Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královský pivovar Krušovice začal s párováním piva s jídlem v Česku před několika lety jako vůbec první. Párování vína s jídlem má dlouhou historii, s pivem to však byla úplná novinka. A pivovar měl hned několik důvodů, proč poukázat na to, že doby, kdy se pivo spojovalo pouze s utopencem, gulášem nebo pe­čenou kachnou, jsou dávno pryč. Proto stál na začátku projektu návrat k nejlepším tradicím, který skvělá krušovická piva pivovar prezentuje ve spojení s nejvhodněj­ším jídlem. Každý z nich se totiž hodí k jinému pokrmu. Další zajímavé možnosti pivo nabízí jako su­rovina přímo při samotném vaření.

Párování však není jednoduchou disciplínou, svou roli zde hraje i subjektivní dojem. Záleží na zkušenostech a citu každého sommeliéra, který se vždy snaží najít nějaký spojovací prvek, aby pokrm se správně vybraným nápojem – v našem případě pivem – takříkajíc ladil.

Tmavá piva, kde se používá výrazný podíl pražených sladů, jejichž aroma je po kávě či hořké čokoládě, se výborně hodí ke sladkým dezertům s kávovou nebo čokoládovou chutí. Ne vždy se však chutě doplňují. Někdy je naopak vhodnější zvolit opačný přístup, kdy chuťový vjem piva doplňuje chybějící prvek v jídle.  Nabízí se například kombinace lehkého pšeničného piva s rybou, kdy typický ovocně nakyslý charakter chuti dobře doplní méně výraznou chuť rybího masa, stejně jako jej zakapáváme citronem. Platí také, že výrazně chmelená piva jsou vhodná k tučnějším masitým pokrmům, protože chmel má pozitivní účinky na trávení. Obecně platí, že k lehčímu jídlu se hodí spíše slabší pivo a naopak, ale samozřejmě tomu tak nemusí být vždy. Není to jen o síle, ale spíše o celkovém charakteru piva, zda se k vybranému jídlu hodí či ne. Proto se této disciplíně pilně věnuje sommelier a sládek Krušovického pivovaru Michal Havrda a vy sami si můžete několik receptů vyzkoušet z pohodlí svého domova zde.

Ve středověku pivo díky své výživové hodnotě často zastupovalo jídlo. Středověké pivo však bylo, co se množství alkoholu týče, sice slabší, ale zato hutnější a sytější. Zlatavý mok už navíc dávno není tekutým chlebem, ani nápojem „na zapití“, přestože hořké látky chmele prokazatelně podporují trávení. V současné době si stále více lidí potrpí na kvalitní gastronomii, která stále přichází s novými trendy. Jedním z nich je i párování jídla s pivem, kterému se u nás zatím teprve začínáme věnovat. 

http://www.krusovice.cz

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více