Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro rajčatový salát: Potřebujeme krásně vyzrálé plody, dobře ochucenou zálivku z oleje a octa, navrch pak jemně nakrájenou cibulku
Zdroj: Toprecepty, HankaPu

Ať už naše rajčata mají jakýkoliv tvar, velikost a barvu, krásně jim to sluší v salátu. Rajčatový salát z plodů dobře vyzrálých na sluníčku nemá chybu a báječně chutná.

K čemu se hodí rajčatový salát

Rajčatový salát je takovou naší tuzemskou klasikou, která se podává v restauracích a jídelnách. Dnes už ho ale můžeme sehnat ve více podobách než jen v retro verzi. Šťavnatá, mírně nakyslá chuť je v létě ideální. Vynikající je třeba k zapečeným a pečeným jídlům bez masa i s masem. A pokud máme vlastní rajčata, je salát levný a na přípravu také snadný.

Co patří do dobrého rajčatového salátu

Rajčatový salát se v základu skládá z dobrých rajčat. Ideální je, když jsou pevná, aby se nerozpadala. Když budeme mít k dispozici menší plody, stačí je nakrájet na kolečka. Když budou větší, je lepší kolečka nakrájet ještě alespoň na poloviny.

Druhou důležitou ingrediencí je cibule, která salátu dodává jemnou pikantnost. Použít můžeme bílou cibuli, jemnější je červená, variantou je ale také jarní cibulka. Cibuli využíváme na ozdobu. Můžeme ale ještě přidat pažitku nebo petrželku. Variantou je také koriandr, nebo bazalka. Ozdobou navrch může být i řapíkatý celer.

Jak ochutit rajčatový salát

Rajčatový salát se servíruje se zálivkou. V základní verzi do ní patří sůl, pepř, olej a ocet. Olej by měl být ideálně extra panenský olivový nebo jiný za studena lisovaný. Kromě bylinek si můžeme pohrát také s variantou octu. Ať už je to klasický kvasný lihový ocet, nebo třeba bílý vinný ocet, případně různé druhy jablečného octu. Někdo dává i citronovou šťávu. Pokud se rozhodneme pro balzamikový ocet, je třeba ho dát jen velmi malé množství, aby jeho silné aroma nepřebilo zbytek. 

Pokud máme rajčata chuťově méně výrazná, můžeme kromě octu použít i trochu cukru nebo tekutého medu. 

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak udělat nejlepší rajčatový salát

Pokud jste dostali chuť na klasický rajčatový salát s cibulí, budete potřebovat: 500 g pevnějších menších rajčat, 50 g cibule, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, sůl, pepř a petrželku.

Jak na to? Rajčata omyjte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Rajčata dejte do misky, osolte je, opepřete, zalijte olejem a octem. Vše promíchejte a počkejte, až zelenina pustí vodu. Pak salát opět promíchejte a navrch dejte cibuli a petrželku. 

Pokud byste rádi vyzkoušeli nějakou obměnu, můžete třeba přichystat pochoutkový rajčatový salát s provensálským kořením a bazalkovým tofu. 

Náš tip: Připravte si rajčatový salát s cibulí a řapíkatým celerem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více