Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezona českých švestek je v plném proudu, a tak z nich můžeme pro tentokrát udělat třeba parádní knedlíky z odpalovaného těsta. Oproti klasickým bramborovým nebo náročnějším kynutým mají ty odpalované nejednu výhodu.

Úskalí odpalovaného těsta

Odpalované těsto občas představuje pro začínající kuchařky strašáka. Důvodem bývá to, že pokud se těsto nepřipraví správně, věnečky, větrníky, banánky a jiné zákusky nemusejí při pečení vyběhnout, nebo se hotové lámou, případně se těsto může při nesprávném postupu srazit. 

U knedlíků některá tato rizika odpadají, a tak jde právě o recept vhodný pro začátek. Když se budete držet našich rad, povedou se knedlíky z odpalovaného těsta hned napoprvé a chutnat budou přesně tak, jak si je pamatujete z dětství.

Pojďme si tedy připomenout hlavní zásady. Máte-li dobrý recept, který správně zohledňuje vhodné poměry surovin (ty se liší u pečených těst i u knedlíků), zásadní jsou při přípravě knedlíků tři věci:  

  1. Odpalování těsta: Těsto je nutné dobře zpracovat. Během přípravy se musí neustále míchat a vařit tak dlouho, až se nelepí na stěny kastrůlku – tzv. se odpaluje od stěn. Takto vznikne z těsta kompaktní koule a na dně hrnce se vytvoří bílý povlak. V tu chvíli je nutné těsto odstavit od zdroje tepla a nechat částečně vychladnout. Mělo by být vlahé, ale ne horké. 
  2. Přidávání vajec: Do vlahého těsta přidáváme postupně po jednom vejci a vždy ho řádně zapracujeme. Vejce nesmí přijít do těsta, pokud je horké nebo teplé, těsto by se mohlo srazit. Zároveň je nutné vejce vždy dobře zapracovat, až je těsto hladké. 
  3. Vkládání do vody: Knedlíky vkládáme vždy až do vroucí, lehce osolené vody a poté je zvolna vaříme dle velikosti. 

Jak vidíte, není na tom nic složitého. U přípravy knedlíků odpadá čekání u trouby, zda těsto hezky „vyběhne,“ stačí je jen správně uvařit. A to už je hračka. 

Pojďte si tedy s námi připravit knedlíky z odpalovaného těsta podle normy ČSN z roku 1986 a vraťte se tak v čase zpátky do dob, kdy se dalo pod stejným názvem najít v celé republice od Aše po Ostravu vždy stejné jídlo, a to právě díky Československým normám. 

Švestkové knedlíky podle norem 

Na těsto budete potřebovat: 300 g mléka, 20 g margarínu (nebo másla), 10 g soli, 450 g hrubé mouky, 40 g vajec (1 vejce), čerstvé švestky k naplnění (asi 700 g)
Na dokončení: 200 g tvarohu na strouhání, 150 g moučkového cukru, 150 g rozpuštěného másla

Recepty k tomuto článku