200 g slaniny, nakrájené na tenčí plátky.
  5. Okurky rozřízněte podélně na tenké plátky a přidejte je do zářezů k cibuli a slanině.
  6. Maso vložte do pekáče.
  7. V misce smíchejte olivový olej, 10 g soli, 10 g mletého pepře, granulovaný česnek, sladkou papriku a vše pořádně smíchejte. Touto směsí pomocí mašlovačky potřete celé maso.
  8. Zelí si nastrouhejte nebo nakrájejte na nudličky a dejte ho do pekáče kolem masa. Posypte ho 5 g soli, 5 g pepře a zalijte 30 ml rostlinného oleje.
  9. Pekáč vložte do trouby, předehřáté na 180 °C. a pečte zhruba 40 minut.
  10. Jako příloha mohou sloužit netradiční pečené brambory, které připravíte snadno. Nakrájejte oloupané brambory na poloviny a vložte je do misky. Přidejte sůl, bazalku, rostlinný olej a vše promíchejte.
  11. Na každou půlku brambory dejte půlměsíček cibule, plátek slaniny a další půlměsíček cibule. Přikryjte druhou půlkou brambory a vše spojte párátkem.
  12. Zapékací misku vyložte pečicím papírem tak, aby se brambory, které do ní vložíte, daly přikrýt. Takto je vložte do trouby, předehřáté na 200 °C na 30 minut.

Naše rada: Vzhledem k tomu, že nejde péct maso a brambory zároveň, je nejlepší si přílohu připravit jako první a při pečení masa dát brambory na posledních 10 minut do trouby k němu.

Jednoduchý trik: Na naříznutí masa můžete použít mřížku z trouby, kterou položíte na pečeni. Všechny zářezy pak budete mít stejně daleko od sebe.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit vepřovou pečeni po valašsku:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více