Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buřty na pivu můžete obměňovat různou zeleninou, houbami nebo pivem.
Zdroj: Toprecepty.cz

Znáte to, těšíte se na opékání buřtů a prší. Nebo se nesní všechny a pár špekáčků zbyde. A pak přichází ke slovu lahodná a pikantní česká klasika. Buřty na pivu potěší jednoduchou přípravou a výraznou chutí. Vůně linoucí se z trouby dá všem rychle najevo, jakou dobrotu chystáte.

Buřty na pivu

Zálesácká klasika, která nikdy nezklame. Tohle jednoduché, voňavé a syté jídlo známe hlavně z hospodských jídelních lístků, protože výborně doprovází hořké orosené pivo. Skvěle se ale hodí i na rodinnou večeři nebo posezení s přáteli.

Milujeme ho pro lahodné spojení tučných špekáčků a hořkého piva. Špekáčky se při pečení krásně rozvoní, pustí tuk a kůrčička začne být křupavá. Pivo jim dodá říz a karamelový nádech, rajčatová passata se postará o sladce pikantní omáčku a zeleninová směs o příjemně kyselý tón a barevnost. Výsledkem je jídlo, které působí velice útěšným dojmem, zahřeje a zasytí a přitom nezabere příliš času ani surovin.

Co patří do buřtů na pivu

Do základu většinou dáváme cibuli, česnek, pivo a rajčatovou passatu, kterou si můžeme připravit i doma. Stačí spařit zralá rajčata, oloupat je, zbavit semínek a povařit s trochou soli a bylinek doměkka. Rozmixováním vznikne hladká rajčatová omáčka, která má oproti kupované výraznější chuť i vůni.

Variací na buřty na pivu je celá řada: někdo je připravuje jen s cibulí a pivem, jiný přidává chilli papričku nebo mleté chilli koření, sladkokyselou zeleninovou směs. Výborná je i cuketa nebo různé pikantní omáčky. Můžeme přidat i plátky žampionů.

Také volba piva zásadně mění výslednou chuť – světlé dodá lehkost, tmavé naopak zvýrazní sladší tóny a omáčku krásně zabarví. Kompromisem může být polotmavé pivo. Alkoholu se není třeba bát, při pečení se odpaří. 

Jestliže máme chuť na pikantnější verzi, výborně funguje spojení buřtů s chilli omáčkou nebo feferonkami. Kdo má rád jemnější chuť, může naopak zvolit jen rajčatovou passatu, trochu hořčice a mletou sladkou papriku. Fantazii se meze nekladou, a právě proto jsou buřty na pivu tak oblíbeným jídlem – přizpůsobí se chuti každého.

Letní recepty

Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…

Jak připravit pikantní buřty na pivu a Moravance

Na 4 porce v 1 pekáči potřebujete: 5 špekáčků s vysokým podílem masa, 1 sklenici zeleninové směsi Moravanka, 1 větší kapii, 2 velké cibule, 2 stroužky drceného česneku, 200 ml tmavého piva (nebo světlého), 250 ml rajčatové passaty, 3–4 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžíci hořčice, 1 špetku soli, mletý pepř a 1 bobkový list.
Jak na to? 

  1. Špekáčky nařežte z obou stran do tvaru mřížky. Cibuli oloupejte a spolu s kapií nakrájejte na proužky.
  2. V misce smíchejte pivo, hořčici, passatu, chilli omáčku, česnek, malou špetku soli a pepř.
  3. Na dno pekáčku rozložte cibuli a bobkový list, vlijte Moravanku i s nálevem a položte buřty.
  4. Vše zalijte připravenou pivní směsí a přikryté pečte 15 minut na 200 °C.
  5. Poté odklopte a pečte ještě zhruba 20 minut, až buřty ztmavnou, začnou mít křupavé kraje a omáčka zhoustne. Během pečení buřty obraťte. Podávejte s chlebem.

Náš tip: Přichystejte si buřty na černém pivu a zelenině podle následujícího videoreceptu.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli