Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlý švestkový koláč si zamilujete kvůli šťavnatým švestkám a křupavé drobence.
Zdroj: Toprecepty.cz

Když dozrávají švestky, byla by škoda je neproměnit v lahodný domácí moučník. Rychlý švestkový koláč potěší svou jednoduchostí i šťavnatou chutí – upečete ho bez vážení, jen s pomocí hrnků. Ideální dezert pro nečekanou návštěvu i na nedělní odpoledne.

Rychlý švestkový koláč

Švestky jsou s českou kuchyní a hlavně s moučníky neodmyslitelně spjaty. Jejich sladkokyselá chuť si rozumí jak s kynutým těstem, tak i s rychlými litými koláči nebo piškotovými buchtami. Mezi nejoblíbenější dezerty patří švestkový koláč s křupavou drobenkou – jednoduchý moučník, který provoní celý byt a navodí nádhernou atmosféru babího léta, i tehdy, když za oknem prší.

Při kousnutí do šťavnatého těsta s měkkými voňavými švestkami pod křupavou drobenkou se snadno vrátíme do dětství, kdy babičky pekly tyto lahodné moučníky na plech.

Výhodou níže uvedeného receptu je jeho jednoduchost. Postačí nám jedna mísa, metlička, pekáč a hrnek. Nepotřebujeme váhu, protože se měří na hrnky. Hrníčkové recepty patří mezi ty nejvděčnější: zvládne je i začátečník, příprava je snadná a rychlá. Během chvilky máme v troubě poctivý domácí koláč, který zachrání nečekanou návštěvu nebo zazáří jako sladká tečka po nedělním obědě.

Stačí připravit jednoduché těsto, navrstvit švestky a posypat je drobenkou. O zbytek se postará trouba. A výsledek? Vláčný, šťavnatý a voňavý koláč, který se hodí jak k ranní kávě, tak i k večernímu posezení na terase.

Jak na vláčné, ale ne rozmočené těsto

Švestky při pečení pouští hodně šťávy, a proto může být těsto koláče z horní části mokré. Tomu se dá snadno předejít:

  • Před navrstvením švestek posypeme těsto jemnou strouhankou či mletými ořechy, hodí se i kokos. Tyto ingredience pohltí přebytečnou šťávu a koláč nebude rozmočený.
  • Švestky pokládáme řeznou stranou nahoru. Díky tomu šťáva neprosákne tak rychle do těsta.
  • Použijeme pevnější švestky, ne ty přezrálé, které pouští nejvíce tekutiny.
  • Koláč dáme do vyhřáté trouby. Těsto v horku rychle zpevní a nepojme tolik šťávy, kterou švestky pustí. V horku se šťáva také trochu vypaří. Pokud bychom koláč dali do rozehřívající se trouby, švestky by propadly do těsta, při pomalém zahřívání by začaly pouštět šťávu a ta by rozmočila těsto, které by se hůře propeklo. 

Švestky

Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…

Jak připravit rychlý švestkový koláč

Na koláč do hlubokého plechu 40 × 30 cm potřebujete: Na drobenku: 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru a 70 g másla. Na těsto: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 3/4 sáčku kypřicího prášku, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje a 1 vejce. Na dokončení: zhruba 300 g švestek, moučkový cukr na pocukrování před podáváním, tuk na vymazání plechu a hrubá mouka na vysypání plechu.  

Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.

Jak na to? 

  1. Hluboký plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Místo vymazávání ho můžete vyložit pečicím papírem.
  2. Švestky opláchněte, nechte okapat, případně je osušte v utěrce, a vypeckujte je.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C, spodní a horní ohřev.
  4. Drobenku připravte tak, že do mísy dáte mouku, cukr a máslo nakrájené na menší kousky. Vše promněte v prstech, až se utvoří menší hrudky.
  5. V míse promíchejte obě mouky s moučkovým a vanilkovým cukrem a kypřicím práškem.
  6. Přidejte mléko, olej a vejce a ručním šlehačem velmi krátce prošlehejte, jen do spojení těsta. Těsto můžete smíchat i ručně vařečkou nebo metličkou.
  7. Těsto nalijte na připravený plech.
  8. Poklaďte ho rovnoměrně půlkami švestek řezem nahoru a posypte drobenkou.
  9. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 35 minut
  10. Po upečení nechte moučník vychladnout, pocukrujte a nakrájejte na řezy.

Náš tip: Upečte si vynikající rychlý švestkový koláč podle následujícího videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Den filetu mignon

Den filetu mignon

Steaky připravujeme z toho nejkvalitnějšího masa, obvykle je grilujeme nebo pečeme na pánvi. Přípravu zvládnete i v domácích podmínkách a na výtečný… Číst více

Naposledy jste si prohlédli