Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halušky z řepy: Na odlehčenou verzi klasického jídla stačí jen tři ingredience a dostanou vás výraznou chutí i barvou
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Máte rádi halušky? Slovenský národní pokrm je hodně populární, rozhodně však nejde o žádnou dietku. Klasickou verzi ovšem můžete poměrně snadno odlehčit tím, že místo brambor použijete červenou řepu. Řepné halušky jsou pak vynikající nejen s brynzou ale ještě víc s kozím sýrem. 

Místo brambor řepa

Halušky jsou asi nejslavnější slovenská specialita, která se postupně propašovala i k nám a celkem úspěšně se zabydlela také na Valašsku. Nejslavnější jsou halušky s brynzou a špekem, poměrně oblíbené jsou však i halušky s kysaným zelím a slaninou, kterým se říká strapačky.

V obou případech však jde o ty samé malé nočky z bramborového těsta, které se připravuje ze syrových brambor. Pokud se však bramborám snažíte ve stravě vyhýbat kvůli vysokému podílu škrobu, který obsahují, řešením je vyzkoušet verzi s řepou

Halušky z vařené řepy

Halušky totiž není nutné dělat jen z brambor, ale klidně i z dýní a nebo právě z řepy. Ta se do haluškového těsta nepřidává navíc, ale rovnou se jí brambory nahradí. Rozdíl je jen v tom, že zatímco v případě tradičních halušek se používají brambory syrové, u těch řepných neboli cviklových, jak říkají na Slovensku, se řepa nejprve vaří. Pak se do těsta buď nastrouhá a nebo se rovnou rozmixuje ponorným mixérem najemno

Jen ze tří ingrediencí

Na řepné halušky vám stačí jen pár ingrediencí, ostatně stejně jako na ty z brambor. Kromě řepy pak už potřebujete pouze vejce a mouku, kterou můžete případně nahradit namletými ovesnými vločkami. Příprava halušek z řepy je navíc mnohem jednodušší než těch bramborových, neboť celou směs jen stačí rozmixovat a vyhnete se zdlouhavému strouhání

Jak tvarovat halušky?

Řepné halušky se pak vaří stejně jako ty klasické v horké vodě, dokud nevyplavou. K jejich vytvoření je nejlepší použít speciální síto na halušky s dírami, které za pár korun koupíte v domácích potřebách. Pokud děláte halušky víc než jednou za rok, určitě se tato investice vyplatí. V nejhorším se obejdete i bez síta.

Nočky je možné z těsta vykrajovat malou lžičkou a házet do vody. Případně můžete vyzkoušet i tuto jednoduchou fintu - kousek těsta dejte na prkénko, to položte na okraj hrnce s vroucí vodou a nožem „škrábejte” malé nočky rovnou do vody

S brynzou, sýrem i smetanou

Řepné halušky můžete podávat klasicky s brynzou, výborně se k nim hodí i čerstvý kozí sýr, jehož chuť se s řepou krásně snoubí a často se přidává třeba do salátů s řepou. Přípravit si na ně můžete také sýrovou omáčku ze smetany, v níž rozpustíte nějaký strouhaný sýr. Výborně se na ně hodí i feta nebo dietní cottage sýr. Celý pokrm nakonec můžete posypat nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, pažitkou nebo nasekanými vlašskými ořechy.

Recept na halušky z řepy

Zaujala vás tato netradiční verze halušek? Tak ji vyzkoušejte podle našeho receptu. Děti, a hlavně mladé slečny, z nich budou díky jejich atraktivní růžové barvě nadšené. A jak na to?

Budete potřebovat: 150 g uvařené řepy, 200 g hladké mouky, 1 vejce a sůl, případně vodu na naředění těstíčka.

  1. Uvařenou červenou řepu očistěte a nastrouhejte najemno. (Řepu můžete také vložit do mixéru s trochou vody a rozmixovat na pyré.) Přidejte sůl podle chuti, vejce a hladkou mouku. 
  2. Vše smíchejte dohromady a postupně podle potřeby přidejte vodu (každá řepa je totiž jinak šťavnatá). Těsto by mělo být hladké, ale ne příliš řídké. Do velkého hrnce nalijte dostatek vody, přidejte sůl a lžící nebo přes síto tvarujte halušky, které rovnou házejte do vody. 
  3. Když vyplavou, jsou hotové. Vodu slijte, halušky nechte okapat a podávejte se sýrem podle chuti. 

Náš tip: Na postup přípravy klasických bramborových halušek se můžete podívat v našem video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více