Jak zpracovat rajčata bez zavařování: Pět jednoduchých a lahodných způsobů uchování rajčat až do zimy
20. 8. 2025 Vaření
Stále sklízíte rajčata a už se vám nechce vařit kečup? Bohatou úrodu můžete zpracovat i dalšími způsoby. Vyzkoušejte jejich sušení, mražení, rozvaření na pyré, naložení do oleje či fermentaci. Je to snadné a voňavou sklizeň tak uchováte až do další sezony.
Jak zpracovat rajčata bez zavařování
Léto je obdobím, kdy jsou zahrady, balkony i trhy plné krásných čerstvých rajčat. Pokud se zadaří úroda, máme jich najednou plné mísy – a nestačíme je sníst jen tak v salátech, omáčkách, v hustých polévkách nebo jako přílohu k obědu.
Zavařování je klasický způsob uchovávání potravin, ale ne vždy je na něj čas nebo chuť. Naštěstí existuje několik dalších možností, jak rajčata zpracovat. Jednotlivé varianty pak poskytnou ten správný základ, který zkrátí dobu přípravy jídla nebo poslouží jako originální chuťovka.
Mohlo by vás zajímat
1. Sušená rajčata
Rajčata můžeme usušit v troubě, sušičce nebo tradičně na slunci. Masitá (ne vodová) rajčata stačí nakrájet na 1cm plátky, cherry rajčátka jen rozpůlit, lehce osolit a nechat pozvolna vysušit. Suší se několik hodin, až začnou být pružná a po ochutnání vláčná. Průběžně je otáčíme.
Výborně chutnají, když je ještě před sušením posypeme bylinkami, například čerstvým tymiánem nebo oreganem. Usušená rajčata pak skladujeme v uzavíratelné dóze. Sušená rajčata výborně ochutí omáčky, maso, těstoviny či saláty.
2. Mražená rajčata
Samotná rajčata nemrazíme. Obsahují hodně vody, po rozmražení by byla měkká, vodnatá, rozbředlá a po delším pobytu v mrazáku příliš vysušená a bez chuti. Je proto mnohem lepší je nejprve podusit nebo orestovat s další zeleninou a po vychladnutí je zamrazit. Můžeme si přichystat třeba lečo a bez vajíček a uzeniny ho v nádobkách zamrazit.
3. Pyré a omáčky
Z čerstvých rajčat lze během chvilky připravit pyré, protlak, passatu či sugo. Stačí rajčata zbavit semínek a slupky a rozmixovat. Získáme tak domácí passatu, kterou uložíme do lednice. Můžeme ji i v menších porcích zamrazit.
Sugo je omáčka provoněná bylinkami. Skvělé využití má třeba na pizze, na těstoviny nebo do rajské omáčky. Všechny tyto omáčky mají trvanlivost pouhých pár dní, ale pokud je ve sklenicích zavaříme, můžeme je uchovat až do další sezony.
4. Naložená v oleji
Sušená rajčata můžeme naložit do olivového oleje a dochutit česnekem, pepřem a bylinkami. Dokud jsou rajčata ponořená v oleji, vydrží dlouho. Není třeba je skladovat v lednici, kde olej tuhne. Naložení do oleje zvýrazní jejich sladkokyselou chuť. Hodí se jako chuťovka, do salátů, do těstovin, k masu nebo na opečený krajíc chleba.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

5. Fermentovaná rajčata
I rajčata můžeme fermentovat neboli nechat zkvasit. Na tuto úpravu se hodí drobnější a pevnější rajčata. Rozkrájíme je na kousky, naložíme do slaného nálevu s bylinkami a necháme několik dní kvasit, podobně jako jiné druhy zeleniny. Výsledkem jsou pikantní kousky rajčat, které v uzavřené sklenici v lednici vydrží i několik měsíců.
Náš tip: Velice lahodná jsou i pečená rajčata, která si můžete připravit podle následujícího videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více