Vůně babího léta, sladké švestky a křupavá drobenka. Rychlý švestkový koláč chutná jako od babičky a příprava je přitom snadná
26. 8. 2025 Vaření
Když dozrávají švestky, byla by škoda je neproměnit v lahodný domácí moučník. Rychlý švestkový koláč potěší svou jednoduchostí i šťavnatou chutí – upečete ho bez vážení, jen s pomocí hrnků. Ideální dezert pro nečekanou návštěvu i na nedělní odpoledne.
Rychlý švestkový koláč
Švestky jsou s českou kuchyní a hlavně s moučníky neodmyslitelně spjaty. Jejich sladkokyselá chuť si rozumí jak s kynutým těstem, tak i s rychlými litými koláči nebo piškotovými buchtami. Mezi nejoblíbenější dezerty patří švestkový koláč s křupavou drobenkou – jednoduchý moučník, který provoní celý byt a navodí nádhernou atmosféru babího léta, i tehdy, když za oknem prší.
Při kousnutí do šťavnatého těsta s měkkými voňavými švestkami pod křupavou drobenkou se snadno vrátíme do dětství, kdy babičky pekly tyto lahodné moučníky na plech.
Výhodou níže uvedeného receptu je jeho jednoduchost. Postačí nám jedna mísa, metlička, pekáč a hrnek. Nepotřebujeme váhu, protože se měří na hrnky. Hrníčkové recepty patří mezi ty nejvděčnější: zvládne je i začátečník, příprava je snadná a rychlá. Během chvilky máme v troubě poctivý domácí koláč, který zachrání nečekanou návštěvu nebo zazáří jako sladká tečka po nedělním obědě.
Stačí připravit jednoduché těsto, navrstvit švestky a posypat je drobenkou. O zbytek se postará trouba. A výsledek? Vláčný, šťavnatý a voňavý koláč, který se hodí jak k ranní kávě, tak i k večernímu posezení na terase.
Mohlo by vás zajímat
Jak na vláčné, ale ne rozmočené těsto
Švestky při pečení pouští hodně šťávy, a proto může být těsto koláče z horní části mokré. Tomu se dá snadno předejít:
- Před navrstvením švestek posypeme těsto jemnou strouhankou či mletými ořechy, hodí se i kokos. Tyto ingredience pohltí přebytečnou šťávu a koláč nebude rozmočený.
- Švestky pokládáme řeznou stranou nahoru. Díky tomu šťáva neprosákne tak rychle do těsta.
- Použijeme pevnější švestky, ne ty přezrálé, které pouští nejvíce tekutiny.
- Koláč dáme do vyhřáté trouby. Těsto v horku rychle zpevní a nepojme tolik šťávy, kterou švestky pustí. V horku se šťáva také trochu vypaří. Pokud bychom koláč dali do rozehřívající se trouby, švestky by propadly do těsta, při pomalém zahřívání by začaly pouštět šťávu a ta by rozmočila těsto, které by se hůře propeklo.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Jak připravit rychlý švestkový koláč
Na koláč do hlubokého plechu 40 × 30 cm potřebujete: Na drobenku: 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru a 70 g másla. Na těsto: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 3/4 sáčku kypřicího prášku, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje a 1 vejce. Na dokončení: zhruba 300 g švestek, moučkový cukr na pocukrování před podáváním, tuk na vymazání plechu a hrubá mouka na vysypání plechu.
Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.
Jak na to?
- Hluboký plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Místo vymazávání ho můžete vyložit pečicím papírem.
- Švestky opláchněte, nechte okapat, případně je osušte v utěrce, a vypeckujte je.
- Troubu předehřejte na 180 °C, spodní a horní ohřev.
- Drobenku připravte tak, že do mísy dáte mouku, cukr a máslo nakrájené na menší kousky. Vše promněte v prstech, až se utvoří menší hrudky.
- V míse promíchejte obě mouky s moučkovým a vanilkovým cukrem a kypřicím práškem.
- Přidejte mléko, olej a vejce a ručním šlehačem velmi krátce prošlehejte, jen do spojení těsta. Těsto můžete smíchat i ručně vařečkou nebo metličkou.
- Těsto nalijte na připravený plech.
- Poklaďte ho rovnoměrně půlkami švestek řezem nahoru a posypte drobenkou.
- Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 35 minut.
- Po upečení nechte moučník vychladnout, pocukrujte a nakrájejte na řezy.
Náš tip: Upečte si vynikající rychlý švestkový koláč podle následujícího videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak jednoduše a levně naklíčit fazole mungo nebo čočku. Nejchutnější jsou mladé klíčky
Postup nakličování Postup nakličování je snadný. Nejprve luštěniny zkontrolujeme, aby v nich nebyly kamínky ani špatná zrníčka. Poté je propláchneme… Číst více
Jak odstranit kůži z lososa. Poradíme, jak postupovat krok za krokem
* Vezměte si jednorázové rukavice, abyste později nemuseli rybí pach složitě dostávat z pokožky rukou. * Filet položte na prkénko kůží dolů * U… Číst více
15 oblíbených receptů na filé: K rybě se skvěle hodí bylinky, zelenina i oříšky
Receptů, ve kterých hraje hlavní roli rybí filé, najdete nejen v našem receptáři, ale i v různých kuchařkách a na internetu opravdu spoustu. My jsme… Číst více
Jak péct cukroví se sádlem nebo škvarky? Chce to nižší teplotu a sádlo v kostce!
Už jste někdy zkoušeli přidat do cukroví místo… Číst více
Cukroví ze sádla: Dokonalé sádlovky jako od babičky, netradiční vanilkové rohlíčky nebo vláčné perníčky chutnají skvěle
Máslo je drahé a upéct z něj několik druhů… Číst více
Oběd nebo večeře do 30 minut
Taky jste občas v takovém spěchu, že nestíháte… Číst více
Není klíček jako klíček aneb jak nakličovat semena tvořící gel. Kromě řeřichy sem patří rukola, len a semínka chia
Jsou různé druhy semínek a vyhovují jim různé postupy nakličování. Není to nic složitého, jen je potřeba pochopit a znát základní principy. Pokud… Číst více
Jak nejlépe naklíčit semínka: Řeřichu si snadno vypěstujete ve vatě. Klíčit můžete i fazole a další mikrozeleninu
Řeřicha patří mezi rostlinky, které krásně… Číst více
Den filetu mignon
Steaky připravujeme z toho nejkvalitnějšího masa, obvykle je grilujeme nebo pečeme na pánvi. Přípravu zvládnete i v domácích podmínkách a na výtečný… Číst více
Jak připravit rybí filé? Pochutnejte si na smažené nebo pečené rybě
Rybí filé nejčastěji seženeme mražené, ideálně zamražené přímo na moři ihned po vylovení. Zachová si tak svou kvalitu, šťavnatost i výživové hodnoty.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více