Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ani cukr, ani lepek! Nejnebezpečnější věcí ve vaší kuchyni je tichý zabiják jménem E621
Zdroj: Matt & Chris Pua, Unsplash.com

Zejména v posledních letech se hodně mluví o tom, co je pro náš organismus škodlivé, a přitom to konzumujeme v obrovském množství. Nezdravé tuky, cukry, lepek, to vše naše tělo netěší a běžně to máme v kuchyni. Vůbec nejhorším a zároveň nejčastějším "potravinovým padouchem" je ale glutaman sodný neboli E621.

Glutaman z domu ven!

Na první pohled se podobá soli nebo cukru - je to bílý, krystalický prášek. Na rozdíl od nich jej ale doma asi nemáte jen tak v pytlíčku; ačkoliv, pokud používáte na dochucování jídel Podravku, tak právě na něm je tenhle "kouzelný prach" založen. Glutamát, neboli glutaman sodný známý také jako E621, je jedno z nejčastějších a zároveň nejnezdravějších dochucovadel, která si běžně cpeme do žaludku. Je levný, a proto se přidává jak do instantních nudlí, polévek či omáček, tak do sladkostí, ale i do masa. Běžně po něm sahají také kuchaři v lacinějších restauracích, neboť jejich výtvorům rychle dodá vůni a chuť. Ale za jakou cenu?

Glutaman je také nedílnou součástí fast foodu. A právě kvůli němu vzniká na nezdravém jídle z rychlého občerstvení závislost. A nejen na něm. Právě on v našem mozku probouzí chuť na čokoládu nebo chipsy, protože právě on tu chuť, kterou vyžadujeme, vytváří. Podle statistik se po celém světě ročně spotřebuje více než 200 tisíc tun tohoto prášku. Pro dospělého člověka je běžná dávka 1,5 g denně, u dětí je to výrazně méně, cca půl gramu na den.  

Látkou se můžete velmi snadno předávkovat právě zvýšenou konzumací vašich oblíbených laskomin. To může u člověka vyvolat závratě, migrénu, poruchy vidění, hormonální nerovnováhu, nevolnost, slabost, závratě či bolesti na hrudi. Proto je vhodné u každé potraviny číst složení předtím, než ji koupíte. Pokud ve výčtu ingrediencí zahlédnete označení E621, ruce honem pryč - obzvlášť, pokud se jedná o něco, co chcete koupit potomstvu.

Komentáře

crazyrabbit

30. 10. 2020 18:49

Tyhle ezožvásty si nechte na soukromý blog. :-// Glutaman si vyrábí i lidské tělo samo a to v množství až 50mg za den.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Karkade

Karkade

Karkade je ibiškový čaj, připravovaný ze sušených zdužnatělých květů ibišku súdánského. Je aromatický, má rubínovou barvu, podává se horký i studený… Číst více

Matcha Tea

Matcha Tea

Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více