Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťavnaté kousky bůčku s česnekem mají díky pivu lehce karamelový nádech.
Zdroj: Toprecepty.cz

Základ české kuchyně - bůček, česnek a pivo - se v jednom pekáči propojí v lahodnou dobrotu, které není nikdy dost. Omamná vůně pečeného masa okamžitě svolá všechny strávníky. Až si budou pochutnávat na měkkém, voňavém bůčku, koupajícím se v česnekové omáčce z piva a výpeku, nemusíte jim vůbec prozrazovat, jak snadno a rychle jste vše připravili.

Měkký a propečený bůček 

Vepřový bůček má v české kuchyni dlouhou tradici. Patří mezi šťavnaté kousky masa, protože se v něm střídají libové části se sádlem. Při pozvolném pečení se sádlo rozpouští, libové vrstvy masa měknou a získávají intenzivní masovou chuť. Po upečení lze maso oddělit vidličkou na vlákna. Bůček se krásně rozpadá a přitom zůstává šťavnatý a plný chuti. 

Šťavnatost masa zvýrazní pivo. Zároveň tučnému bůčku dodá jemnou hořkost a karamelové tóny a postará se o silnou hustou tmavou šťávu.

Tučnost zmírní i pár stroužků česneku, který bůček krásně provoní. Kombinace bůčku, piva a česneku patří v české kuchyni k nejoblíbenějším, protože je nejen chutná, ale i snadno dostupná.

Snadná příprava a žádné nádobí 

Velkou výhodou tohoto pokrmu je i samotná příprava. Nepotřebujeme složitě hlídat několik hrnců, všechno zvládneme v jednom pekáčku. Stačí maso nakrájet, obalit ve směsi koření a mouky, nechat zprudka zatáhnout na oleji, a pak už jen podlít pivem. O zbytek se postará trouba.

Pozvolným pečením bůček změkne a díky pivu zůstane šťavnatý. Není třeba ho hlídat, pouze ho na posledních 20 minut odklopíme, aby se vypekla křupavá kůrka.
Česnekový bůček na pivu chutná výborně s bramborovou kaší, chlebem nebo pečenými bramborami.

Jakmile vložíme bůček do trouby, pokrájíme brambory na osminky, zakápneme je olejem a vložíme do trouby, kde se zhruba za 35 minut upečou dozlatova. Z trouby se line omamná vůně a my vzápětí podáváme výtečný oběd bez hromady špinavého nádobí v kuchyni.  

Dochucení zajistí grilovací koření

Pouze s pivem a česnekem by byl pečený bůček trochu fádní, je lepší jeho masovou chuť posílit ještě dalším kořením. Nejjednodušší způsob je použít hotové grilovací koření. Nejedná se o jednu směs koření, ale o obchodní název. Jednotlivé produkty pak spojuje pořádná dávka soli.

V domácí směsi grilovacího koření si můžeme ingredience upravit podle toho, které chutě nám nejvíce vyhovují. Zpravidla se v něm objevuje mletá sladká paprika pro barvu a chuť. K bůčku se výborně hodí i uzená paprika. Využít můžeme i pepř, česnek, cibuli, kmín, dále aromatické bylinky, jako je sušená majoránka, tymián, oregano nebo rozmarýn. Ve směsi se příjemně uplatní i chilli, pokud máme rádi pikantní tóny. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit česnekový bůček na pivě

Na 4 porce budete potřebovat: 750 g bůčku (libového, bez kůže), 4 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce sušeného česneku, 2 lžíce grilovacího koření, 2 palice česneku, 1 menší cibuli, 200 ml piva (10°), 2 lžíce oleje a vodu.
Jak na to? 

  1. Maso omyjte, důkladně ho osušte a nakrájejte na menší kostky, přibližně 5 x 5 cm.
  2. Mouku, sušený česnek a grilovací koření smíchejte a důkladně v něm obalte kousky masa.
  3. V pekáčku rozpalte olej a zprudka opečte kostky masa, až začnou zlátnout. Pak je podlijte pivem do výše 2 cm.
  4. Cibuli a jednu palici česneku oloupejte. Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek rozdělte na stroužky. Vše rovnoměrně rozdělte na maso. 
  5. Zakryjte alobalem a pečte 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
  6. Občas zkontrolujte a podlijte výpekem či doplňte pivem.
  7. Poté odkryjte a pečte dalších 20 minut, až maso získá lehce křupavou kůrku. Občas přelijte výpekem. 

Náš tip: Přichystat si můžete i pikantní bůček na hořčici podle následujícího videoreceptu.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli