Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halušky s kysaným zelím: Typickou chuť zaručí kysané zelí s voňavou slaninou, haluškovač není nutný, stačí jednoduchý fígl
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Máte rádi klasické a na přípravu ne moc složité pokrmy? Halušky s kysaným zelím je naprosto jednoduché, a přitom a tak výborné jídlo. Možná proto ho tolik milujeme už po generace.

Jak správně udělat halušky

Halušky jsou výborným sytým jídlem a v kombinaci s kysaným zelím dostaneme pořádnou porci vitaminů. Halušky jsou vlastně jemné bramborové noky, které doladí zlatavá a křupavá slanina s velmi kyselým zelím. Dohromady jde o výtečnou kombinaci. 

Jak halušky správně připravit? Potřebujeme k tomu syrové oloupané brambory (varný typ C), které nastrouháme najemno. Z brambor vymačkáme šťávu. Do některých těst se dává i vajíčko. Osolíme a dobře promícháme s moukou. Výsledkem by mělo být hustší těsto. Na pomoc budeme potřebovat haluškovač, což je speciální síto na halušky, kterým se protlačují. Variantou je i struhadlo - plocha s velkými oky. Další varianta je trochu zdlouhavější a potřebujeme na ni dvě malé lžičky, pomocí kterých vytváříme mini nočky a seškrabujeme je do vody. 

Halušky dáváme do osolené vroucí vody. Ideální je ale předem udělat test, na kterém si zkontrolujeme konzistenci těsta. Když totiž do vody dáme kousek těsta, který se nerozpadne, pak je vše v pořádku a můžeme nočky nastrouhat do vody. Pokud se těsto rozpadne, je potřeba přidat mouku a pokus opakovat. Halušky je lepší vařit na několikrát, vždy v menším množství, aby se nevařily příliš dlouho.

Jak udělat zelí na halušky

Na zelí k haluškám potřebujeme slaninu, někdy se využívá i orestovaná cibule. Kysané zelí je lepší překrájet na menší části. Slaninu bez kůže a nakrájíme na malé kousky. Na pánvi nebo v hrnci s rozpáleným olejem ji pak orestujeme dozlatova. Měla by být křupavá. Přidáme zelí, osolíme a opepříme. Mírně můžeme podkápnout vodou a dusíme zhruba 10-15 minut. 

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Jak připravit halušky s kysaným zelím

Na čtyři porce potřebujete: 750 g brambor, 250 g polohrubé mouky, sůl, mletý pepř, 400 g kysaného zelí, 200 g uzené slaniny a 1 lžíci oleje.

Jak na to? Slaninu nakrájejte na kostičky. Připravte si pánvičku, dejte na ni lžíci oleje a osmahněte na něm slaninu. Přidejte kysané zelí, osolte, můžete i jemně okořenit pepřem. Poduste 10–15 minut.

Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno, osolte je a dobře promíchejte s moukou. Do vroucí osolené vody vhazujte halušky přes speciální cedník nebo jen přes struhadlo s velkými otvory. Jednou opatrně promíchejte. Když halušky vyplavou na povrch, sceďte je. Halušky smíchejte s na slanině podušeným kysaným zelím a podávejte.

Náš tip: Připravte si halušky s kysaným zelím podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více