Rajčata ve vlastní šťávě krok za krokem: Snadný návod pro začátečníky pro univerzální zpracování velké úrody
26. 8. 2025 Vaření
Milujete chuť dozrálých rajčat a nechcete se jí vzdát ani v zimě? Pak vás jistě potěší, že známe řešení, jak to zařídit. Zavaření rajčat ve vlastní šťávě je jednoduchý způsob, jak si léto uložit do sklenic. Žádné složité postupy, jen čistá chuť rajčat. Až otevřete sklenici v lednu, ocitnete se zpátky uprostřed léta.
Rajčata ve vlastní šťávě
Rajčata u nás patří k nejsnadněji dostupné zelenině, a proto není divu, že jsou velmi oblíbenou surovinou mnoha pokrmů. Sladká, šťavnatá a plná slunce – v létě si je užíváme v čerstvých salátech, na chlebu nebo právě utržená rovnou z keříku. Jenže úroda bývá často bohatá a čerstvá rajčata mají krátkou trvanlivost. Jedním z nejosvědčenějších způsobů, jak si jejich chuť uchovat i na zimu, je zavařování ve vlastní šťávě.
Je to naprosto jednoduché, takže se do této přípravy může pustit i začínající hospodyňka. Rajčata totiž uchováváme téměř v původní podobě – jen je sterilujeme spolu s jejich šťávou, kterou pustí. Díky tomu zůstává chuť rajčat čistá, univerzální a snadno použitelná při dalších kuchyňských úpravách. Využijeme ji od rajčatových polévek přes omáčky až po pizzu. Rajčata nijak neochucujeme, takže máme volnou ruku v jejich použití. Když uzavřenou sklenici dobře zavaříme, vydrží i celý rok, aniž by ztratila barvu nebo vůni.
Mohlo by vás zajímat
Stačí pouze rajčata
Na zavařená rajčata ve vlastní šťávě potřebujeme pouze pěkná a dobře zralá rajčata. Pro zavařování jsou ideální masitější odrůdy s menším množstvím vody. Taková rajčata pustí dostatek vlastní šťávy, ale zároveň si udrží pevnou strukturu. Oblíbená jsou například švestková rajčata (Roma, San Marzano), ale i cherry nebo běžná zahradní rajčata, pokud nejsou přezrálá. Rajčata nesmí být poškozená, s plísní a dalšími vadami.
Množství záleží na tom, kolik jich máme k dispozici a kolik jich chceme zavařit. Rajčata jsou jedinou ingrediencí, kterou budeme potřebovat.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit rajčata na zavařování
Žádné odměřování nebude potřeba, rajčata jsou jedinou surovinou, se kterou budeme pracovat. Rajčata musí být bezchybná, aby se nezkazila. Nejprve je proto přebereme a omyjeme. Můžeme také vykrojit nevzhledné zbylé části po stopce (bubáky), pokud se nám vzhledově nelíbí.
Rajčata můžeme, ale nemusíme loupat. Provedeme to tak, že v hrnci uvaříme vodu a připravíme si misku s ledovou vodou. Rajčatům nahoře nařízneme slupku do kříže a dáme je na 1 minutu do misky s vroucí vodou. Pak je lžící vylovíme a vložíme do misky s ledovou vodou. Tím se zastaví var a slupky se začnou rolovat. Snadno je pak za pomocí malého nože sloupneme.
Rajčata obvykle krájíme na menší kousky (poloviny, čtvrtiny – podle velikosti plodů) a rovnáme je řeznou stranou dolů do připravených čistých sklenic. Co nejvíce je natlačíme k sobě, aby nevznikaly vzduchové mezery a tím se rajčata nekazila. Zároveň tak rajčata pustí šťávu.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak zavařit rajčata ve vlastní šťávě
Na rajčata ve vlastní šťávě potřebujete pouze omytá rajčata v libovolném množství.
- Připravte si zavařovací sklenice. Musí být perfektně čisté.
- Okapaná rajčata nakrájejte na menší kousky (poloviny, čtvrtiny – podle velikosti plodů) a narovnejte je řeznou stranou dolů do vychladlých sklenic.
- Rajčata do sklenic natlačte, aby jich tam bylo co nejvíce.
- Nic dalšího se k rajčatům nepřidává. Po naplnění otřete hrdla sklenic a sklenice dobře uzavřete. Nejlepší je použít nová víčka, ale práce se povede i s použitými nepoškozenými víčky. Na výběr máte víčka Omnia nebo šroubovací, práce se šroubovacími víčky je pohodlnější.
- Do velkého zavařovacího hrnce položte utěrku a na ni postavte zavřené sklenice. Zalijte je vodou až po víčko a sterilujte při teplotě 90 °C po dobu 25 minut.
- Horké sklenice opatrně vytáhněte (pomocí kleští, chňapek nebo víckrát složené utěrky) a postavte s rozestupy na prkénko. Můžete je obrátit i dnem vzhůru. Nechte je zcela vychladnout.
Náš tip: Připravte si sterilovaná rajčata na všechno podle následujícího videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více