Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové halušky chutnají skvěle, navíc nejsou tak hutné, jako ty tradiční.
Zdroj: Toprecepty

Halušky patří mezi nejznámější pokrmy slovenské kuchyně. Jsou symbolem sytého jídla, které chutná i zahřeje. Potřebujete jen pár základních surovin a můžete je nekonečně variovat. Připravit si je můžete třeba z cukety, stejně jako účastnice MasterChef Česko 2023 Lucia Knihová.

Původ halušek a tradiční recept

Základem halušek je těsto z nastrouhaných brambor, mouky a vajec, které se protlačí přes haluškovač (cedník s většími oky) do vroucí osolené vody. Výsledkem jsou drobné nočky s jemnou konzistencí. Asi nejznámější variací jsou brynzové halušky se slaninou, které se staly symbolem slovenských salaší a horských restaurací.

Původně šlo o jídlo chudších vrstev, které využívaly dostupné brambory a mouku. Díky své jednoduchosti, sytosti a výborné chuti si však halušky postupně získaly pevné místo i v českých domácnostech, hospodách a dalších gastronomických zařízeních. Horké nočky s křupavou slaninou a voňavou brynzou jsou zkrátka návykové. 

Regionální odlišnosti

Halušky se liší nejen velikostí a strukturou, ale také „přílohami“. Na Slovensku dominují brynzové, v Česku se často připravují se zelím a uzeným masem, v Polsku s tvarohem a v Maďarsku zase s kysaným zelím. Tato pestrost dokazuje, že jednoduchý základ lze upravit mnoha způsoby a že halušky přirozeně zapadly do více kuchyní střední Evropy.

Tradiční bramborové nočky výborně „sedí“ k tučnějším přílohám, jako jsou brynza a škvarky, moderní kuchyně ale přináší i lehčí varianty. Halušky se často podávají se zakysanou smetanou, restovanou cibulkou, dušenou zeleninou nebo houbami. Vegetariánské verze si našly své místo stejně rychle jako kombinace s čerstvými bylinkami či různými druhy sýra. 

Netradiční těsta

Kromě klasických bramborových se dnes stále více prosazují halušky z netradičních těst. Celozrnná mouka jim dodá rustikální chuť a vyšší podíl vlákniny, pohanková či špaldová mouka zase jemně oříškové tóny. Oblíbené jsou i bezlepkové varianty z kukuřičné nebo rýžové mouky. Zajímavým zpestřením jsou také halušky s přídavkem dýně nebo červené řepy, které jsou nejen lehčí, ale i barevně atraktivní. 

Stále oblíbenější verzí jsou také cuketové halušky. Nastrouhaná cuketa v těstě dodá pokrmu vláčnost, lehkost a jemnou chuť. Výsledné halušky jsou nadýchanější a méně hutné než klasické bramborové, zároveň mají nižší kalorickou hodnotu.

Skvěle se k nim hodí zakysaná smetana, bylinky nebo lehce restovaná zelenina, ale neztratí se ani s tradiční brynzou. Že je jejich příprava snadná, ukázala na svém instagramovém profilu účastnice soutěže MasterChef Česko 2023 Lucia Knihová. Její recept úplně láká, abyste vzali jednu z cuket, co máte doma a pustili se do vaření. 

Cuketové halušky

Na zhruba 4 porce budete potřebovat: Na halušky: 1 střední cuketu (na videu cca 420 g, po odstranění semínek, nastrouhání a vymačkání šťávy asi 220 g), 2 vejce, 1 lžičku soli, 120 g pšeničné krupice, 120 g hladké mouky, 250 g brynzy. Na posypání: slaninu, klobásu, jarní cibulku a petrželku.

  1. Cuketu zbavte semínek a nastrouhejte najemno (pokud má tužší slupku, můžete ji i oloupat).
  2. Vymačkejte z nastrouhané cukety vodu a sušší dužinu smíchejte s vejci a solí.
  3. Přidejte krupici a mouku, nechte chvíli odležet a těsto protlačte přes haluškovač do hrnce s vroucí vodou. Pokud si nejste jistí hustotou těsta, udělejte zkoušku – dejte malý kousek těsta do vroucí vody a pokud se nerozpadne, můžete uvařit i zbylé těsto.
  4. Halušky vařte pár minut, dokud nevyplavou na povrch, pak je sceďte a promíchejte s brynzou. Přidejte opečenou slaninu a klobásu, nasekanou jarní cibulku a petrželku nebo to, co máte rádi.

Rada od Lucie:

  • Poměr mouky a krupice můžete upravit a přidat jich více či méně podle toho, jak velkou cuketu použijete a kolik pustí vody.

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit klasické halušky s uzeným masem a zelím.

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli