Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bůček pečený v jogurtu s majoránkou: Lahodné marinované maso bez kůže je křehké a jemné, voní bylinkami
Zdroj: Toprecepty, mika59

Bůček pečený v jogurtu s majoránkou už na první pohled vyvolává spoustu chutí. Voňavé jídlo poslouží jako skvělý oběd. Dát si k němu můžete ideálně dobrou bramborovou kaši a další varianty bramborových příloh.

Pečený bůček 

Dobře upečený šťavnatý bůček je velmi vydatné jídlo. Připravujeme ho často v zimě. Bůček většinou pečeme s kůží. Když si ale chceme toto maso vychutnat bez ní, máme pro vás recept na bůček pečený v jogurtu a provoněný majoránkou.

Zbavovat se kůže bez využití by byla trochu škoda. V kůži je totiž obsažen přírodní kolagen, který v různých podobách slouží pro naše tělo. Proto ho můžeme třeba vyvařit a využít do polévky. Hodí se k přípravě tlačenky i sulcu. 

Odstranění kůže z bůčku

Odstranit kůži z bůčku vyžaduje zručnost a velmi ostrý nůž. Jak na to? Postavte maso kůží nahoru a vodorovně na některém okraji nožem oddělte kůži od masa. Pokračujte tím, že maso otočíte kůží dolů a nožem směrem dolů ke kůži postupně kůži odřežte. 

Marinování bůčku

Jak marinovat bůček? Stejně jako v případě dalších druhů mas i tady je třeba nechat marinádu na mase minimálně dvě hodiny. A v čem marinovat? Díky jogurtu se maso zjemní, česnek, hořčice, chilli omáčka, majoránka a paprika dodají chuť. Ingredience jsou poměrně výrazné a měly by se spíše doplňovat, než aby některá významně vystupovala.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Bůček pečený v jogurtu s majoránkou

Na přípravu bůčku si připravte: 800 g bůčku, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíci hořčice,1 lžíci sladké chilli omáčky, 1-2 lžičky sušené majoránky, 1 lžičku mleté papriky, pepř, mletý kmín, sůl, snítku čerstvé majoránky a vývar nebo vodu.

Jak na to? Bůček zbavte kůže a nakrájejte maso na větší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte je na kousky. Jogurt smíchejte s česnekem, hořčicí, chilli omáčkou, majoránkou a kořením. Maso ve směsi důkladně obalte a dejte alespoň na dvě hodiny uležet. Před pečením maso vytáhněte půl hodiny předem z lednice.

Připravte si pekáček a dolů dejte cibuli. Na to dejte maso, snítku majoránky a vše podlijte. Pečete přikryté prvních 15 minut na 200 °C. Pak teplotu snižte na 170 °C a dopečte doměkka. Pokud chcete šťávu hustší, maso lehce asi 20 minut před koncem pečení poprašte hladkou moukou a promíchejte. Bůček nejlépe chutná s bramborovými přílohami.

Náš tip: Přichystat si můžete i babiččin grilovaný bůček podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více